Медия без
политическа реклама

МВнР: Провеждането на избори в чужбина става все по-трудно

Отношението на мексиканските власти към българските туристи в Канкун е "свръхмярка", смята служебният министър Николай Милков

Служебният външен министър Николай Милков
Илияна Кирилова
Служебният външен министър Николай Милков

"Тенденцията в България на постоянно усложняващо се изборно законодателство, което въвежда нови изисквания, съзадава допълнителни усложнения в начина, по който се организират избори в чужбина". Това заяви служебният външен министър Николай Милков по време на отчет на министерството за свършената дотук работа. "Това е един ластик, който постоянно се разтяга и се надявам, че няма да се скъса”, заяви министърът по повод предстоящите на 2 април предсрочни избори.

БЛОКАДИ В СКОПИЕ

По отношение на съобщението, че от македонска страна се очакват блокади на пътя към Скопие срещу "българските неонацисти" по повод 120 г. от убийството на Гоце Делчев на 4 февруари, министърът отбеляза, че предстои телефонен разговор между служебния премиер Гълъб Донев и македонския премиер Димитър Ковачевски. Ще се изиска с нота да бъде осигурен достъпът на българите, които пътуват към Скопие.

БЪЛГАРСКИТЕ ТУРИСТИ В МЕКСИКО

По отношение на скандала с българските туристи, които бяха задържани на летището в мексиканския курорт Канкун и депортирани обратно в България без никакви обяснения министър Милков обясни, че до момента все още няма официално обяснение за отношението от страна на мексиканските власти. "Като причина се изтъква, че документите на пристигналите туристи не отговарят на условията за влизане в страната. Но това е едно общо обяснение", каза министърът. Според него основният проблем е начинът, по който властите са се държали с нашите сънародници. "Очевидно това е свръхмярка и ние трябва да протестираме", заяви министърът.  И апелира, че няма основание за избягване на Мексико като туристическа дестинация. Но предупреди, че и от наша страна не трябва да бъдат допускани несъответствия. Той посъветва пътуващите към Мексико да проверят пълното съвпадение на номера на паспорта с номера на ваучерите, както и дали резервацията им е наистина предплатена, за да не даваме от наша страна поводи да се създават усложнения. Апелът на Милков е по повод обясненията на мексиканските власти за "нередности" в документите на пристигналите за влизане в страната.

ШЕНГЕН

Макар че не успяха да бъдат създадени предпоставки за пълноправното членство на България в Шенген, министърът изтъкна като положителен фактът, че България никога не е получавала по-силна подкрепа за членството си в Шенген. В края на миналата година стана ясно, че две държави са срещу членството ни там – Нидерландия и Австрия. Милков обясни, че австрийската позиция не е продиктувана от недостатъци относно българската кандидатура, а от оценка за неефективност на механизмите на Шенген като претенциите са към Европейската комисия. "Често политиката не е справедлива. За това, че Шенген не работи както трябва, определени държави са блокирани", каза министърът. И допълни, че се работи с Ниделландия и ЕК относно това какви критерии трябва да бъдат заложени, така че страната ни да стане пълноправен член на Шенген.

СТАЧКАТА ВЪВ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО

 В началото на декември служителите на МВнР обявиха стачка заради ниските заплати, които получават. Искането им бе за 100% увеличение на възнагражденията. От години министерството на външните работи изостава от средните нива на заплащане в администрацията. В последното заседание на НС преди депутатите да излязат в почивка за празниците служебният премиер Гълъб Донев обяви, че исканията на стачкуващите ще бъдат изпълнени, но от изказването му тогава не стана ясно с колко ще бъдат увеличени заплатите. Сега външният министър Николай Милков обяви, че увеличението е с 60% за най-ниските заплати и 9% при най-високите в 12 администрации. "Симпатизирам на тези искания и цялото ръководство на министерството застана зад тях, защото бяха справедливи", каза министърът. 

Николай Милков се похвали и с предстоящото откриване на български консулства в Лион, Дюселдорф и Единбург. Той обаче отебляза и една негативна тенденция — липсата на добре подготвени кадри за мисиите ни в Лондон, Париж и Виена. Като причина той посочи, че "хората нямат стимул".

Външният министър Николай Милков засегна и войната в Украйна, като похвали страната ни, че е проявила "гъвкавост и понякога дори творчески подход да останем сериозен съюзник и партньор на ЕС, но и да бъдат защитени важни български национални интереси". Той изтъкна и усилията, които са били положени за това посолството ни в Киев да поднови работата си. Освен това България е завършила пътната си карта за стъпките си за присъединяване към ОИСР. По думите на министъра до 2-3 години страната ни може да очаква пълноправно членство, но това зависи и от икономическата ни обстановка и процеси. Милков отбеляза, че това е най-голямото интеграционно усилие на България след членството ни в ЕС и НАТО.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата