Медия без
политическа реклама

МВнР остро разкритикува партийните представители на вота в чужбина

Илияна Димитрова
Николай Милков похвали външното ни министерство за организацията на изборите в чужбина.

Външният ни министър Николай Милков порица политическите партии, които бяха изпратили свои представители на изборите зад граница.

"Поставяме въпроса са напрежението между българските общности и партийните назначения. Възникнаха спорове и това доведе до отказ на някои доброволци", каза Милков на брифинга, на който външното ни министерство отчете свършената работа, свързана с вота.

Милков заяви, че доброволците от българските общности са поели цялата организация по търсене и наемане на помещение за изборите и друга организационна работа, а накрая някои от тях са били изместени от пристигнали в последния момент партийни представители.

Министър Милков предложи тези хора да бъдат назначавани по-рано, но и да помагат в организацията на изборите.

Миков също така засегна и другата страна на монетата - партийни представители, които не са се явили в изборния ден. "Без тях секцията не може да бъде отворена, което пък нарушава изборните права на българите", изтъкна министърът. И апелира партиите да подходят по-сериозно към изборите зад граница.

Милков похвали МВнР, че са реагирали бързо, като са намерили заместници на неявилите се. "Резервните членове на избирателите комисии стоят буквално на съседната улица и чакат да бъдат извикани", каза той. Имало е  1600 резерви, които са се оказали своевременна мярка

Според министъра въвеждането на дистанционно гласуване би улеснило изборния процес зад граница.

А иначе в 245 секции са гласували машинно. В 6 секции е имало проблем с машините, като в четири от случаите е ставало въпрос за технически неизправности, а в два за изчерпване на ролките с лента за отпечатване на резултата.

Малко над 180 хил. българи зад граница са упражнили правото си на вот на изборите на 2 април, посочи Милков, като отбеляза, че най-много са гласували в Турция, а на второ място във Великобритания.

Още по темата