Quantcast
Ресторантьорите отлагат протеста и искат обезщетения от държавата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ресторантьорите отлагат протеста и искат обезщетения от държавата

Същевременно се отчита поскъпване с 15% на кувертите за Коледа и Нова година
Обновена
3 912

Собствениците на заведения решиха, че няма да организират протести срещу налаганите противоепидемични мерки, а вместо това ще искат компенсации.

След 3-часова среща на национално ниво ресторантьорите обявиха, че ще настояват за финансови компенсации от държавата за работниците и служителите им за времето, в което обектите са затворени. Обезщетенията, според тях, трябва да са в размер на 80% от възнагражденията по трудов договор.

Председателят на сдружението на заведенията Емил Коларов заяви пред БНР:

“Това нещо включва и външните фирми, като фирми за охрана, диджеи, музиканти, танцьори и т.н., които работят в тези същите заведения, т.е. те остават без работа. Очакваме отговор кога и как ще се случи това нещо, като тук става въпрос да се преведат пари директно на работниците по техните сметки, без по никакъв начин да минават през фирми, да се гледат документи на фирми и т.н. Значи, затворен ли е обектът, всички хора, които са работели в този обект - доказва се, вижда се кой е бил там на трудов договор, кой има договори за охрана и т.н. - си получатав парите по техните лични сметки“.

На следваща среща, насрочена за 5 ноември, представителите на бранша щели да обсъдат поведението на властта и начина, по който държавата реагира на поставените искания. Тогава ще се реши дали да предприемат нови меркии.

Часове по-късно министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира, че темата ще се обсъжда. „Идеята да се компенсират работниците и служителите е приемлива, въпросът е да измислим механизъм, който да се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати. Трябва да измислим и механизъм как това да се случва, така че да бъдат обезщетявани директно работниците, а да не минава през работодателите“, смята Сачева. Тя поясни, че към този вид икономическа дейност трябва да се прибавят още учебните центрове, занималните и школи за различни обучения, тъй като тяхната дейност също се преувеличава. Все още не е ясно обаче дали размерът на обезщетението може да достигне желаните от бизнеса 80%. „Рано е да се каже такова нещо, защото зависи за кои сектори говорим. Ако говорим за нощните заведения, по данни на НОИ около 32 хил. души са тези, които имат трудов договор и осигуровки. За тях вероятно това е числото, за което ще търсим решение. Що се отнася до тези, които са от занимални и учебни центрове, още не сме получили данните“, поясни Сачева. Въпреки много неясноти тя очаква мярката до 2-3 седмици да заработи и да бъде в помощ на около 50 000 души, заети в тези сектори.

Същевременно, въпреки резкия скок на заразените с коронавирус и затягането на мерките срещу разпространението му, не липсва интерес към коледни и новогодишни тържества в заведения и хотелски комплекси. Това отчитат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), откъдето смятат, че хората вече разполагат с повече информация за предпазните мерки и не се страхуват да празнуват извън дома.

Голямата въпросителна е дали в следващите дни и седмици няма да бъдат затворени нощните клубове в още градове, както и дали това няма да се случи повсеместно за всички заведения в страната по примера на много европейски държави. 

Интеренет обаче изобилства от оферти за коледни и новогодишни празненства, както и за студентския празник 8 декември.

"Купувайки по-рано пакетите, клиентите имат отстъпки за ранни записвания, така че, да, има интерес към момента. Има интерес и от собствениците на ресторанти с над 100 места, за които дори с 50% орязан капацитет подобно мероприятие си струва да бъде проведено", коментира пред БНР Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Той обясни, че заради намаления наполовина брой на посетителите, се очаква цената на кувертите за коледни и новогодишни тържества да се вдигне с 10-15%

Проверка в интернет показва, че в София офертите за посрещане на Нова година в механи и ресторанти масово е 100 лв.-120 лв. Във Варна тържеството струва между 75-100 лв. Празнуването на студентския празник пък излиза най-често между 30 и 40 лв. Спа-комплексите също рекламират отбелязване на предстоящите празници, като тържеството върви с минимум две нощувки.

В някои от офертите са посочени и какви хигиенни мерки са предприети в съответното заведение. Масово те включват уверения за редовно дезинфекциране на помещенията, носене на маски от сервитьори и бармани, измерване на температурата на посетителите, дезинфектанти на всяка маса.

Среща се и супер-грижа за здравето на клиента като например стерилизиране на залите с UV-лампи, измерване на кислородната сатурация с оксипулсомер и подарък - стерилизирана маска за многократна употреба.

Сдруженията на ресторантьори и хотелиери поискаха тези дни държавата да даде ясни правила, при които се затварят хотели, заведения и ресторанти или се ограничава тяхната дейност. Браншът не приема това да става с еднолични решения на кметовете.

До момента в четири града - София, Перник, Благоевград и Ловеч, е обявено затваряне на нощни барове и дискотеки за  срок от две седмици. От 28-и октомври до 8-и ноември затварят нощните клубове в Русе, а от 30 октомври до 13 ноември - във Варна.

Собственици на затворени вече клубове се оплакаха, че изгарят с огромни загуби заради Хелоуин на 31 октомври срещу 1 ноември, за чието празнуване са предплатили за балети и шоу програми и нямат възможност да реагират. Те не вярват, че локдаунът ще продължи само две седмици, при което увисват и празненствата около 8 декемри. "Декември е най-силният ни месец", заяви Лъчезар Захариев от Сдружението на заведенията в България. "Никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки", предупреди още той.

Според колегата му Ричард Алибегов има още много стъпки, които може да се направят, без да се стига до затваряне. "Обсъждаме различни модели - от влизане с маска в заведението до масата, след това ако се ходи до тоалетна – пак маска, или намаляване на децибелите, за да не е нужно да си викаме", посочи Алибегов, който е председател на Асоциацията на ресторантьорите.

От БХРА специално настояха за яснота относно предстоящите Коледни и Новогодишни празници и сигурност, че направените към момента резервации за над 50% от капацитета на хотели, ресторанти и къщи за гости ще могат да бъдат осъществени. Както и да се реши въпросът какво правят зимните курорти, така че и гостите да са в безопасност, и безпрепятствено да се проведе ски-сезона.

Организацията предлага мерки, които работели в редица страни от ЕС, Русия и Турция. На първо място, самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари да работят поне до 24:00 часа. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време. В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50% от него. В случай, че се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение. 

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция ще удължи карантината до 14 декември

03.12.2020

127
159 са починалите за денонощие, а 523-ма са в интензивни отделения

03.12.2020

Обновена

5863 159
Бивши президенти на САЩ ще се ваксинират срещу Covid-19 по телевизията

03.12.2020

Обновена

3419 57

Коментари

Johnny2965

Половин година не бе ли достатъчна да се проумее, че бизнесът, базиран на струпване на хора, няма да го бъде тази зима и, че трябва да се прави друг бизнес?

it4

 може и да се изкъпе за Нова година.... 😁

hamel

Наивник

walco

По вероятно е да си платиш куверт,и да празнуваш в къщи.Парите от куверта ще минат в графа"Безвъзмездна помощ".

Нафарфор

не 15%, а 1500% да ги направят. Глупостта е скъпо удоволствие.

Хедонист+
снимка на Хедонист+

💩 са всички заведения ф сф  да затварят и фалират

Billy-Joe Winchester

кислородната сатурация

🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

hamel

Кувертите поскъпват, поради голямото търсене или овёс нынче дорог? 😎

hamel

една овца би го научила

А би ли научила, че изречението започва с главна буква?

Скрудж

Днешните овци не са обучавани от вакли....пардон, ваковски овни!

hamel

Личи ви 😎

Скрудж

Я съм лашно овне....може и да съм по-дърто и от теб😁

риболовец 5

  Кувертите поскъпват, курвите поевтиняват.

Скрудж

Всъщност, всеки бизнес крие риск от загуби. Ресторантьорство и хотелиерство са най- уязвими при така наречените форсмажорни обстоятелства - земетресения, наводнения, епидемии....и всякакви кризи.

Сериозните собственици застраховат рисково бизнесите си и срещу подобни обстоятелства. Да, застраховките са скъпи, но пък покриват щети. 

hamel

и всякакви кризи

😁 Наистина? Застрахователите, като ени Майки Терези! 😂

Solace

Добре, де, всички тези бармани, сервитьори, музиканти и т.н. са осигурявани на минимална заплата. Ричи мазнокосия и другите "бизнесмени" са наясно...

bisdatquicitodat

Затварят болници! Прекратяват приема на планувани болни. Финансови загуби! Фалити!

Протести!

 

Болниците „...настояват за финансови компенсации от държавата за здравните работници и служителите им за времето, в което обектите (болниците) са затворени за приемане на планови болни. Обезщетенията, според тях, трябва да са в размер на 99% от възнагражденията по трудов договор.

Председателят на Сдружението на здравните работници с бели потници заяви пред свъбодните журналисти с жълти потници:

“Това нещо включва и външните фирми, като фирми за о, храна (кетъринг), педиджеи (педиатри), лубриканти (специалисти по родовите пътища), клакьори и т.н., които работят в тези същите заведения, т.е. те остават без работа. Очакваме отговор кога и как ще се случи това нещо, като тук става въпрос да се преведат пари директно на работниците по техните сметки, без по никакъв начин да минават през фирми, да се гледат документи на фирми и т.н. Значи, затворен ли е обектът, всички хора, които са работели в този обект - доказва се, вижда се кой е бил там на трудов договор, кой има договори за о, храна и т.н. - си получават парите по техните лични сметки. Без данъци, осигуровки и прочие глупости“.

hamel

bisdatquicitodat

Вие ли писахте, че познавате Хари? Бяхме с него на едно погребение на негов колега. Поговори си с колегите си, и после ми каза - "Хамеле, секи иска да се хабилитира и да захапе клиниката. Сега има двама хабилитирани*. И клиниката беше разделена на две части".

* единият беше Пенков (Ханс Клос), втория не го помня.

Май Карастатев

П.П. А бе, Ловък, къде е Дъртият реалист?

bisdatquicitodat

Уважения,

 

Познавам го задочно. Имах приятел, от друг град, който често консултираше болните си с него и после с Пенков. Уважаваше го и му вярваше.

ловkия

А бе, Ловък, къде е Дъртият реалист?

Нямам представа, утре ще му пиша по Вайбър или направо ще му звънна.

Bacho Кольо

Вярно е , че в ресторантския бизнес се подвизават алчни типове, откровени наглеци и закоравели бандити.

Като процент не повече и не по-малко, отколкото в  БНБ, в Прокуратурата или в Министерството на културата.

Льо Клер

Има фонд "Безработица". Той е за такива случаи. Работилите с трудови договори - на Трудовата борса, алибеците живеят от "мазнинките" си, пък като се открие ваксина, пак отново. Бил съм на "борсата" три пъти. Неприятно е, но се преживява.

 

Ако излезем от зоната на комфорта и прегърнем промяната, можем да реализираме скрития си потенциал.

kamo

Няма смисъл да ревът все те на умряло.Положението е такова каквото е,в цял свят.Както е казал Швейк,"Хайде да се видим,след войната,в петък,В кръчмата Куцото куче".

Льо Клер

Това, твоето е кощунство с един от най-великите диалози в световната литература. 😖

 

— Като се свърши войната, ела да се видим. Ще ме намериш всеки ден след шест часа в „При чашата“ на Боище.

— Разбира се, че ще дойда — отговори Водичка, — там стават ли гюрултии?

— Всеки ден се случва по нещо — обеща му Швейк, — а ако пък тъкмо тоя ден е много тихо, все ще я нагласим някак.

Те се разделиха и когато бяха се вече доста отдалечили, старият сапьор Водичка извика подир Швейк:

— Ама да не забравиш да се погрижиш за някакво развлечение, като дойда?

Швейк пък извика:

— Ела, ама сигурно, щом се свърши войната!

Те продължиха пътя си и едва след известно време иззад ъгъла на дългата редица бараки отново се чу гласът на Водичка:

— Швейк, каква бира точат в „При чашата“?

И като ехо се понесе отговорът на Швейк:

— Големопоповишка.

— Аз мислех, че смиховска! — извика от далечината сапьорът Водичка.

— Има и гаджета! — провикна се Швейк.

— Значи, след войната, в шест часа вечерта — извика отдолу Водичка.

— Ела по-добре в шест и половина, за по-сигурно, ако закъснея някъде — отговори Швейк.

После Водичка вече съвсем отдалеч се обади още веднъж.

— А не можеш ли да дойдеш в шест часа?

— Добре де, ще дойда в шест тогава — дочу Водичка отговора на отдалечаващия се другар.

🍻

kamo

Не се сърди,това го знам като лаф.И много поздрави от доктор Грюненщайн.

ejko

А промилите алкохол и холестерола безплатно няма ли да им премерят?Само с една гола сатурация на О2 след две кутии цигари са за никъде.Туй- сатурацията я мерят безплатно и в ковид отделенията.Тц тез не са конкурентноспособни всичко което предлагат безплатно го има и по клинична пътека.

 

bay Dragan

Ежко,

ама сичко ли мерят ....?  Има ли хубави и можещи медсестри?

ejko

Сичко,сичко се мери ,Бай Драгане   👌.😄

Влез или се регистрирай за да коментираш