Медия без
политическа реклама

Корнелия Нинова: Може да забраним износа на зърно и олио

Има достатъчно слънчоглед и зърно, всичко е медийна истерия, обяви Асен Василев

13 Март 2022Обновена
БГНЕС

България обмисля извънредни мерки заради спекулата с ключови стоки покрай войната в Украйна. "На последната среща на министрите на земеделието в ЕС предупредихме, че България е готова да задейства чл. 36 ог договора с ЕС, който позволява на страните членки да  спрат износа при формсмажорни ситуации като война и пандемия", обяви в ефира на БНТ икономическият министър и вицепремиер Корнелия Нинова. От думите на Нинова се разбра, че държавата ще се опита да защити пазара на зърно и на олио, около което в последните дни се развихри огромна спекула.Държавата вече обяви намерение да изкупи огромно количество зърно за резерва, така че да гарантира цялата реколта. Според Нинова намесата на държавата в момента е ключова в редица сектори и не може да се говори за репресии. 

"Репресивно е като отиваш и мачкаш бизнеси, правиш проверки, искаш документи. Намесата на държавата в момента не е репресия и неслучайно всички отправят искания към нас", коментира Нинова. Според нея в момента няма дефицит на стоки и спекулатата ще се нормализира по пазарен път, но въпреки това държавата трябва да реагира. "Законът за държавния бюджет за 2022 г. вече остаря. При предстоящата актуализация отново на дневен ред ще бъдат данъчните закони - облагане с ДДС и акцизи на горивата. Ще говорим по тези теми, макар че трябва да се има предвид, че акцизите върху горивата в България са едни от най-ниските в ЕС" , каза още Нинова. 

По темата за налагане на забрана за износ на зърно в коалицията обаче няма още съгласие, разбра се от коментар на вицепремиера Асен Василев пред БНР. "В момента в България има два пъти повече зърно, отколкото ни трябва до 2023 г., за да подсигурим хляб, брашно и фуражи. Налагането на забрана не е добър вариант за България, защото има повече зърно от необходимото и е добре да има износ. Ние прилагаме много по-меко решение - закупуване на зърно за държавата. Но ако видим, че ако не може да се подсигури продоволствието, може би ще тръгнем и ние в тази посока", обясни Асен Василев. Той отхвърли като неоснователни критики, че схемата за закупуване на зърно не се прави по добър начин. В ефира на БНР бившият земеделски министър Десислава Танева от ГЕРБ обяви, че изкупуването на зърното през фирма без дейност - "Сортови семена-Елит", не е добро решение. Танева твърди, че около сделката се е вдигнало твърде много шум, който се отразява на цените, а около сделките ще се сключват договори с борсови посредници с високи комисионни. 

"Госпожа Танева е притеснена, защото тя и част от нейните приятели няма да реализират свръхпечалби и да изнесат зърното, но за правителството е нужно да се подсигури за 2023 г.", репликира косвено Василев. Според него сделка през борсата е най-добро решение и посредници няма. "В момента в България има два пъти повече зърно, отколкото ни трябва до 2023 г. Има много голям натиск това зъзрно да бъде изнесено. Ние в момента сме въвели максимален срок за проверки преди износ, докато не подсигурим зърното, което е необходимо на самата държава. За олиото имаме 4 години запаси от слънчогледово семе. Това, което се случва с цените, са медийни истерии.", каза още Василев. Според него се повтаря модела като при горивата - пускат се снимки от малки магазини с високи цени, а всъщност цената в по-големите хипермаркети е нормална. "Имаме информации, че се готвят подобни акции и за брашното, захарта. Ще сезираме КЗК за случващото се около олиото, ако не се задейства бързо, ще мислим дали този състав на КЗК е най-удачният", заяви Василев. 

"Законът за държавния бюджет за 2022 г. вече остаря. При предстоящата актуализация отново на дневен ред ще бъдат данъчните закони - облагане с ДДС и акцизи на горивата. Ще говорим по тези теми, макар че трябва да се има предвид, че акцизите върху горивата в България са едни от най-ниските в ЕС" , коментира пък Нинова. 

КАКВО ГЛАСИ ЧЛ. 36 ОТ ДОГОВОРА ЗА ЕС

"Разпоредбите на членове 34 и 35 (които забраняват ограниченията при износа и вноса между страните-членки - б.р. )не са пречка за налагането на забрани или ограничения върху вноса, износа или транзитното преминаване на стоки, основаващи се на съображенията за обществен морал, обществен ред или обществена сигурност; за закрила на здравето и живота на хората, животните или растенията; за закрила на националните богатства с художествена, историческа или археологическа стойност; за закрила на индустриалната и търговската собственост. При все това тези забрани или ограничения не трябва да представляват средство за произволна дискриминация или прикрито ограничение на търговията между държавите-членки."

НАП ПРОВЕРЯВА

НАП не остана безучастна по въпроса с олиото. В събота вечерта започнаха проверки и наблюдение на големи производители от страната. Проверяват се и превозните средства, натоварени с продукция, на граничните пунктове.

 

 

Още по темата