Медия без
политическа реклама

Комисията по хазарта наказва фирми на Васил Божков със 700 млн. лв.

Заради колекциите на обвинения бизнесмен спешно променят наредбата за културните ценности

15 Февр. 2020
снимка: Емил Л. Георгиев

Новият председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е издал 4 акта на фирми на обвинения в 11 престъпления Васил Божков. Общата стойност на санкциите е 700 млн. лв.

Наказателните постановления са за "Национална лотария", 7777, "Еврофутбол" и "Евробет". Това на практика означава, че функционирането им е блокирано - по закон при нарушение за над 5000 лв. следва отнемане на лиценза. 

Вчера пък се разбра, че НАП е запорирала дяловете на бизнесмена в същите четири компании.

Същевременно правителството спешно изготви промяна в наредбата за идентификация и регистрация на движимите културни ценности. Проектът за новия вид на Наредба №2 от 2014 г. е публикуван обществено обсъждане в портала на Министерския съвет.

Той е публикуван на фона проверките и разминаванията около колекцията на Васил Божков. Както стана ясно, в законодателството има пропуски, които водят дотам, че да не може да се разбере какъв е произходът на предметите в някои частни колекции.

В проектонаредбата вече има заложени конкретни срокове за идентификация на предмети и артефакти от колекции - не повече от 6 месеца. Досега срок нямаше.

Промените предвиждат и прекратяване на процеса по идентификация, ако до 14 дни от подаване на заявлението не бъде сключен договор между музея и колекционера или пък колекционерът не заплати разходите по идентифицирането.

Когато и двете страни са изрядни, идентификацията на културни ценности трябва да завърши до 6 месеца, а ако има основания, той може да бъде удължен с още толкова. Не е ясно обаче какво следва, ако договорът между музея и колекционера бъде прекратен. Липсва и ограничение, при което това може да се повтори, но в друг музей.

Проектонаредбата отново не разглежда и случаите, при които собственикът на частен музей и предметите, които трябва да бъдат идентифицирани са едно и също лице, какъвто е случаят с Божков, например.

Има неяснота, граничеща с куриоз, в предвидената Декларация за произход и начин на придобиване на предметите. Там трябва да бъде посочен техният автор, но не е ясно как може да се посочи автор на находки от Античността или Средновековието.

Крайният срок за обществено обсъждане на проектонаредбата е 12 март 2020 г.

 

-------------------------------------------

Право на отговор

 

Във връзка с публикувана от www.segabg.com статия от 14.02.2020 г. със заглавие „Актове за 700 млн. лв. издаде ДКХ на фирмите на Васил Божков”, в която твърдите, че “Еврофутбол” е една от четирите цитирани от вас компании, чието функциониране е блокирано, бихме искали твърдо да заявим, че подобни твърдения са неверни и нямат нищо общо с действителността! Напротив! Ние продължаваме да оперираме в над 760 букмейкърски пункта в България, да приемаме залози и да изплащаме до стотинка печалбите на клиенти ни. Само на 09.02.2020 г. „Еврофутбол” изплати 1 994 678,36 лева печалби от спортни залози.

„Еврофутбол” ООД притежава действащ лиценз за приемане на залози за резултати от спортни състезания в букмейкърски пунктове на територията на цялата страна. Информацията, че сме преустановили дейност е абсолютно невярна и целяща единствено дестабилизирането на компанията, уронването на престижа й, който тя гради вече над 26 години, като крайната цел е да бъде разчистен пазара за друг хазартен оператор.

Бихме искали да отбележим и следното - единствено и само „Еврофутбол” има лиценз и право да осъществява дейността по приемане на спортни залози в България наземно, в букмейкърски пунктове. Приемането на залози наземно за онлай хазартни оператори, е незаконно и би следвало да подлежи на санкции.  

Напомняме и че за почти целия обсъждан в медиите период - от началото на 2014 г. до месец юли 2019 г. действащ управител на „Еврофутбол” беше г-н Боян Найденов и ако дейността на дружеството е била незаконна, отговорността се носи солидарно и от г-н Найденов.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?