facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Комисията по хазарта наказва фирми на Васил Божков със 700 млн. лв.

Заради колекциите на обвинения бизнесмен спешно променят наредбата за културните ценности
3503
 снимка: Емил Л. Георгиев

Новият председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е издал 4 акта на фирми на обвинения в 11 престъпления Васил Божков. Общата стойност на санкциите е 700 млн. лв.

Наказателните постановления са за "Национална лотария", 7777, "Еврофутбол" и "Евробет". Това на практика означава, че функционирането им е блокирано - по закон при нарушение за над 5000 лв. следва отнемане на лиценза. 

Вчера пък се разбра, че НАП е запорирала дяловете на бизнесмена в същите четири компании.

Същевременно правителството спешно изготви промяна в наредбата за идентификация и регистрация на движимите културни ценности. Проектът за новия вид на Наредба №2 от 2014 г. е публикуван обществено обсъждане в портала на Министерския съвет.

Той е публикуван на фона проверките и разминаванията около колекцията на Васил Божков. Както стана ясно, в законодателството има пропуски, които водят дотам, че да не може да се разбере какъв е произходът на предметите в някои частни колекции.

В проектонаредбата вече има заложени конкретни срокове за идентификация на предмети и артефакти от колекции - не повече от 6 месеца. Досега срок нямаше.

Промените предвиждат и прекратяване на процеса по идентификация, ако до 14 дни от подаване на заявлението не бъде сключен договор между музея и колекционера или пък колекционерът не заплати разходите по идентифицирането.

Когато и двете страни са изрядни, идентификацията на културни ценности трябва да завърши до 6 месеца, а ако има основания, той може да бъде удължен с още толкова. Не е ясно обаче какво следва, ако договорът между музея и колекционера бъде прекратен. Липсва и ограничение, при което това може да се повтори, но в друг музей.

Проектонаредбата отново не разглежда и случаите, при които собственикът на частен музей и предметите, които трябва да бъдат идентифицирани са едно и също лице, какъвто е случаят с Божков, например.

Има неяснота, граничеща с куриоз, в предвидената Декларация за произход и начин на придобиване на предметите. Там трябва да бъде посочен техният автор, но не е ясно как може да се посочи автор на находки от Античността или Средновековието.

Крайният срок за обществено обсъждане на проектонаредбата е 12 март 2020 г.

 

-------------------------------------------

Право на отговор

 

Във връзка с публикувана от www.segabg.com статия от 14.02.2020 г. със заглавие „Актове за 700 млн. лв. издаде ДКХ на фирмите на Васил Божков”, в която твърдите, че “Еврофутбол” е една от четирите цитирани от вас компании, чието функциониране е блокирано, бихме искали твърдо да заявим, че подобни твърдения са неверни и нямат нищо общо с действителността! Напротив! Ние продължаваме да оперираме в над 760 букмейкърски пункта в България, да приемаме залози и да изплащаме до стотинка печалбите на клиенти ни. Само на 09.02.2020 г. „Еврофутбол” изплати 1 994 678,36 лева печалби от спортни залози.

„Еврофутбол” ООД притежава действащ лиценз за приемане на залози за резултати от спортни състезания в букмейкърски пунктове на територията на цялата страна. Информацията, че сме преустановили дейност е абсолютно невярна и целяща единствено дестабилизирането на компанията, уронването на престижа й, който тя гради вече над 26 години, като крайната цел е да бъде разчистен пазара за друг хазартен оператор.

Бихме искали да отбележим и следното - единствено и само „Еврофутбол” има лиценз и право да осъществява дейността по приемане на спортни залози в България наземно, в букмейкърски пунктове. Приемането на залози наземно за онлай хазартни оператори, е незаконно и би следвало да подлежи на санкции.  

Напомняме и че за почти целия обсъждан в медиите период - от началото на 2014 г. до месец юли 2019 г. действащ управител на „Еврофутбол” беше г-н Боян Найденов и ако дейността на дружеството е била незаконна, отговорността се носи солидарно и от г-н Найденов.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков: Корумпирани чиновници паразитират върху труда на хората

26.03.2020

4152 16
Колев: За "Левски" ще е пагубно, ако първенството се прекрати

23.03.2020

175
И "Евробет" на Божков пое към фалит

13.03.2020

1857 3

Коментари

d5555

Както са почнали тоя божков ще го оставят гол и бос.Днес всички медии повтарят че бил в ареста на ОАЕ а неговият адвокат преди няколко дена каза че човека си е на свобода.

mick

Първо прибират, после натаманяват обвиненията.

 

КТБ 2. Да видим кой ще се облажи от антиките и от богатствата на Божков. Със сигурност няма да е държавата.

 

 

Хумангоид

функционирането им е блокирано, защото поо закон, за нарушение над 5000 лв следва отнемане на лиценза. 

Я, то можело да стане и без шумка да шукне. И що бяха тогаз тез драми - закони, национализации, Цекита, Валерита, Абудабита? 

Хулиган

Аз пък само ще попитам, защо го оставиха да избяга, след като толкова високо са му вдигнали мерника?

Или по-добре да е навън, да се не раззприказва.

Но, когато мафията си има прокуратура, всичко може да се уреди...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/28/grwncha...

az_ti
И какво му пречи да приказва от вън? Говориш така все едно държавата е мафия, а Божков е бизнесмен тип Лорън Бъфет :). Когато цялият ти бизнес е граден мафиотски, с подкрепата на по висши сили( вижда се, че дори и руснаците ги е грижа за човека), трябва да си готов да го изгубиш всеки един момент.
Guro Gurov

Когато един бизнес е граден мафиотски с помощта на "държавата" / а държавата - това съм "Аз"/, значи и "държавата" е мафиотска.

За "Аз" - оставям ти да довършиш логическата верига.

И още нещо - като че ли нищо не пречи на Божков да приказва отвън, освен

- че само би си усложнявал положението пред размаханата бухалка

- че може и да иска да приказва, но на никоя медия не и стиска, да му излъчва приказките.

Аз мисля, че са и двете.

az_ti
За "Гуро" , днес всеки може да говори по Фейсбук, YouTube , Twitter и подобни. Ако има какво да кажеш всички ще те чуят (2020г.)

Влез или се регистрирай за да коментираш

×