Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кандидатът на ПП едва се промуши в състезанието за шеф на БНБ

Депутатите от бюджетната комисия изслушаха двамата кандидати за гуверньор на централната банка

31 Март 2022
Илияна Кирилова

Отговаря ли кандидатът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров на изискванията за допустимост до процедурата за избор на управител на БНБ? Този спор се разгоря на заседанието на бюджетната парламентарна комисия преди изслушването на двамата кандидати за поста.

За високия пост освен Гюров, който е председател на парламентарната група на ПП, се бори и Любомир Каримански, също депутат, но от "Има такъв народ". Двете номинации бяха определени като пропукване на управляващата коалиция, която така и не успя да издигне обща кандидатура.

Заседанието на бюджетната комисия започна с въпрос на депутата от ГЕРБ Красимир Вълчев (бивш министър на образованието) , който не е член на бюджетната комисия, има ли Андрей Гюров заверена по българското законодателство диплома за магистърска степен в областта на финансите. "Имаме съмнения, че един от кандидатите - Андрей Гюров, не отговаря на изискванията за допустимост. Надяваме се той да ги опровергае", заяви Вълчев.

В биографията на Андрей Гюров е посочено, че има бакалавърска степен в американския университет "Труман", след това следдипломна квалификация във Висш институт за научни изследвания, Виена, и после е защитил докторска степен по икономика във Виенския университет.

Според Красимир Вълчев в регистъра на Националния център за информация и документация (НЦИД) няма данни за призната от българското законодателство диплома за магистърска степен.

Гюров, който е преподавател в Американския университет в България, обясни, че е предал всички документи на университета и той по служебен път е предприел легалиризането. "Моята информация е, че тази докторска степен е призната от НЦИД и се учудвам, че не сте я открили", каза Гюров и предложи да представи документа още на следващия ден.

Някои депутати изразиха мнение, че е възможно в някои университети да се получи докторска степен директно. В отговор на това Румен Гечев от БСП разясни, че има университети, които въвеждат по-разширени програми на обучение, при които освен магистърска степен дават и докторска титла.

От "Продължаваме промяната" защитиха кандидата си: "Андрей Гюров е придобил докторска степен от Виенския университет, един от най-реномираните в Европа. Нелепо е да се спори дали тази докторска степен се приравнява на магистърската".

В крайна сметка депутатите от бюджетната комисия гласуваха с 9 гласа "За" и 7 "въздържали се" Гюров да бъде изслушан, като впоследствие представи заверена от НЦИД диплома. Към края на заседанието депутати от "Продължаваме промяната" обясниха, че сигналът на Красимир Вълчев за липса на информация около магистърската степен в НЦИД не отговаря на истината и това може да се провери от публичния регистър на центъра.

Влизането на страната ни в еврозоната, независимостта на БНБ, работата на Банковия надзор и валутните и златните резерви на страната бяха сред преобладаващите питания, които имаха депутатите към двамата кандидати. 

Какво е разбирането ви за независимостта на БНБ  и как ще я отстоявате?, попита депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев. "В закона за БНБ и съвременните принципи на управление на централните банки е пълната независимост във вземенето на решения без никаква политическа намеса. Независимостта на централната банка е основно качество на тази институция и на хората, които я управляват. Не подлежи на никакво съмнение, че може да се взимат решение под влияние на някакви външни фактори", отговори Андрей Гюров.

На въпрос на ДПС дали би критикувал правителството, Гюров отговори, че не би си позволил. "По-скоро ще обявявам нещата такива, каквито са, например за инфлацията или други неща, които изкривяват картината за икономически просперитет, “ каза той.

 

ЕВРОЗОНАТА

Според Гюров има изоставане от плана за приемане на еврото и вероятно това се дължи и на липсата на редовно правителство за дълъг период през миналата година. "Сегашният план за приемане на еврото трябва да бъде оптимизиран, а отговорността на БНБ е да задвижи проектите и логистиката, така че смяната на лева с евро да стане по най-безболезния начин", заяви Гюров. И се обяви за масирана комуникационна кампания към всички - фирми, банки, потребители. По думите му Хърватия работи тясно с Австрийската национална банка, за да приемат еврото в срок, докато България изостава. 

За широко обсъждане на плюсове и минуси от приемането на еврото се обяви другият кандидат за гуверньор Любомир Каримански. "За мен по-важен е професионалния анализ на разходи-ползи за всеки един сектор и резултатите от този анализ трябва да бъдат публични, за да имат хората информиран избор, да си направят преценка. БНБ трябва да бъде по-отворена, в момента е свръхконсервативна", заяви Каримански. 

И двамата кандидати обявиха, че курса евро-лев при влизането в еврозоната трябва да остане на сегашното ниво и това е червената линия, която България не трябва да пристъпи при преговорите с ЕЦБ и Съвета на Европа.

Относно датата на присъединяване - 1 януари 2024 г., мнението на Каримански е, че икономическата ситуация е тази, която диктува дали ще спазим датата. "Бих искал, но зависи дали критериите ще бъдат дерогирани. Има възможност за разширяването им", каза той, посочвайки за пример инфлацията. "Най-важното е да защитим икономиката на страната, да намерим подходящия момент България да се присъедини, така че никой да не загуби и лев", посочи депутатът от ИТН.

"За мен няма съмнение, че в дългосрочен план влизането в еврозоната е добро решение. А присъединяването на банковия надзора към ЕЦБ е огромно предимство, тъй като не сме имали в миналото ефективен и действащ надзор. Трябва да влезем в еврозоната във възможно най-близкия момент", заяви Андрей Гюров.

ЗЛАТНИТЕ РЕЗЕРВИ

Трябва ли България да върне обратно златните си резерви, искаха да знаят депутатите от "Възраждане". "Последните дни централните банки на някои държави прибират златните си резерви. Например Нидерландия и Германия. БНБ има 41 т злато, от които 27 тона се съхраняват в частната Банк ъв ингланд, а останалите 14 тона са в трезорите на БНБ. Т.е. две трети са навън, а с оглед на това, че се водят военни действия,  с оглед на това, че някой може да откаже да ни върне златато, няма ли ваш приоритет е да го върнете и то да е гаранция при форсмажор?", попита Цончо Ганев от Възраждане.

"Не зная точните договори на страната за монетарното злато. Трябва да видим условията, може да има наказателни норми при нарушаването им. Монетарното злато трябва да бъде управлявана по подходящ начин, за да носи доходност на България, особено при увеличаване на цената на златото. Ако стана управител на БНБ, ще изляза с доклад до Народното събрание, не бива то да стои настрана от тези въпроси", отговори Каримански.

Според Андрей Гюров подходът при управлението на златните резерви, както и на валутните резерви, трябва да бъде консервативен. В момента 92% от валутните резерви на страната са в евро и това е добър подход, защото няма да пострадаме при смяна на валутата.  А държането на златните резерви извън страната е вид диверсификация и дори е положително. "От друга страна при обратно взимане на златото у нас, ако няма кой да го купи, няма сигурност за нас, а само метал в трезора, Такива индикации видяхме през последните седмици", каза Гюров.

Депутатът от ДБ Владислав Панев поиска да знае какви действия би предприела БНБ по повод стрес-тестовете, при които някои банки показаха по-слаби резултати. Една от банките е Инвестбанк, където кандидатът за шеф на БНБ Любомир Каримански е бил изпълнилен директор в периода 2011-2015 г. "Стрес-тестовете включваха няколко сценария и един от тях е най-утежнен, Когато при този сценарий, различен от базовия, банки не отговарят на изискванията за достатъчен капитал, се предвижда какво да се направи за попълване на капиталовата дупка. Изключително много подкрепям, че сме в Банковия съюз и че нашият надзор минава директно към ЕЦБ", заяви Каримански. 

Депутатите зададоха въпроси и как виждат ролята на БНБ в дигитализацията на платежните системи, криптовалутите, удържането на инфлацията и на ипотечното кредитиране.

Предстои бюджетната комисия да изработи доклад от изслушването на двамата кандидати. Гласуването в пленарна зала се очаква следващата седмица.

Още по темата