Quantcast
Кабинетът ще разшири кръга от фирми с право на компенсации | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кабинетът ще разшири кръга от фирми с право на компенсации

Достъп до схемата 60:40 ще получат целият строителен сектор и повечето предприятия от преработващата промишленост
1 804
 Илияна Кирилова

Кабинетът ще предложи да се разшири кръгът от фирми, които да имат достъп до схемата за изплащане на компенсации за преустановена временно дейност по формулата 60:40, съобщи БНР. Към фирмите, които ще могат да кандидатстват за помощ за заплатите, са добавени целият строителен сектор и голяма част от преработващата промишленост. По информация на "Сега" схемата ще бъде достъпна и за други икономически дейности, които първоначално бяха изключени - като товарният транспорт, издателска и рекламна дейност.  

Предложената от кабинета схема предвижда фирми, които са преустановили изцяло или частично дейността си заради пандемията, но не искат да се разделят с работниците, да могат да ги запазят с помощта на държавата. За  тези служители хазната ще предостави 60% от възнаграждението, а останалата част от заплатата трябва да се покрие от работодателя. Първоначално бе предвидено схемата да се прилага само за търговските обекти на територията на моловете, пътническия транспорт, хотелиерството и други туристически дейност, сектора на ресторантьорството и питейните заведения, както и спорта и културата. Размерът на компенсацията от 60% от осигурителния доход на лице за януари бе критикуван като недостатъчен, но по информация на "Сега" делът на държавата няма да бъде увеличен.

От постановлението обаче вероятно ще отпаднат други рестриктивни изисквания, които съвсем свиваха достъпа до програмата - например изискването за запазване на работното място в срок от минимум 3 месеца след края на изплащането на компенсацията. Според източници на "Сега" ще отпаднат и изискванията за минимум процент от служителите, които следва да са наети в съответния сектор, допустим за подпомагане, както за дела на служителите, които са преустановили работа. В първоначалния вариант на документа се предвиждаше летва от 50% и за двата критерия. 

Очаква се схемата за подпомагане на бизнеса да влезе в сила със задна дата от началото на обявяването на извънредното положение - 13 март. Засега е предвидено компенсации по схемата да могат да се изплащат максимум 3 месеца, като работодателите ще подават съответните документи - заповед за спиране на работа, декларации и списък на работниците, в Бюрата по труда. По прогнозни сметки на кабинета за схемата ще са необходими около 1 млрд. лв. Няма по-подробна информация на какво се базира тази прогноза. 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НС окончателно прие 40 лв. месечна добавка за дете в бедните семейства

25.11.2020

Обновена

1246 7
Окончателно: От 1 януари всеки втори пенсионер ще получава 300 лв.

24.11.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

12173 12
НС гласува до 10 000 лв. глоба за болници, отказали COVID мерки

24.11.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

709 5

Коментари

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Защо не започнат със самоосигуряващите се? Те са най-беззащитни. Поне да им поемат осигуровките. После малките фирми и после средните. Големите сами ще се оправят. Да изтеглят заем. За далавери може да се тегли, за хората - не.

sega_reader

Глупости, трябва да се почне и да се спре само на фирмите на Пеевски,защото по-нататък парите ще свършат.

Хайде по-сериозно, знаем чия е държавата.

Когато има да се раздават пари излизат все едни и същи хора с ей такива черпаци.

Влез или се регистрирай за да коментираш