Quantcast

Медия без
политическа реклама

Инфлацията увеличи спекулативните сделки с имоти

Най-често те се сключват сделки за жилища в строеж

Авторът
Най-изгодно е да се купува ново жилище в началния етап на строителството на блока

Инфлацията увеличи спекулативните сделки с имоти, сочи информация от брокерите от посредническите агенции.

„Много хора продължават да пазаруват имоти, за да спасят парите си от обезценяване. Голяма част от тях, особено имащите достатъчно свободни средства, го правят именно със спекулативна цел“, обясни за „Сега“ Наско Атанасов от „Виктория инвест“. „За това и тази тенденция се засили. Почти всички подобни сделки с жилища се сключват в новото строителство и то на възможно най-ранен етап „на зелено“, когато цените са много по-ниски. След това най-често се изчаква имотът да получи разрешение за ползване и тогава се препродава.

 

В този случай разликата в цената е поне 15-20%

 

Понякога това става и преди завършването на изграждането на кооперацията. На Акт 14 има оскъпяване от най-малко 10 процента“, смята Атанасов.

Относно рисковете в подобни сделки той поясни, че преди покупка трябва да се проучи добре историята на инвеститора, който строи имота. „Купувачът на жилище с цел следваща препродажба трябва да е сигурен в коректността му и в това, че ще завърши обекта в срок или поне не с голямо закъснение и в договореното състояние. Тогава може да се рискува и да се чака печалбата“, поясни брокерът. По думите му много по-рядко се правят спекулативни сделки със стари апартаменти или къщи, като най-често те са имоти, които са за тотален ремонт. „Нормално подобни начинания са най-успешни за жилища в престижните райони на големите градове. В крайна сметка основният фактор, определящ цената на имота, е местоположението. Естествено роля играе и състоянието на сградата и общите й части в нея“, припомни Атанасов. Според него

 

най-добрата сделка с цел препродажба е, когато вече е намерен и купувач

 

„Винаги е имало хора, доверяващи се на строителите и инвестиращи в жилище на много начален етап от изграждането му, и после го продават, когато сградата получи Акт 16. Около 30% от сделките в новото строителство са такива. От друга страна повечето от самите предприемачи оставят част от жилищата непродадени „на зелено“, защото не знаят дали цените на готовите жилища на пазара след време няма да са по-високи от обикновено“, каза за „Сега“ Константин Пандов от ЕППИ. „Успелите купувачи, които извършат успешна препродажба, по-скоро са имали късмет, че пазарът се е развил във възходяща посока. Иначе понякога може да се получи срив като през 2008 г.“, припомни брокерът. Според Пандов конюнктурата в момента няма да трае дълго. Може би към края на годината се очаква нарастване на лихвите по кредитите на банките. „Това у нас ще намали купувачите, ще доведе до нормализиране на пазара, а може и до блокирането му“, прогнозира той.

В момента в София, където е и най-големият пазар на нови жилища, в един от имотните сайтове са обявени за продажба към 2500 недостроени апартамента. Най-много - по около хиляда са офертите за двустайни и тристайни.

Още по темата