Медия без
политическа реклама

Хотелиери настояват за безплатни чадъри и без заведения по плажовете

Заради високите концесионни такси плажната услуга е по-скъпа от нощувка

23 Март 2021
Илияна Кирилова

Принципът на концесиониране на морските плажове трябва да се промени коренно. Чадърите и шезлонгите трябва да се безплатни срещу премахване на концесионните такси, а за концесионери с предимство да се определят най-заинтересованите по веригата, които предлагат туристическия продукт - хотелиерите. 

Това предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Те вече са представили визията си за стопанисването на плажовете и спасяването на предстоящия летен сезон пред представители на политическите сили, кандидатстващи за място в 45-то Народно събрание.

Основен проблем е високото концесионно възнаграждение, водещо до високи цени на плажните услуги - често надвишаващи цените за нощувка в хотелите на втора и трета линия, посочват от БХРА.

Те припомнят, че приходите на държавата от плажните концесии са около 8 млн. лева годишно на фона на преките и косвени постъпления от туризма от порядъка на 4-5 млрд. евро. "Заради тази пренебрежимо малка сума в сравнение с приходите от туризъм (около 0,1%) се създават изключително много неприятности и недоволства от гостите на курортите, като по този начин се разваля впечатлението от пребиваването им в България", се казва в позиция на асоциацията.

Според бранша държавата спокойно може да се откаже от тези 8 млн. лв., а чадърите и шезлонгите навсякъде да станат безплатни. Намалените приходи ще се компенсират по друг начин, така че да се даде тласък не само на туризма, но и на всички свързани сектори на икономиката. В същото време концесионерът може да се издържа и печели от продажбите на допълнителни услуги на плажа.

От БХРА са убедени, че концесионер на плаж трябва да бъде заинтересовано лице. "Не е нормално и не сме съгласни собствениците на инфраструктурата да ползват предимство за получаване на концесии. За нас най-заинтересован от всички по веригата, които предлагат туристическия продукт, е хотелиерът. Това важи, както за плажове в курорти с един собственик на легловата база, така и зи плажове в курорти с много собственици на легловата база", се казва в позицията на БХРА. И предлагат предимство при възлагане на концесия или отдаване под наем на плаж да имат лица, направили дълготрайни инвестиции в дадения курорт, като с предимство да се ползват по-крупните вложители.

В същото време хотелиерите смятат, че в националните курорти не трябва да има търговски обекти върху плажовете. Освен това трябва да се премахнат изцяло търговските обекти, разположени на границата между плажната ивица и крайбрежната алея, тъй като те закриват изгледа към морето.

"Търговски обекти може да бъдат обособени на 200 метра от пясъчната ивица. В тях трябва да се предлага само вода, безалкохолни напитки, кафе, сладолед и плажни коктейли, без маси и столове за сядане, а работното им време да съвпада с това на охраняемите плажове - от 8.00 до 18.00 ч.", настояват от сдружението. Масажните кабинки също трябва да се премахнат, защото не отговорят на изискванията за качествено предлагане на услугата. В същото време трябва да се акцентира върху изграждането на безплатни спортни съоръжения на плажа.

Хотелиерите настояват свободната зона на плажовете в националните курорти да е максимум 25% от ивицата. Причината за предложението е, че легловата база в националните курорти е огромна и търсенето на чадъри и шезлонги от туристите е голямо. При сега действащия норматив от 50% свободна зона, гостите на хотелите трудно намирали свободни чадъри, поради което имало много оплаквания.

"В случай че няма желаещи да се грижат за плажа при новите условия за безплатни чадъри и шезлонги, това може да се извърши от общините и съответните сдружения на собствениците", посочват от БХРА. Те припомнят, че в общините се акумулира туристически данък, чийто предшественик – курортната такса, е въведена единствено за предоставяне на безплатен плаж и неговото поддържане.

Правителството вече обяви, че от 1 май се отваря летния сезон с въвеждането на "зелени коридори" за влизане на чуждестранни туристи у нас. За сега по-скоро и това лято морските курорти ще разчитат основно на български туристи. Надеждите на бранша са с напредването на ваксинацията да се отворят традиционните за българското Черноморие пазари и чартърните полети с тях. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

плаж, концесии

Още по темата