facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Готви се поскъпване на битовия ток от 1 юли в пълна мъгла

Правителството се кани да вкара в цената за домакинствата "пазарен компонент"
8 235
 Илияна Кирилова
Теменужка Петкова

На фона на безумно скъпата енергия на борсата правителството се готви да вкара и в цените за бита пазарна компонента. Това означава тарифите за домакинствата, които все още се регулират от държавата, да се повишат значително. Планът на кабинета е либерализацията на електроенергийния пазар, която вече е факт за бизнеса, да обхване постепенно и битовите абонати, започвайки от 1 юли. Засега обаче няма никаква яснота колко "плавен" ще е този преход, как точно борсовата цена ще се пренася в цената за домакинствата и как правителството смята да защити най-бедните от неизбежното поскъпване.  

Цените на нашата борса са толкова високи, че много от бизнес потребителите (по-малките) се върнаха към регулирания пазар. А в последните дни работодателските организации алармираха за борсови рекорди - нашият ток се оказа 40 пъти по-скъп от германския, а през целия януари бизнесът в България е плащал най-много за еленергия в цяла Европа.   

 Какъвто и да е графикът за освобождаване на цените на електроенергията от 1 юли 2020 г., той ще е "щадящ, за да не получим сътресения за средния българин", увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов преди дни. Той напомни, че КЕВР от години прави всичко възможно да не разрешава шокови поскъпвания. Но и призна, че няма представа какво планира кабинетът с готвените промени в Закона за енергетиката, които трябва да регламентират освобождаването на цените за битовите потребители. Парадоксалното е, че и КЕВР, и електроразпределителните дружества са в неведение каква ще е новата формула с пазарен елемент. Така ЕРП-тата са с вързани ръце и не могат да подготвят тарифите си за след 1 юли. По принцип в края на февруари те трябва да излязат с прогнозни цени, а в края на март да внесат заявленията си за обсъждане и одобрение в КЕВР. Но очевидно за пореден път държавата ще остави решенията за "12 без пет". 

Енергийният министър от миналата есен говори, че пълната либерализация е неизбежна, защото в противен случай Европейската комисия няма да разреши субсидирането на предприятия, а това може да доведе до фалит на някои стожери на електроенергетиката като ТЕЦ "Марица изток 2".

Напоследък се говори, че извеждането на домакинствата на свободния пазар ще продължи три или пет години. В началото в регулираната цена за бита ще се вкара малък процент от цената, на която предприятията купуват ток от борсата, а после делът на пазарната съставка ще се увеличава на стъпки.

 

РИСКОВЕ

Българската енергетика и потребителите са поставени пред големи изпитания заради "зелените" политики на ЕС. Цените на тока са натоварени с високи разходи за купуване на въглеродни емисии. Големи производители на такива емисии са тецовете, работещи на въглища, а те осигуряват над 40% от производството на ток у нас. В същото време ЕК натиска България да затвори "черните" тецове, а не е ясно какъв е планът на правителството за реакция по тази болезнена тема.

Обвързването на цената на тока за домакинството с борсовите стойности е изключително рисково. Показателно е, че Министерството на енергетиката и до днес няма ясно обяснение за печалните рекорди от януари и февруари. Например на  9 февруари цената на нашата борса достигна 123,57 лв. на мегаватчас за базова енергия. Министър Теменужка Петкова първо каза, че бомбастичните нива се дължали на увеличеното търсене от страна на търговци на ток от Румъния и Унгария, а освен това в същия ден производството на вятърни и слънчеви мощности било понижено. В петък промени Петкова промени версията и обясни, че станал софтуерен проблем.

 

25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Единственият кандидат за шеф на КЕВР се отказа от конкурса

06.07.2020

Обновена

4007 15
Отдавна пророкуваният П.М. бе издигнат за шеф на КЕВР

03.07.2020

Обновена

8359 5
КЕВР обяви цените на тока и парното за идните 12 месеца

01.07.2020

Обновена

4238 30

Коментари

mick

Това не е фалит.. поредната корекция нагоре.... 30 години корекции.. и липса на поддръжка на държавата. Един тунел 1200 метра го ремонтират 4та година.. и още не му се вижда края. А искаха 15 километров..

 

Тотален разпад.

mick

Като ни спрат и топлофикациите.. ще има дискотека. 

Моите5стотинки

....жълто елече Елена облече....

Дагоев

Ааа, ще го съблечем. Останали са ми в гаража 6 гуми от колата. Събирам всичко де що е пластмаса.

mick

Ел.токът, ВиК - трябва да се плащат на абонаментен принцип както е при телефоните. Ненормално такава услуга да се плаща само на база консумация. Постоянните разходи изобщо не са малки и не е справедливо само консумиращите да ги плащат.

 

Само, че ние сме подобие на държава и всичко се прави на обратно.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

водата трябва да е безплатна...като в Норвегия... абонаментните такси са включени в цената на тока и на водата....няма нужда от втора такса за това, че ползваш ток и вода...

 

...предложението ти за такса водомери и такса електромер е недомислено и лишено от логика....представи си, че отидеш да работиш в чужбина за 5 години. И докато работиш в чужбина 5 години, като се върнеш ще платиш примерно хиляда лева за такси водомер и такса електромер...а ако имаш няколко имота направо потъваш в дългове...от такси за водомери и такси за електромери...може ли да попитам...към някое енерго ли работиш..?

mick

Тя водата и сега е почти безплатна, но на язовира. Ако искаш да ти я довеждат до къщата и да извеждат мръсната вода 24 часа - 365 дни годишно - трябва да си плащаш.  Даже и да не консумираш - все пак си сключил договор за тази услуга. Ако искаш безплатна вода - отиваш с водоноската и си взимаш цял кубик за стотинки.

 

А дали си отишъл за 5 години в чужбина - ами това не те освобождава от задълженията по собствеността ти. Имаш крава - пиеш мляко, но трябва и да храниш кравата, даже и да не пиеш млякото.

 

Проблемът с тези заключени жилища е огромен, защото водната инсталация е обща и реално трябва да се поддържа навсякъде - даже и там където никой не консумира.  Същото е и с ел. ток. Казано по друг начин и загубите са общи на всички ки абонати и  ВиК. Не само на консумиращите и ВиК.

 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

..с тока шега не бива...бие много лошо...

ИвКо

 В същото време ЕК натиска България да затвори "черните" тецове, 

 А преди ни натискаха да затворим модернизираните 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" . Каквито и да са им мотивите на практика резултатът е съсипване на стабилността на енергийната ни система.

 И ние все повече обичаме и подкрепяме европейските институции.

 Малко ли са ни нашите грешки, та трябва да страдаме и заради чуждите?

ПГеоргиев

А, Теменужке, брат'чед, ааа...

Споко, корабът е дървен, потъва бавно, ще има вода за всички. 

Пишман ще стане Баце и гербаджиите, че оцеляха в последния вот на недоверие. Ми да не се побутват, а да инициират следващ вот и да си го загубят. Иначе ги чака Второ, че и трето пришествие.

Те стоките поскъпнаха с 10% на сегашните цени на тока, а като увеличат битовите, тогава производителите ще викат "Ми вдигат тока, затова и ние вдигаме."

Превозвачите ще викат, че тол таксите високи, затова вдигат цени. 

Бензанджиите ще викат, че заредили ланшен нефт, на 70 $/барел и затова и те вдигат. Нищо, че сега е вече 50 долАра.

ВиК ще вика "суха зима, нема дъжд, рибата изпила язовирите"—айде и там 5 лв. /кубик.

Кой още?

На Баце ще му писне, ще си го вземе под мишница... куфара и ще оди да дундурка внуците. И БСП-то, и вся остальная да се оправят. Нали много я искат властта.

Айде, последният българин да развива бушоните, да спира водата, да удря ключа и друм. 

Дагоев

Ама хич няма проблем. Щом е дървен ще го изгорим.

urupuchi

 нашият ток се оказа 40 пъти по-скъп от германския

 

Много бе. Сигурно е доста по-хубав. 

Хулиган

Като случат на любезно население, все по-нагоре ще го качват...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/restituirahme-trafoposta/

Invisible

  До кога ще ги дъвчете тия?

   Било каквото било.

bay Dragan

И нафтата за горене беше 4 стинки.

Rio

Докато има живи свидетели и докато има лумпени, които говорят глупости за последния период от най-новата ни история, дотогава. 

Защото глупостите почнаха да ги вкарват в учебниците, знайни и незнайни радетели за "демокрация", а докато децата имат живи баби, дядовци, роднини, живяли по това време, могат лесно да си сверят часовника.

segal

Щом имат пари за лотария, цигари и ракия, значи спокойно може да се прехвърлят тези харчове към нещо друго. Има цели апартаменти и цели къщи с по един човек. Спокойно могат да се съберат да живеят по няколко пенсионера в един апартамент, а овакантените жилища спокойно могат да ги дадат на нуждаещи се млади семейства с повечко деца или студенти от провинцията, които сега са натъпкани по общежития и тавани или в коптори по гетата (многодетните семейства). По селата същата работа. Цяла къща за една пияна баба. Спокойно могат да се съберат в един обор цели села и спокойно една крушка ще им стига. (ако си разпределят правилно животните, и от отопление доста могат да спестят и с икономиите от пенсиите да се инвестира в инфраструктурата, която цял живот само са ползвали без да поддържат) 

 

fractal
снимка на fractal

На западняците и хареса българия и сега ще си я напазаруват с напечатани хартийки

ИвКо

овакантените жилища спокойно могат да ги дадат на нуждаещи се млади семейства с повечко деца 

 Например на някое бездомно 14-годишно циганче с три деца дето баба му прибира детските.

 

На 10 ноември 1989 г. един киловатчас (kWh) струваше на народа 2 стотинки, а нощната електроенергия - 1,2 стотинки.

 Спомените ми са за 2,2 стинки и съответно 1,1 за ношната.

И нафтата за горене беше 4 стинки.

Пропуснал съм го този период, при мен беше 14 стинки но пак ми се виждаше скъпо и след като домогването ми до општествената нафта не ми се получи закрих опцията нафтова печка. Минах на ефтин ток, един 2,2 квт радиатор на афтоматичен режим 19 градуса в коридора и нон стоп отворени врати на двете стаи. Ма бехме млади, даже и децата ни.

Челичен
снимка на Челичен

И нали ако токът бе 4-8 стинки никой нямаше и парно да ползва.

Илиан Мавров156...

И малце граматиката куца....

Моите5стотинки

...водата трябва да е безплатна...като в Норвегия...недейте бърка демокрацията с народовластието това са две противоположни понятия.....

Илиан Мавров156...

Теменужка,май се е встрастила от европейското в Италия и сега ни прилага разни"суплеси".ама да не забравя че има и "драгиева"и тогава-туш!

ИвКо

На 24. 

 Ако имаш предвид "пшт"  и "ф", и стинките преднамерено е. Ако има и нещо друго, от незнание е.

Guro Gurov

До пост № 16.

В продължение на рационализаторската ти диария, предлагам за дребни стинки да пооправим Белене и да запрем там рационализаторите с тебеподобна квалификация пръкнали се в последно време.

Нататък ше се оправи всичко бързо и гладко.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш