facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Големите петролни компании плашат с бензинова криза

4 208
 Илияна Кирилова

Компаниите от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) заплашиха, че обмислят да затворят на 13 септември данъчните си складове, тъй като не могат да изпълнят навреме новите изисквания за видеонаблюдение в данъчните складове. Ако се стигне до тази крайна мярка, страната неминуемо ще изпадне в бензинова криза.

В края на миналата година парламентът реши в данъчните складове за акцизни продукти продукти да бъдат монтирани камерите на всички места, през които в обектите влизат или напускат транспортни средства с възможност за разпознаване на регистрационните номера за идентификация. По време на извънредното положение обаче с промени в преходните и заключителните разпоредби на закона за здравето чрез закона за корпоративното подоходно облагане, бе гласувано ускорено монтиране на камерите за 24-часово видеонаблюдение в акцизни складове за горива в страната. С тези промени срокът се съкрати с около три месеца - до средата на септември, което предизвика недоволството на БПГА. Петролните компании се обявиха против съкращаването на сроковете, защото са затруднени да направят нужните огромни инвестиции в момент, в който пазарът на горива търпи огромни загуби заради падналите обороти и поевтиняване на петролните продукти. 

„Ако се стигне дотам, че складовете затворят, то ще е заради новите изисквания за видеонаблюдение. И отново - същият казус се получава. Нещо, с което браншът е съгласен, се прави с лоши текстове и в изключително кратки срокове за въвеждане. В този смисъл мога и да кажа точната дата на затваряне – 13 септември 2020 г. Отсега предупреждаваме, за да има готовност обществото и държавата за проблема. И пак казвам - ще инсталираме изискваните уреди, но няма да се справим в поставения срок“, заяви пред investor.bg Светослав Бенчев, юрист на БПГА

Бенчев коментира и законопроекта за създаване на Държавна петролна компания. "Държавата е „добре дошла“ на българския пазар на горива, стига да спазва всички законови изисквания и да не прави държавен дъмпинг".

По повод цените на горивата, той посочи, че те следват цялостно тренда на суровия петрол. "Той е основният фактор, определящ стойностите на бензина и дизела, тъй като останалите  фактори, представляващи над 55% от цената, а именно акцизи и ДДС, остават с непроменени ставки, поне към настоящия момент", поясни Бенчев.

"Пазарът в страната е стабилен, конкуренцията оказва своето сериозно въздействие, което омекотява спадовете и покачванията в цената на суровия петрол и, както се забелязва и на бензиностанциите, цените не променят стойностите си рязко нагоре или надолу, което „обира“ шокови поевтинявания или поскъпвания. Това гарантира и повече предвидимост на пазара", изтъкна още юристът.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът гласува окончателно създаването на Държавна петролна компания

09.07.2020

1007 8
"Спешната" петролна компания ще заработи най-рано догодина

22.05.2020

МИЛА КИСЬОВА

805 1
"Лукойл България" заплаши със спиране на работа

08.05.2020

Обновена

20176 39

Коментари

inventus

Това ми прилича на класическо изнудване. Чудя се защо държавата не им ги постави тези камери и да е сигурна че са читави и освен това  са под неин контрол ами ги кандърдисват  сами да си ги слагат? Ясно е че тези нещица не са ефтини но пък сума ти пари се хвърлят за щяло и нещяло та дали все пак няма тези които решават нещата в държавата най после да се вземат в ръце и да решат и този проблем?

редник

Чудя се защо държавата не им ги постави тези камери и да е сигурна че са читави и освен това  са под неин контрол ами ги кандърдисват  сами да си ги слагат? Ясно е че тези нещица не са ефтини...

 

Колко може да струва камера и един склад колко портала има?...

Ференги

Защото ще ги трошат, за да си врътнат каквото трябва, докато държавата ги поправи.

inventus

Нямам точна представа за цените им уважаеми Редник но със всичките си принадлежности и със разходите за комуникационната система едва ли ще надхвърлят хиляда лева за бройка.

inventus

А ако са си техни просто могат да ги изключат докато си врътнат каквото им трябва. Или да прекъснат комуникационната линия. Уважаеми Ференги! Има си закони за такива злоумишлени вмешателства. За тях се лежи и в затвора. Не казвам че няма да посмеят да го направят заради тези закони но сред редиците им бързо ще намалеят желаещите да го правят на практика.

аман бе

Към 5

След като една информационна табела за Рилските езера е почти 1500 лв. , не съм чак такъв оптимист.

callbook

При избора на камери стоят много ограничителни условия, напр.това, че изображението трябва да е цифрово подписано, а много малко модели работят с български цифров подпис. Освен това трябват лицензи за изискуемия софтуер (https://www.milestonesys.com/). Така че цената на една камера започва от 50000 лв. Това е нищо спрямо цената на луксозен джип, но пък джипката радва повече!

редник

останалите  фактори, представляващи над 55% от цената, а именно акцизи и ДДС, остават с непроменени ставки, поне към настоящия момент", поясни Бенчев.

 

Тези "55% ДДС и акцизи" ги плащаме като крайни потребители - или акциз или ДДС - двете много ни идват...

редник

Благодаря на уважаемия inventus,

Но нима 1 000 лв са много за склад със стока за милиони - а и възможно ли е досега да са били без камери за охрана?

Stern

в който пазарът на горива търпи огромни загуби заради поевтиняване на петролните продукти.

Що така, бе? Нали все ни убеждавате, че сваляте цените, при поевтиняване на петролните продукти? И че печалбати ви е винаги малка?

Светозар

Руският енергиен гигант „Газпром" е изплатил 1,5 милиарда долара на полското държавно дружество Polish Oil Mining and Gas extraction Company (PGNiG), след като по-рано арбитражният съд в Стокхолм постанови, че компанията трябва да преведе тази сума.

„Газпром" трябваше да направи този трансфер, след като съдът излезе с решение, че между 2014 и 2020 година руското дружество е умишлено е завишавало цените на природния газ, транспортиран през газопровода „Ямал". Общо стойността на доставките е била повишена с над 1,5 милиарда долара, пише сайтът Remix, цитиран от money.bg.

Според неговата информация главният изпълнителен директор на PGNiG Йеци Квиечински е потвърдил, че руското дружество е изпълнило задължението си.

Голямо удоволствие е да потвърдя, че получихме парите от „Газпром" и те вече са в сметката на компанията", посочва той в официално становище.

(faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-zashto-ruskata-gazprom-plati-1-5-miliarda-na-polsha)

paragraph39

/:/ пазарът на горива търпи огромни загуби заради поевтиняване на петролните продукти

........................................................................................................................

НЕ "Пазарът" търпи загуби, а участниците в Пазара/свободен, нали!/, като Продавачи и Комисионери!

Купувачите, обаче, ПЕЧЕЛЯТ!

Да, възможно е Продавачите да губят/намалят/ Печалбата си- с колко %-та  от колко %-та?!

Това е въпросът!

С подвъпрос: до колко %-та чиста Печалба максимум е Справедливо и Общественооправдано да инкасира Бизнесът?!

А?!

И какво, ако чистата Печалба е намаляла, примерно, от 50% на 40%?! При положение, че чистата Печалба може да е калкулирана / в Цената!/ и да е 1-2%-та само, дори/например, в държавни рафинерии и бензиностанции/!!! Защото Държавата може да си го позволи- за доброто на по-голямата част от Гражданите ѝ! Нали?! А частникът иска Печалбата му да е: възможно най-голяма, най-бърза и най-лесна!  

А?!

 

Каубой
снимка на Каубой

Стига червени мантри! Сичко мога, сицго знам, аВа съм писач, гоИЯЯЯЯм.

Калорифер

 

"...А частникът иска Печалбата му да е: възможно най-голяма, най-бърза и най-лесна!"

 

Че кой ще е този ненормалник, дето ще иска печалбата да му е малка, бавна и трудна?
Пара - замисляй се малко преди да се извърляш...

 

Buntaru

Проблема е в данъчните складове и умишлено се избягва да се говори за това. Сега има една фирма която държи повечето от тях и диктува цените на пазара. Нов играч или трябва да построи собствени или трябва да ползва под наем от монополиста. Монополиста знаем какви наеми ще му тресне. А условията и големината на складовете според закона са такива че май няма сметка да влагаш толкова пари. Монополиста е получил въпросните данъчни складове при приватизацията. Така че не се ли промени закона ще си има монопол.

soika prismehulka

нема страшно-каскета щеги прасне и бензина ше е под 1 лв.

Хулиган

При гордите народи шофьорите блокират бензиностанции, докато не им удоволетворят исканията.

В тукашния бантустан търговците ще си затварят складовете, докато ги оставят свободно да мародерстват...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/darzhavata-govori-vazpitano/

Bacho Кольо

А най-голямата олигофрения е , че законовите изменния се отнасят и до производствени компании, които не са произвели или продали една капка гориво. И нямат намерение да го правят!

Например тези, които произвеждат продукти на маслена основа - кофражни масла, маслени СОТове, емулсионни СОТове. За да се лицензират като акцизни, съгласно последните идиотски изменения в заключителните разпоредби на закона , забележете, за Здравето!!!, те трябв да инвестират в камери, системи и специализиран софтуер по 70 хил. лв.

Каубой
снимка на Каубой

ААА, къде е  г- Делчев, подпухал от дрога и ку+++тини, да ми поясни пак, кат са на загба, горките...Затвараяй1 пукай жандармерията и да видиш в Център юроп криза. Нагли мръсниш лицемери.

Влез или се регистрирай за да коментираш