Quantcast
ГЕРБ изненадващо даде заден за камерите в акцизните складове | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ГЕРБ изненадващо даде заден за камерите в акцизните складове

Депутати, начело с Менда Стоянова, пращат мярката за съгласуване в Брюксел
2 939
 Илияна Кирилова

Изненадващо ГЕРБ отложи монтирането на видеокамери в складовете на горива, алкохол и цигари, като предложи мярката първо да се съгласува с Европейската комисия. Това стана ясно от поправка в Закона за акцизите и данъчните складове, внесена от депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова.

24-часовото видеонаблюдение в складовете с акцизни стоки бе въведено през ноември миналата година. Едва сега управляващите са установили, че новата разпоредба "попада в приложното поле на евродирективата, която изисква съгласуване при въвеждане на технически регламенти и правила относно услугите на информационното общество", както е посочено в мотивите за законовата поправка. На практика това означава техническата мярка да се съгласува с Брюксел дали не води до нарушаване на конкуренцията.

Заради това се предлага необходимите текстове в правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове да се появят два месеца след приключване на съгласуването с Брюксел. В мотивите не е посочено колко време ще отнеме процедурата, но практиката показва, че може да се проточи повече от година.

Срещу монтирането на видеокамери в производствените и складовите помещения за горива, алкохол и цигари имаше много силен отпор от страна на бизнеса. И от КРИБ, и от БСК предупреждаваха, че българският акцизен сектор е най-контролираният в страната, но въпреки това фирмите ще трябва да инвестират десетки милиони левове за камери, които да работят 24 часа в денонощието и да отговарят на супер високи технически изисквания. Едно от изискванията е камери да има на всеки изход и вход на обектите, така че да се снимат с достатъчно висока резолюция номерата на превозните средства, които влизат и излизат. 

Позицията на управляващите също се промени няколко пъти.
Видеонаблюдението в тютюневите складове отпадна още преди законопроектът да бъде одобрен от Министерски съвет. Тогава аргументът бе, че тютюневите компании вече са включени в международната система за проследяване на всяка кутия цигари от производствената линия до крайния потребител.

По-късно в Народното събрание отпадна изискването за камери в заводите и складовете за алкохол. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова тогава увери, че първоначално камери ще има само в складовете за горива, тъй те били най-рискови за укриване на акцизи. И след като се видел ефектът от тази мярка, можело да се прецени дали тя да засегне и складовете за други акцизни стоки.

Изненадващо, без никакви мотиви и дебати, при второто четене на законопроекта в бюджетна комисия отново бе върнато видеонаблюдението в акцизните складове за алкохол и цигари. Тогава единствено от финансовото министерство посочиха, че така ще се спести от непрекъснатите физически проверки от страна на митническите служители. 

Неясно остава защо сега, три месеца след влизане в сила на законовата промяна, свързана с видеонаблюдението, от ГЕРБ са решили, че е необходимо да има санкция и от Брюксел. Още при разглеждането на законопроекта в Народното събрание, засегнатите бизнеси предупреждаваха, че се налага нотификация от Европейската комисия.
 

Още

Кметът на Плевен: Вот с 1 машина ще отнеме 20 часа

17.05.2021

Обновена

4440
ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха срещу е-вота и гласуването по пощата

21.04.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

12954
Голямата изборна реформа претърпя голям провал

29.04.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

18268