Медия без
политическа реклама

Точно преди изборите ГЕРБ пак подхвана ремонт на хазартните правила

Министрите изненадващо свалиха и отмениха такси за фирмите от бранша, а парламентът редактира закона

04 Февр. 2021
Вносител на поредните промени в Закона за хазарта е Менда Стоянова
Илияна Кирилова
Вносител на поредните промени в Закона за хазарта е Менда Стоянова

В края на мандата си управляващите се захванаха трескаво да преправят правилата за хазартните игри. В момента депутатите разглеждат куп промени в закона, а успоредно с това правителството ударно ремонтира подзаконовата нормативна база. Формалният повод е, че Комисията по хазарта бе закрита и от скоро цялата власт върху хазартните фирми и организираните от тях игри е прехвърлена на НАП. Но много от промените са смущаващи, нелогични и необясними.  

В сряда  Министерският съвет реши да намали едни и да премахне други такси за игрите на късмета. Понижава се например таксата за увеличаване на пунктовете за приемане на залози и изплащане на печалби. "Това се прави във връзка с възможността в един пункт да се организират повече хазартни игри и свързаното с това събиране на повече от една такса по тази норма за един и същи пункт, се казва в съобщението на МС. Вече няма да се събират такси за подмяна или преработка на модули на игрален софтуер при онлайн залагания, както и за увеличаване или намаляване броя на игрите. Досега за тези дейности се събираха такси между 100-200 лв. на модул.  Отменя се и таксата за разглеждане на документи по искане за утвърждаване на изпитани типове и модификации на игрално оборудване, както и на игрален софтуер и всяка нова версия на софтуера на комуникационното оборудване.

Особеното е, че става дума за такси, които бяха увеличени или въведени съвсем  наскоро - миналата година. Кое точно сега налага облекчаване на хазартния бизнес, не става ясно. 

А каква е връзката между хазартната игра кено и COVID-19? Този въпрос изненадващо изскочи тези дни, след като ГЕРБ предложи с промените в Закона за извънредното положение да се направят и изменения в Закона за хазарта. Това става с любимия на управляващите прийом - в преходните и заключителните разпоредби на един закон се променят други - при това от съвсем друго естество. 

Действащият закон за хазарта е приет преди десетилетие, но точно сега ГЕРБ се присети, че имало неясноти около играта на късмета "кено". Самата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че досега в България няма издаден действащ лиценз за организиране на кено. Обаче НАП, която наскоро пое контрола върху този сектор след закриването на Държавната комисия по хазарта, установила, че има законови пропуски за този вид игра. Както и пропуски в дефинирането какво е бинго - и това трябвало да се поправи, за да не се създавали възможности за злоупотреби.

При всяка промяна в нормативната база за хазарта трябва да имаме едно наум. Така например през 2013 г.  лотарийните игри бяха "забравени“ от режима на облагане по Закона за хазарта. И така цяла година. Точно в този период талоните за търкане на фирмите на бизнесмена Васил Божков масово навлязоха по лавки и магазини и лотариите се превърнаха в мания. Пропускът в закона бе коригиран, но през 2019 г. стана ясно, че държавата  в лицето на Комисията по хазарта е "тълкувала" разпоредбите на закона в интерес на компаниите на Божков и в резултат бюджетът е бил ощетен с близо 700 млн. лв. от по-ниската такса, с която са облагани частните лотарии. За ощетяването на бюджета се разбра само защото настъпи поредният бизнесразводи и бившите партньори на Васил Божков разкриха схемата за спестяване на плащания. В резултат на разразилия се скандал лотариите на Божков бяха национализирани и станаха монопол на държавата, като ги пое тотото. 

Забележително е, че законът за хазарта, както и придружаващите го наредби и постановления, са в чести ремонти.  Тези обрати показват, че управляващите не следват някаква ясна и принципна линия, а взимат решенията си според това кое хазартно лоби надделява.

Само през 2020 г. Законът за хазарта е променян три пъти - последния път през декември. Защо сега, месец по-късно, ГЕРБ толкова са се разбързали и тикат в парламента поправки за никому неизвестната игра кено -  през закона за извънредното положение?

БСП смята, че активността на ГЕРБ има връзка с предстоящите избори.

 "Явно бързат да оправят понятията за хазартните игри, за да няма нови съдебни дела", смята пък Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Наскоро Административният съд София-град отмени редица решения на Комисията по хазарта, с които бяха отнети лицензите за хазартните игри, организирани от компаниите на Васил Божков. Например на 2 ноември 2020 г. съдът обяви, че временното отнемане на лиценза за бизнеса със залагания на "Националната лотария" е незаконно. Комисията по хазарта го е наложила с аргумента, че дружеството е натрупало над 3 млн. лв. неплатени такси върху залаганията за последните шест години. Тези задължения обаче не са безспорни, защото не са влезли в сила. "Националната лотария" ги обжалва в паралелно дело, което не е приключило.

След залеза на частните лотарии и тъй като казината и другите игрални зали бяха затворени заради коронавируса, в момента процъфтяват онлайн залаганията - достатъчно е човек да има под ръка компютър и интернет. Телевизиите са буквално залети от реклами на е-хазарта.  Явно след ликвидирането на талончетата за търкане тази ниша е големият печеливш в хазартния бизнес.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата