Медия без
политическа реклама

Депутатите гласуваха данък "Биг брадър" за цигари и алкохол

Видеонаблюдение във фабриките и складовете все пак ще има, реши бюджетната комисия

29 Ноем. 2019МИЛА КИСЬОВА
БГНЕС

Алкохолът и цигарите ще поскъпнат заради нови правила за контрол, които ще бъдат наложени със закона за бюджета за 2020 г. Изненадващо бюджетната комисия гласува при второто четене на държавния бюджет, в преходните и заключителните му разпоредби, промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, с които въвежда видеонаблюдение в обектите, в които се произвеждат или съхраняват алкохол и тютюневи изделия. Не е ясно от коя политическа сила идва предложението, защото е формулирано като поправка на работната група към бюджетната комисия.

Само преди дни при гласуването на промените в данъчните закони за следващата година бюджетната комисия отхвърли първоначалния вариант видеокамери да се монтират в данъчните складове за алкохол. Преди това при обсъждане в Министерския съвет отпадна и видеонаблюдението на тютюневите производители с аргумента, че тази година те вече са включени в международната система за проследяване на всяка кутия цигари от производствената линия до крайния потребител. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова пък уверяваше, че от догодина ще има камери само в складовете за горива, тъй те били най-рискови за укриване на акцизи. След като се види ефектът от тази мярка, може да се прецени дали тя да засегне и складовете за други акцизни стоки.

Не стана ясно защо сега отново се появява намерението производителите на алкохол и цигари да въведат видеонаблюдение. Нито една политическа партия в бюджетната комисия не коментира промяната. Единствено зам.-министърът на финансите Росица Велкова посочи, че постоянният мониторинг в петте големи дестилерии в страната през тази година е довел до ръст на приходите от акциз с милион до два милиона лева повече на месец. Според нея от видеонаблюдението се очаква същият ефект, без да бъдат ангажирани митнически служители, които непрекъснато да проверяват.

"Натоварвате легалния бизнес, докато проблемът с укриването на акциз е в нелегалните производители", заяви Мирослав Каракашев от КРИБ. Той посочи, че българският акцизен сектор е най-контролираният в страната, но въпреки това сега фирмите ще трябва да инвестират милиони левове за камери. В страната има 336 акцизни склада за горива, алкохол и цигари, посочи Каракашев. Инвестицията, която всеки един от тях трябва да направи за монтиране на камери, които да работят 24 часа в денонощието и да отговарят на високи технически изисквания, е равносилна на поставянето на една рамка от тол системата, което е оценено на около 150 млн. лв. без ДДС.

"Минимум 50 млн. лв. ще трябва да платят собствениците на един акцизен склад. В същото време, както става ясно от поправката в приходната и разходната част на бюджета, това ще доведе до 10.1 млн. лв. повече, които, както разбираме, ще отидат за нуждите на Македонския изследователски институт и безплатните детски градини. Никъде другаде по света не може разходите за въвеждане на една мярка да са многократно повече от ефекта от нея", изтъкна Каракашев. Македонският изследователски институт е неправителствена организация към ВМРО.

 

Още по темата