Quantcast
Парламентът гласува окончателно създаването на Държавна петролна компания | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Парламентът гласува окончателно създаването на Държавна петролна компания

1 024
 Илияна Кирилова

Депутатите гласуваха окончателно създаването на Държавна петролна компания с приетите на второ четене изменения и допълнения на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. 

Държавна петролна компания няма да формира печалба, но може да създава търговски дружества. С тях тя ще управлява, поддържа, експлоатира изгражда на складови бази за съхранение на нефтопродукти и бензиностанции, както и ще осъществува търговска дейност с алтернативни горива. 

Именно търговско дружество ще извършва строителството и експлоатацията на веригата от 100 бензиностанции, с които държавата ще се конкурира с останалите участници на пазара на горива в опит да държи ниски цените на бензина. Според разясненията на министъра на икономиката Емил Караниколов, който ще е принципал на Държавната петролна компания, в търговското дружество може да има частно участие. Освен това Караниколов допусна, че за търговската дейност на компанията ще се търсят и заеми.

С поправките в закона двете петролни бази на Държавния резерв ще преминат под управление на новата петролна компания. Те ще бъдат лицензирани като данъчни складове и свободните им обеми ще може да бъдат ползвани от други търговци на горива "при недискриминационни условия". Ако се наложи, Държавната петролна компания ще изгради и нови складове, за да осигури достъп до данъчни складове на доставчиците на горива. Така ще се елиминира монополът на "Лукойл", който в момента държи 80% от лицензираните складове за горива и по сигнали на търговците ограничава достъпа до тях. Така останалите доставчици на горива не може да ползват митническия режим с отложено плащане на акциз. Според вносителите на законопроекта - Министерски съвет, с промените в закона ще се гарантира пряката връзка данъчен склад – краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя.

Законопроектът бе набързо приет от правителството по време на извънредното положение, наложено заради COVID-пандемията и скоростно внесен в Народното събрание. Не бе проведено обществено обсъждане и оценка на въздействието. 

Предстои Министерски съвет да приеме правилник за устройството и дейността на Държавната петролна компания.

С преходните разпоредби се предлагат изменения на Закона за акцизите и данъчните складове, с които всички лицензирани складодържатели се задължават при наличие на свободен капацитет да приемат за съхранение горива при поискване от търговци. При отказ митническите органи ще извършват проверка. Ако се установи, че складодържателят неоснователно е отказал достъп на клиент до базата си, ще бъде глобяван от 500 до 2 000 лв., а при повторно нарушения санкицята става от 1000 до 5 000 лева. От Българската петролна и газова асоциация поискаха условията за предоставяне на обем в данъчните складове да се опишат в правилник за прилагане на закона, за да няма двуяко тълкуване.

 

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавната петролна фирма ще похарчи 50 млн. лева за година

08.10.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

865 9
Десетки нарушения са открити при проверка на 239 бензиностанции

20.08.2020

1319 7
Големите петролни компании плашат с бензинова криза

03.07.2020

4216 19

Коментари

ivanko77

Ако правилно схващам - съхранението и работата на данъчните складове и тия на резерва ще са без печалба: "Държавна петролна компания няма да формира печалба....". Интересно ми е това не е ли нарушение на закона за защита на конкуренцията?

Интервал

Циркът тепърва започва. Кола и пуканки, че и отпускарския сезон иде.

zumer

НяКой ще придобие бензиностанции без пари. Държаваната компания ще построи, а после.....

Публично-часттно партньорство, ха ха ха.

А по лесно е да купят готови от някоя верига например.

Ще могат да конкурират още от есента.

Интервал

Тцъ. Изграждането е по-добра хранилка.

zumer

Прав сте.

Като се започне от закупуването на земята, правенето на екологични оценки, предпроектни проучвания, проучвания и т.н., то се не видя-куче касичка.

И все гербави и дпс фирми ще я вършат, както се казва пълен инженеринг/затворен цикъл/.

 

Boris65

Уж Пазар... Невидима ръка.. Дръжки... 

paragraph39

/:/Законопроектът бе набързо приет от правителството по време на извънредното положение, наложено заради COVID-пандемията и скоростно внесен в Народното събрание. Не бе проведено обществено обсъждане и оценка на въздействието

........................................................................................................................

Сетиха се "демократите" и "полудемократите" за Обществено обсъждане и оценка на въздействието!

Ама НЕ се сетиха/дали, или?!/, че и Конституцията на НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България НЕ беше подложена на Референдум и "оценка на въздействието" ѝ върху Мнозинството от Народа! Отделно, същото и с "демократичните" закони за Приватизацията, Ликвидацията, Пенсионната реформа, Разрушивацията, Концесиоограбвацията и т.н., които "демократите" и "полудемкротите" НЕ подложиха на "обществено обсъждане и оценка на въздействието" ѝ върху Мнозинството от Народа. ПФУ!

 

paragraph39

ivanko77,

/:/Ако правилно схващам - съхранението и работата на данъчните складове и тия на резерва ще са без печалба: "Държавна петролна компания няма да формира печалба....". Интересно ми е това не е ли нарушение на закона за защита на конкуренцията?

.........................................................................................................................

НЕ е забранено от Закона функциониране на стопански/търговски, по смисъла на ТЗ/ субект, БЕЗ той да генерира "чиста" Печалба!

Забранено е да се продава УМИШЛЕНО на цена под Себестойността или т.нар. "дъмпинг"!

П.П. По-добре да беше питал: защо няма и забранено ли е да има ДЪРЖАВНИ търговски банки и ДЪРЖАВНО застрахователно дружество- поне за парите от или към Държавата и за задължителните застраховки?!

Влез или се регистрирай за да коментираш