Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентът пришпори ликвидацията на Държавната петролна компания

Процесът ще отнеме два месеца, обясниха от министерството на икономиката

17 Май 2023

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене промяна в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с която се закрива Държавната петролна компания. Законовата поправка е внесена от служебното правителство.

Това е пореден опит държавното предприятие, което не извършва никаква дейност, да бъде закрито. То бе създадено в края на третия кабинет на Бойко Борисов с идеята да съхранява горива вместо Държавния резерв и да изгради верига от близо 100 бензиностанции, за да "балансира" пазара на течни горива. Създаването на държавното дружество получи много критики и то така и не видя бял свят, но пък вече трета година назначените в него шефове и служители получават заплати, без да са свършили никаква работа.

Предлага се в срок от седем дни от влизането в сила на закона министърът на икономиката и индустрията да открие процедура по ликвидация на компанията, да освободи членовете на Управителния съвет и да назначи ликвидатор, обясни днес в икономическа комисия Ирина Щонова, заместник-министърът на икономиката, цитирана от БТА. Тя съобщи, че средствата по ликвидацията са предвидени в бюджета на министерството за 2022 г. и са в размер на 70 000 лева. Очаквало се за около два месеца процесът по закриването да приключи като съставът на предприятието бил сведен до минимум по думите на Щонова.

Предвижда се производствата по издаване на лицензи за управление на данъчни складове на Държавното предприятие "Държавна петролна компания" да се прекратят от директора на Агенция "Митници". Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" продължава да осъществява дейността си като лицензиран складодържател на количества горива съгласно издадените лицензи.

Справка във фирмените регистри показва, че от май 2021 г. в предприятието са назначени над 30 души. За миналата година в бюджета бе заложен трансфер към ДПК от 815 000 лв.

Първото решение за закриване на ДПК бе взето от правителството на Кирил Петков в края на декември 2021 г. Оказа се, че е невъзможно това да стане с решение на МС, защото компанията е създадена със закон. По-късно Корнелия Нинова като министър на икономиката внесе в парламента законови поправки, но това се случи в края на май 2022 г. Законопроектът не успя да стигне дори до първо четене в зала - парламентът бе разпуснат в края на юли.

В един момент служебният кабинет на Гълъб Донев имаше планове за бъдещето на ДПК. Беше възложен анализ на министъра на икономиката Никола Стоянов, който да покажел дали компанията може да помогне по някакъв начин за намаляването на цените на горивата за хората и бизнеса. Но явно тези планове бързо са се изпарили.

Още по темата