Медия без
политическа реклама

Кабинетът най-после реши да закрие „Държавна петролна компания”

18 Май 2022
Правителството на Бойко Борисов имаше намерение да развива верига от над 100 държавни бензиностанции
Илияна Кирилова
Правителството на Бойко Борисов имаше намерение да развива верига от над 100 държавни бензиностанции

Правителството прие решение за закриване на „Държавна петролна компания". Това ще стане с промяна в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. 

Направените анализи сочат, че съществуването на Държавното предприятие „Държавна петролна компания" е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, на икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, са мотивите на решението.

ДПК бе създадена преди две години от третото правителство на Бойко Борисов. Законовите промени бяха приети набързо без обществено обсъждане и оценка на въздействието. Тогавашното правителство твърдеше, че държавна компания трябва да поеме управлението на петролните бази на държавния резерв, да ги експлоатира като данъчни складове и да изгради своя верига държавни бензиностанции, като по този начин регулира пазара на горива. 

Още при съставянето на правителството на четворната коалиция в края на миналата година, стана ясно, че ДПК ще бъде закрита. Това обаче се случва пет месеца по-късно. Без да е свършила никаква работа досега, компанията повече от година гълта сериозни бюджетни харчове за заплати на ръководството й.

"Участието на държавна компания на пазара на горива и тя да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. В същото време навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал", се казва в днешното решение на Министерски съвет.

В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. Затова и амбициите за създаване на държавна компания, която да влияе на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства, смята правителството.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?