Медия без
политическа реклама

Гневни земеделци поискаха ревизия на Агенцията за борба с градушките

Противоградовите ракети не са ефективни, смятат пострадали фермери

14 Юни 2024Обновена

Министърът на земеделието Георги Тахов е разпоредил на дирекциите „Инспекторат“ и „Вътрешен одит“ към министерството на земеделието да извършат пълна проверка на Агенцията за борба с градушките. Това съобщи самият Тахов по време на обиколката си днес в община Нова Загора, която се оказа най-пострадала от вчерашните градушки.

Преди това земеделски стопани, разгневени от неефективната противоградова защита в страната, призоваха министъра за ревизия на Агенцията за борба с градушките. За пореден път хиляди хектари със зърнени култури, овощни и зеленчукови градини в цялата страна са унищожени от огромни ледени късове, въпреки уверенията на агенцията, че в облаците са изстреляни голям брой противоградови ракети.

„Ако бъдат констатирани някакви нередности с наличностите и видове ракети, както и тяхната ефективност, нищо няма да бъде спестено и резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично“, обяви земеделският министър.

От Българската асоциация на производителите на малини и ягоди бяха едни от първите, които настояха да се инициира проверка. "Нужна е ревизия на работата на Агенцията за борба с градушките, защото специално тази година, пробивите са изключително много. И въпреки че всяка година бюджетът за ракети се увеличава, започваме все по-често да се съмняваме в тяхната ефективност и качество”, заяви пред Агри.бг председателят на асоциацията Божидар Петков.

Производители на малини и ягоди се жалват от огромни щети от падналите градушки в Северна България. "Разбрахме, че радарът в Шумен не е получил сигнал за опасност. Дори локалните оръдия е трябвало да бъдат задействани ръчно, което също е създало проблеми и пропуски, тъй като градушката пада във вечерните часове”, каза Петков. Унищожена е продукция и в района на Попово и Лозница, където няма изградени противоградови площадки. Производителите припомнят, че са получили уверение от Агенцията за борба с градушките, че тези места ще бъдат защитавани със самолетния способ, но никой не дава информация дали това се прави. 

От браншовата камара "Плодове и зеленчуци" също искат спешна среща със земеделския министър, за да поставят проблема. Градушката напълно унищожи овощни и зеленчукови градини в Сливенско и Нова Загора през последните два дни, въпреки уверенията на полигона край Старо село, че са изстреляни над 200 ракети по облачната система над района. "Искаме да се провери качеството на противоградовите ракети, защото не е въпрос колко броя са изстреляни, а колко са ефективни", заяви Коста Петров от браншовата камара "Плодове и зеленчуци". 

От полигона в Старо село се оправдаха за унищожителната градушка в четвъртък с това, че облакът се е формирал в Северна България в района на град Свищов, но там не му е оказвано въздействие по самолетен способ заради преминаващите чартърни полети в района. "Облакът влезе необработен, готов и с такава плътност, която предполага лед до върха на облака", коментира пред БНР Даниела Мушкова, директор на полигона в Старо село. 

За огромните късове лед от снощи, които заедно с бурята и силния вятър доведоха до бедствено положение в няколко общини, от Агенцията за борба с градушките обясниха, че облакът се е движел и развивал близо 5 часа от Драгоман на изток изцяло по протежението на Стара планина, което е извън обсега на полигоните и самолетната защита. Формираният едър град е паднал над Шипка и Казанлък. След това е започнала обработка с ракети и размерът на ледените парчета е намалял. От началото на сезона от полигоните за противоградова защита в страната са изстреляни над 9000 ракети, само днес те са над 800, твърди Цветелина Димитрова, ръководител на главната дирекция "Технически оперативни дейности" в Агенцията за борба с градушките. В Източна и Североизточна България обаче се разчита единствено на самолетен способ за защита.

По повод съмненията в качеството на ракетите от Агенцията за борба с градушките твърдят, че сегашните ракети са по-добри от предишните, които са били използвани до 2000 г. "Преди се използваше друг реагент - оловен йодид, а сега използваме пресован сребърен йодид. Той е с много голяма плътност и в облака засява три пъти повече ядра от колкото предишния. Така че е по-ефективен", обясни Даниела Мушкова.

В края април земеделски производители отново настояха министърът на земеделието да направи проверки в Агенцията за борба с градушките заради съмнения за ефективността на противоградовата система. Тогава градушка нанесе поражения от Пловдив, през Първомай, Новозагорско чак до периферията преди Сливен. 

“По наша информация максималният обхват на ракетите, които в момента се използват, е около 9 000 метра. Докато градоносните облаци, особено, когато става въпрос за суперклетки, се развиват между 8 000 и 15 000 метра. Това означава, че се обработват не повече от 1/3 от градоносния облак", коментира тогава Цветан Цеков, председател на браншова камара "Плодове и зеленчуци". 

Пострадалите земеделци призовават министър Георги Тахов да направи проверка откъде се купуват тези ракети, колко са ефективни, имат ли този обхват на действие. 

Междувременно днес в едно от пострадалите градчета - Шипка, премиерът Димитър Главчев обяви, че сформира специален оперативен щаб, който в спешен порядък да се фокусира върху проблема с градушките. Министърът на земеделието Георги Тахов и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков вече координират действията си по темата. Освен тях, в щаба ще се включат също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Оперативният щаб ще бъде председателстван от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Мобилни екипи от социални работници описват нанесените щети от проливните дъждове и градушката на 12 и 13 юни и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали жизнено важни потребности, съобщиха от социалното


В 12 области се очакват обилни валежи

 

В 12 области от страната за днес е обявен оранжев код за обилни валежи, а за други 7 кодът е жълт, става ясно от справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология, огласена от БНР. 

Градушки удариха редица райони на страната през последните часове на изминалия ден и причиниха множество материали щети. Град с големината на яйце падна снощи над Нова Загора и околните села, където са нанесени сериозни щети по земеделските култури, автомобили и недвижими имоти.

Община Нова Загора обяви бедствено положение. След снощната буря растителността е по земята. Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко села в общината.

"Сериозни поражения по сградите на училищата и градините, счупени прозорци, покриви. Имаме течове вътре в сградите. За съжаление, започна да вали, което ще ни попречи бързо да реагираме с почистването. Въпреки всичко започваме да почистваме листата. Умолявам гражданите на Нова Загора, които са почистили дворове от снощи, да сложат листата и колоните в чували, за да не напълним шахтите наново. Имам призиви и подкрепа от всички", коментира кметът на Нова Загора Галя Захариева пред БНР. 

Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която е нетипична за България и е приличала на торнадо. Височината и е била около 15 километра. 

В София екипи на дирекция "Аварийна  помощ и превенция" на Столична община премахват счупени клони и дървета от пътните платна вследствие на бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът на АПП Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най много сигнали за щети са подадени  от районите Кремиковци, селата Войняговци , Ботунец, Челопечене, район Подуяне и централната градска част. 8 екипа на дирекцията продължават работа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата