Медия без
политическа реклама

Германия откри втори терминал за втечнен газ

Малкото пристанище Лубмин има връзка с основните газопроводи

15 Яну. 2023
EPA/BGNES
Олаф Шолц с премиера на Мекленбург-Западна Померания Мануела Швезиг откриха терминала в Лубмин.

В Германия влезе в действие втори терминал за втечнен газ.Плаващият завод за регазификация се намира в източногерманския Лубмин. Първият терминал бе открит преди месец в западногерманския Вилхелмсхафен. И този терминал бе открит от канцлера Олаф Шолц, съобщи "Дойче веле". 

"Германия избягна икономическата криза и цените на газа отново падат - на световния пазар, в Европа и в Германия", подчерта Шолц при откриването. 

В Лубмин повече няма да пристига руски газ - нито по тръбопровод, нито втечнен. Малкото пристанище в Балтийско море бе известно, че на неговия бряг излизат "Северен поток" и "Северен поток"2. "Газпром" спря първия на 31 август 2022 г., а вторият така и не влезе в действие. На 26 септември и двата газопровода бяха тежко повредени с подводни взривове неизвестно от кого. Никой не смята да ги възстановява и вероятно ще си останат инвестиционни руини на дъното на морето. 

Терминалът в Лубмин се управлява от Deutsche ReGas,  която е сключила дългосрочни договори с френската компания TotalEnergies и швейцарската  Met Group. Договорите не са за доставка на втечнен американски и руски газ. 

Първият танкер в Лубмин идва от Египет, който разчита да увеличи продажбите си в Европа, благодарение на разширеното си газово сътрудничество с Израел. 

Всъщност  Deutsche ReGas няма да се занимава с покупките на втечнен газ, а само ще предоставя услугата по регазификация и съхранение на газа. Фирмата е изцяло частен проект, реализиран от стартъп. Тя е начинание на двама представители на средния бизнес, докато терминалът във Вилхелмсхафен е изцяло държавен. 

Фирмата е създадена през април 2022 г. Има 50 служители. През юли е взета под наем платформата "Нептун", която регазифицира, а през септември като съинвеститор е привлечена  австралийската финансова компания  Macquarie Group - един от големите инвеститори в инфраструктурни проекти.

Основателите на Deutsche ReGas заложили на Лубмин, тъй като там има готова газова инфраструктура. От там тръгват три големи газопровода към южна и западна Германия. През газопровода "Опал" ще тече регазифицирано гориво към Източна Гермия и през Чехия за Бавария. 

Терминалът във Вилхелмсхафен на свой ред доставя вече газ на потребителите в северозападната и западната част на Германия. 

Тъй като морето при Лубмин е плитко, което е недостатък, танкерите с втечнения газ нямат директен достъп до платформата "Нептун". Те остават до закотвения навътре в морето танкер Seapeak Hispania. 

Той ще играе ролята на точка за претоварване: ще изпомпва товара на океанските гиганти в своите резервоари, които след това ще бъдат доставени от газови превозвачи-совалки на по-малки партиди до "Нептун", стоящ край брега. Те ще правят по три курса до там и обратно на ден.

Мощността и на двата германски терминала е 5.2 млрд. куб. метра годишно. А само по "Северен поток" Германия получаваше 55 млрд. За да се справи, Германия от една страна трябва да намали потреблението на газ, а от друга да увеличава техническите възможности за получаване на втечнен газ. Затова германското правителство е взело под наем 5 терминала. Единият във Вилхелмсхафен работи вече, вторият е в Лубмин, идната седмица ще бъде открит третият в Брунсбютел, следващите два или три ще започнат работа другата зима. 

 

 

 

 

Още по темата