Медия без
политическа реклама

ЕК отказа да даде пари за газопровода MidCat

Проектът все пак има шанс, ако пренася и природен газ, и водород

07 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС

 

Европейската комисия отказва да финансира довършаването на газопровода MidCat, който би свързал Испания и Франция, съобщи БНР. Аргументът на Брюксел е , че "проектът не е от общ интерес".

Говорителят на ЕК Тим Макфий уточни, че според новото законодателство относно енергийната инфраструктура проектите, основани на изкопаеми горива като газ, не могат да бъдат финансирани с европейски средства. В съответствие със „Зеления пакт“ на ЕС вече ще се финансират с европейски средства проекти за пренос или съхранение на водород, но не и само на природен газ.

Според Макфий обаче всяка нова инвестиция, свързваща терминалите за втечнен природен газ на Иберийския полуостров с европейската газова мрежа чрез инфраструктури, "подготвени за водород", би могла да "допринесе за по-нататъшно разнообразяване на предлагането на газ на вътрешния пазар".

Испанският министър на екологичния преход Тереза Рибера предложи продължение на дебатите по темата, тъй като MidCat би могъл да пренася и газ, и водород, стига да се преодолее съпротивата на Париж. 

Франция няма да участва в довършването на газопровода, тъй като съществуващите два, които свързват двете държави, не работят с пълен капацитет, а се използват едва на 53 %, заяви президентът Еманюел Макрон.

Разговорите по темата ще продължат в петък, когато по инициатива на чешкото председателство енергийните министри от общността се събират на извънредна среща в Брюксел.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

MidCat, газопровод, ЕК

Още по темата