Медия без
политическа реклама

ЕК обмисля временна забрана за вноса на пет вида храни от Украйна

България ще вдигне ограничителните мерки, след като бъдат въведени европейските, обяви аграрният министър

26 Апр. 2023

Европейската комисия ще предложи да се въведе временна забрана за пет вида украински храни в европейските държави, които са най-засегнати от безмитния внос от Украйна. Това е станало ясно след вчерашното заседание в Люксембург на министрите на земеделието на България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния с еврокомисарите по търговията и земеделието Валдис Домбровскис и Януш Войчеховски.

След срещата аграрният еврокомисар Януш Войчеховски е изяснил, че петте продукта са слънчогледово олио, слънчогледово и рапично семе, царевица и пшеница, съобщи кореспондентът на "Дневник". Временната забрана ще важи до 5 юни, когато изтича решението на ЕС за безмитен внос на украинска земеделска продукция.

В същото време България въведе от 24 април временна забрана до 30 юни за внос от Украйна на над 20 вида хранителни стоки. Наред със зърнените култури - пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик, страната ни спира вноса на мед и пчелни продукти, сурово мляко и сухо мляко, орехи, лешници, яйца, птиче, свинско, овче и козе месо, соя, ленено семе, рапица, вино, винен оцет и етилов алкохол и др. Допустим е само транзитът на тези стоки като партидите се запечатват и пломбират на границата.

"Когато в слеващите дни бъде постигнато решение за европейски подход към вноса на земеделски стоки от Украйна, едностранно въведените мерки от най-засегнатите държави ще бъдат вдигнати", обясни пред журналисти след срещата служебният министър на земеделието Явор Гечев, който участва в заседанието.

Гечев коментира,  че ако към момента смущенията в пазара се усещат само в държавите на първа линия до конфликта в Украйна, то в бъдеще ситуацията може да се пренесе и във вътрешността на Европейския съюз.

„Нямаме време, в което да реагираме, защото новата реколта съвсем скоро ще трябва да бъде прибрана. Вече знаем, че коридорите на солидарност не действат така, както бяха замислени. Необходими са нови мерки, включително трябва да се мисли и за гаранционни фондове, които да гарантират пазарите и на Украйна, и на България, и на Румъния, и на Полша, Словакия и Унгария“, заяви още аграрният министър.

Той за пореден път обясни, че българските зърнопроизводители са се оказали със залежала продукция за няколко милиарда лева, която не е ясно дали може да бъде реализирана до новата жътва. "На територията на страната ни наличното количество слънчоглед е повече, отколкото можем да преработим, а зърнените култури са повече, отколкото можем да изнесем", каза Гечев.

По думите му всички агроминистри от петте най-засегнати от безмитния внос от Украйна държави се съгласили около мнението да продължат да отстояват своите искания до постигането на работещ механизъм, който да осигури нормалното функциониране на местните икономики, както и да защити фермерите им.

Комисар Домбровскис обобщи в края на срещата, че предстои да бъде проведена експертна техническа среща, на която да бъдат разписани продуктите, които да влязат в пакета от мерки на Европейската комисия. Той уточни, че ще бъде прецизиран и списъкът на стоки, които да бъдат обхванати от забраната за вноса. Неговите очаквания са до дни да бъдат взети конкретни решения за ситуацията на аграрния пазар, съобщи пресцентърът на министерството на земеделието.

Продължава работата и по втория финансов пакет за засегнатите пет държави членки, сред които е и България, заяви аграрният еврокомисар Януш Войчеховски. Неговият бюджет се предвижда да бъде в размер на 100 млн. евро. Той уточни също, че ще продължи работата за подобряване на инфраструктурата и усъвършенстване на транспортните коридори.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

зърно, внос от Украйна

Още по темата