Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДЗИ придобива пенсионния и застрахователен бизнес на NN

Сделката се прави няколко месеца преди фондовете да започнат да изплащат пенсии

11 Февр. 2021Обновена
Pixabay

За пръв път от години у нас има разместване на пенсионноосигурителния пазар. ДЗИ придобива NN Пенсионно осигуряване и всички активи и пасиви от NN Животозастраховане, съобщиха официално от двете компании.

Новината идва буквално няколко месеца преди пенсионноосигурителният сектор да навлезе в изцяло нов етап от съществуването си в България - през септември ще започне първото по-масово плащане на пенсии от втория стълб. Тогава се очаква да се пенсионират първите 17 000 жени, родени в началото на 1960 г. Как ще се изплащат първите пожизнени пенсии от частни фондове все още не е ясно - правителството направи всичко възможно да остави решението за последния момент. Едва вчера промените минаха на второ четене през социалната комисия в Народното събрание, като в типичен за управляващите стил се дописват и преправят в движение.

Сред деветте пенсионноосигурителни дружества у нас NN заема шесто място по брой осигурени - 410 930 души към септември 2020 г., за когато са последните данни на Комисията за финансов надзор. Нетните активи на управляваните от компанията фондове за допълнително осигуряване към септември са 1.750 млрд. лв. Пазарният дял на дружеството според осигурените е 8.54%, но според нетните му активи е 10.64%. NN обаче притежава универсалния фонд с най-големите индивидуални партиди - средният размер на натрупаните средства в тях е 4345.82 лв. Към деветмесечието на миналата година няма друг фонд, в който средното спестяване в партидите да надхвърля 4000 лв.

КОИ СА ДВЕТЕ КОМПАНИИ

NN България развива своя пенсионноосигурителен и животозастрахователен бизнес от стъпването си на пазара през 2001 г. Тя има 138 служители и се гордее с клиентска база от над 400 000 физически лица и 400 корпоративни дружества, както и приблизително 1 млрд. евро в активи под управление, посочват от компанията.

КВС Груп присъства в българския финансов сектор от 2007 г., като притежава ОББ, ДЗИ, ОББ Интерлийз и други дъщерни дружества. През 2009 г. KBC предефинира стратегията си и включи България като един от своите основни пазари. Придобиването ще позволи на ОББ и ДЗИ да увеличат допълнително потенциала си за кръстосани продажби чрез тяхното вече добре позиционирано банково и застрахователно присъствие на българския пазар, да обслужват повече клиенти и да се възползват от икономиите от мащаб и увеличената видимост, се казва в официалното съобщение за сделката.

Още по темата