Quantcast
Държавният дълг, поет тази година, нарасна до 3.3 млрд. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Държавният дълг, поет тази година, нарасна до 3.3 млрд. лв.

616
 Илияна Кирилова

Новият държавен дълг, който правителството изтегли през тази година, вече достигна 3.3 млрд. лв. Днес Министерството на финансите е пласирало 3.5-годишни ДЦК за 500 млн. лв.

Те са изкупени основно от банки, пенсионни фондове, застрахователни дружества, договорни и и гаранционни фондове, като ще получат от държавата за тях средна лихва от 0,13%.

За първи път тази година Министерството на финансите предлага книжа със срочност три години и половина, след като през последните месеци стана ясно, че 5-годишните и 10-годишните ДЦК поскъпват. В началото на годината първите емисии 5-годишни ДЦК, а също и емисията през лятото, отбелязаха отрицателни лихви, т.е. вместо държавата да плаща на инвеститорите някаква доходност за изкупените й книжа, те плащат на държавата.

С наближаването на края на годината, когато трябва да бъде вързан бюджета на държавата, обаче цената на ДЦК започна да расте. Само за последния месец и половина служебното правителство направи няколко аукциона на вътрешния пазар и увеличи държавния дълг с 1.5 млрд. лв.

В Закона за държавния бюджет за 2021 г. е планиран таван от 4.5 млрд. лв.  на новопоет дълг. С него трябва да се финансира дефицитът от 4.7 млрд. лв. В края на октомври обаче бюджетът все още бе на излишък от 725 млн. лв. Ускорено харчене се очаква през последните два месеца на годината, но е възможно бюджетът да излезе в края на годината с по-малък дефицит от планирания. 

Още

Минималната заплата няма да се вдига до април

11.01.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

2610
Новото правителството е изхарчило само през декември 9 млрд. лв.

31.12.2021

8214
Борисов нападна правителството за тока, дефицита, инфлацията

03.01.2022

4983