Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавата е допуснала големи незаконни строежи за над 1 млрд. лева

Министър Шишков настоява депутатите да променят ЗУТ, за да бъдат довършени магистрални и други важни инфраструктурни проекти

09 Яну. 2023
Илияна Кирилова
Министър Шишков (вляво) очаква депутатите да разсекат гордиевия възел в незаконното строителство. Предшественичката му Виолета Комитова (вдясно) подкрепя идеята за промени в ЗУТ.

Положението в строителството и ремонтите на шосета, язовири и други важни инфраструктурни обекти остава критично и затънало в правни батаци, алармира на нарочна пресконференция служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков. Той обяви, че до момента е установено незаконно строителство за над 1 млрд. лева, а сумата ще набъбва още, защото проверките продължават. 

Магистрала "Хемус" е крещяща илюстрация на феномена "незаконно строителство". След падането на последния кабинет на Бойко Борисов следващите правителства започнаха да откриват драстични нередности, вкл. и плащане на пари за работа по отсечки, за които липсват разрешителни за строеж и дори няма проекти. Такива са лотове 3 и 4 на АМ "Хемус", за които държавата е дала над 212 млн. лева аванси, посочи арх. Шишков. За отсечките 6 и 9 също има извършени СМР и платени пари - без да е налице нужната документация. Подобни нарушения има и при язовирите, където е идентифицирано нзаконно строителство за близо 40 млн. лева.

Временният ресорен министър за пореден път разясни идеята си за излизане от тази криза - с промени в Закона за устройство на територията на незаконните строителни площадки да се даде статут на търпимост и ако дейностите там са изпълнени качествено, обектите да бъдат завършени. Това е единственият начин започнатото строителство да се снабди с всички изисквани книжа, да получи финансиране и да бъде приключено, обясни арх. Шишков. Той подчерта, че приемането на законови промени за "търпимост"е само началото на работата, после всеки обект ще бъде проверен и само изрядно изпълнените дейности ще бъдат приети и разплатен. Общественото обсъждане на поправките в ЗУТ е било полезно, защото е "подсказало", че строителите на "търпимите" обекти ще трябва да дадат и гаранции.       

Ако не бъдат довършени и въведени в експлоатация, това би означавало, че няма да имаме важна инфраструктура, а вече похарчените пари са били хвърлени на вятъра, поясни министърът. И посочи, че компромиси с незаконно строителство ще се наложат и при ремонтите. 

 

Безобразие

В пресконференцията на Шишков се включи Виолета Комитова, бивш регионален министър и настоящ депутат. Тя повтори познатата своя теза, че най-скъпото строителство е незаконното, и даде потресаващ пример с пречиствателната станция на Сливен, която е построена още през 2009 г., но още не е предадена на местното ВиК и не е влязла в експлоатация. Не знам колко струва изграждането, но само оборудването е за над 30 млн. лева, а на всичко отгоре всяка година МРРБ плаща по 300 000 лв. за охрана на съоръженията, а хората още чакат да пият чиста вода, разказа арх. Комитова. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?