Медия без
политическа реклама

Огромни поръчки за 3,6 млрд. лв. бунят духовете в пътното строителство

Служебното правителство бе атакувано на странна пресконференция с участието на бивши министри

10 Март 2023
Илияна Кирилова

Седем обществени поръчки за пътно поддържане с прогнозна стойност, възлизаща на рекордните 3,6 млрд. лв., бунят духовете в строителния сектор. Дни преди изтичането на сроковете за подаване на оферти, на странна пресконференция в БТА с участието на бивш министър и зам.-министър бяха разменения серия от обвинения и контраобвинения за злоупотреби в бранша. Част от обвиненията са стари, но други обстоятелства ударят по служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков. 

На пресконференцията, организирана от неправителствената организация Институт за пътна безопасност, бяха поканени да присъстват бивши министри на различни правителства – Николай Нанков, Виолета Комитова, Гроздан Караджов и действащият министър Иван Шишков. Шишков и Караджов не присъстваха, като Шишков е обяснил отсъствието си със започналата предизборна кампания.

„Докато обвинява ГЕРБ, служебото правителство прави обществена поръчка за пътно поддържане с огромна концентрация, за рекордните 3,6 млрд. лв. Прегледът на отделни единични цени показва, че при тях има 49% по-скъпи единични цени от прекратените договори на ГЕРБ. Това е много над отчетената инфлация от малко под 20%“, обяви на пресконференцията бившият министър на регионалното развитие при ГЕРБ Николай Нанков. Освен по-скъпите единични цени, според Нанков при обявените поръчки за пътно поддържане се прави допълнително ограничаване на конкуренцията, защото при тях е допуснато изпълнение не само на текущи, но и на основни ремонти. „При нас основните ремонти се възлагаха с отделни поръчки“, коментира Нанков, въпреки че ГЕРБ бе упреквано за представянето на основни ремонти именно като текущи. 

Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че случващите се скандали в сектора се разиграват буквално броени дни преди изтичането на сроковете за подаване на оферти. Крайните срокове по отделните поръчки започват да текат от понеделник до четвъртък по общо 7 процедури – за 6-те района на страната и една за текущата поддръжка на магистралите. Договорите са много големи – прогнозните стойности са 429 млн. лв. за Югоизточен район, 558 млн. лв. за Южен Централен, 716 млн. лв. за магистралите, 561 млн. лв. – за Югозападен район, 379 млн. лв. за Североизточен. За Северен централен и Северозападен прогнозните стойности са съответно 523 и 522 млн. лв. Договорите ще са за 48 месеца, като офертите ще се оценяват на база на два показателя – цена с 60% тежест и качество – 40%. Няма как тези договори да бъдат сключени навреме – сегашните договори са удължени до 1 април и след изтичането на този срок България остава без пътно поддържане, твърди Нанков. 

Остри критики към Шишков отправиха и от Института за пътна безопасност. Институтът е получил информация по Закона за достъп до обществена информация, че през 2022 г. е извършен основен ремонт на едва 7 км. пътища и е правена поддръжка на други 200 км., а в същото време държавата е разплатила милиарди за пътища. Според института няма яснота как са разпределени тези пари по стари плащания, а служебното правителство работи непрозрачно. Нанков също твърди, че Шишков продължава да плаща аванси без издадено разрешение за строеж, какъвто бил случаят на „Ботевград-Мездра“, плащал и по инхаус договорите за изграждане на „Хемус“. Не е ясно дали Шишков ще коментира отправените към него обвинения. 

ОБВИНЕНИЯ

За пореден път Нанков отказа да признае какъвто и да е било проблем в политиката на ГЕРБ и предизвика много остро контраобвинение от страна на бившия министър Виолета Комитова. „През цялото време, докато бях министър, бях бламирана от фирмите, които си мислят, че министърът е никой и че са по-големи от министъра. На кой бизнес му осигуряваме по 1,5 млрд. лв. без поръчки с възлагане над договореното, както се случи при пътното поддържане. Къде е конкуренцията. И като ГЕРБ видя, че това е възможно, даде без поръчки милиарди и за Хемус. КЗК мълчи“, каза Комитова. В позиция до медите пък от Института за пътна безопасност зададоха остри въпроси на Шишков и намекнаха, че той е бил уплашен да се включи в дискусията след събитията около ареста на строителния предприемач Велико Желев. "Уплашихте ли се? #КОЙ Ви уплаши?", попитаха от института. Институтът твърди, че Шишков е разплатил огромни суми на Велико Желев без проверки. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата