Медия без
политическа реклама

Кабинетът капитулира за новите конкурси за пътно поддържане

АПИ се отказала да обжалва решенията на КЗК за незаконосъобразност на процедурите

22 Ноем. 2023Обновена
 Агенция „Пътна инфраструктура“ не е внесла задължителните такси за обжалване на решенията на КЗК.
БГНЕС
Агенция „Пътна инфраструктура“ не е внесла задължителните такси за обжалване на решенията на КЗК.

Правителството се е отказало от обявените от него нови конкурси за пътно поддържане  на републиканските пътища. Агенция „Пътна инфраструктура“ не е внесла задължителните такси за обжалване на решенията на КЗК, с които конкурсите бяха обявени за незаконосъобразни и така държавата на практика сама решава да не обжалва. 

Това става ясно от движението по образуваните във Върховния административен съд дела по жалби на АПИ срещу решенията на КЗК за отмяна на процедурите. 

През октомври КЗК излезе със серия от сходни решения, с които обяви за незаконосъобразни новите конкурси за пътно поддържане на територията на всички райони на страната. Новите процедури бяха обявени от АПИ през август, след като преди това през юли новото ръководство на агенцията спря стартираните от служебното правителство поръчки за милиарди. Решенията за обявяване на новите конкурси масово бяха обжалвани, защото агенцията не изчака да приключат съдебните спорове по прекратяването на старите. Законът за обществените поръчки категорично забранява да се открива нова процедура при неприключила стара със същия предмет. 

Този порок на новите процедури бе ясен още на старта на обжалването им. КЗК обаче се е произнесъл за незаконосъобразността им и на друго основание, пряко свързано с избрания от възложителя начин за оценяване на офертите. Както „Сега“ писа, АПИ реши да класира кандидатите по новите поръчки на базата на единични цени по десетки самостоятелно посочени дейности. Оказа се обаче, че от формулата за оценка на офертите са изключени 84 вида дейности, свързани с поддръжката на пътни съоръжения. В решенията си КЗК приема, че възложителят има автономност да създава формули за оценка на офертите, но няма логика от оценката да бъдат изключени една много голяма част от тях, при това по-скъпите дейности. „В тази връзка КЗК приема, че невключването в оценката на единичните цени по Сметка № 4 - Поддържане и ремонт на пътни съоръжения и техните принадлежности е предпоставка за подаване и избор на оферти, които формално включват най-ниска сборна цена, но впоследствие да се окаже, че се възлагат само дейности, за които цените на избрания изпълнител са най-високи“, пише в решението на антимонополната комисия за отмяна на процедурата за един от районите – Северозападен. 

Други критики на жалбоподателите като тези за наличието на ограничителни условия при подбора не са приети от КЗК за основание за обявяване на процедурите за незаконосъобразни, но така или иначе установените пороци са достатъчни за отмяната на решенията на АПИ за стартиране на поръчките. 

На този фон решенията на КЗК, с които комисията отмени като незаконосъобразно прекратяването на старите процедури, също не са обжалвани. Не е ясно как ще бъдат продължени те. Заради юридическия батак около конкурсите АПИ подписа анекси само за зимното поддържане, така че да гарантира услугата през най-тежките месеци на годината.

Казусът бе коментиран във "Фейсбук" и от бившия регионален министър и настоящ депутат от ИТН Гроздан Караджов. "Така България за втори път се изправя пред катастрофа в пътния сектор – липсата на валидни и законосъобразни договори за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Тъжното е, че  ситуацията не е изненадваща. А сметката ще платят всички, които рискуват здравето и живота си по безобразните пътища у нас", написа той.

Караджов обръща внимание и на големия брой фирми, отстранени от конкурсите за основни ремонти. Те не бяха прекратени, както това се случи с  поръчките за текущ ремонт и поддръжка, обявени от служебния министър Иван Шишков, въпреки че съдържат същата методика за оценяване, обявена за незаконносъобразна и неефективна. Според Караджов това е било направено, "защото там могат да се изберат „правилните“ фирми, като се отстранят неудобните". Той дава три примера:

Първи пример: По поръчката за основен ремонт на 23 км. от пътя Гара Яна към Ботевград, успореден на магистрала „Хемус“ – от общо 12 фирми са отстранени 8.

Втори пример: По поръчката за основен ремонт на 58 км. от пътя от София към Пловдив, успореден на магистрала „Тракия“ – от общо 13 фирми са отстранени 8.

Трети пример: По поръчката за основен ремонт на „Дунав мост“ – от 3 фирми е отстранена една.

"Накратко – уж щяхме да разширяваме конкуренцията, а на практика рязко я ограничихме", коментира той. И добавя, че така се заобикаля и клетвата на регионалното министерство да се избират офертите с най-ниска цена. Караджов отново дава два примера:

Първи пример: За основен ремонт на част от пътя София – Пловдив, печели фирмата с оферта 103 млн. лв. Подалата най-ниска оферта фирма - 98,8 млн. лв., е класирана чак на четвърто място.

Втори пример: Основният ремонт на Дунав мост е още по-интересен. Прогнозната цена на АПИ е за 21 милиона лева. Има фирма с 21.9 млн. лв., но тя не печели. Печели фирмата, дала 37,4 млн. лв.!

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата