Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДАНС влезе в "Булгаргаз"

Изземат се документи във връзка със съмнения за спекулативни сделки на държавното предприятие

14 Яну. 2022
Булфото

Служители на ДАНС и на Главна дирекция "Национална полиция" са влезли в "Булгаргаз". Извършва се проверка във връзка със спекулативно препродаване на газ, научи "Сега" от източници от МВР.

Изземат се документи. Акцията тече на общо шест адреса, като сред тях и на частни дружества в различни градове. 

В последните седмици зачестиха критиките на правителството към "Булгаргаз" заради ценовата му политика и заради търговската му дейност. Министърът на енергетиката Александър Николов директно обвини ръководството на държавното предприятие, че вместо да осигурява евтин газ за българските потребители, продава за износ количества от чиренското хранилище и не доставя по-големи обеми от азерския газ, чиито цени момента са много атрактивни.

Булгаргаз" изнася на високи цени евтините запаси от газовото хранилище в Чирен. В момента органите, които следят за измамите, активно разглеждат тези действия. Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред депутати от бюджетната и енергийната комисии в парламента.

"Булгаргаз” сам се е отказал от това да получаваме пълните количества евтин азерски газ, твърди министърът в отговор на въпрос, зададен от Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България".

“Съгласно сключения между “Булгаргаз” и Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC) договор  междусистемната газова връзка Гърция-България е посочена като една от точките за доставка на природен газ. Това обаче не означава, че за “Булгаргаз” не е имало възможност да получи пълните обеми природен газ”. Другият маршрут е през Неа Месемврия и от там до Сидорокастро-Кулата.  В следствие на всички извършени действия от “Булгаргаз”, включително сключените анекси към оригиналния договор за доставка, ситуацията е такава, че за доставката към настоящия момент на пълните количества природен газ, е необходимо изричното съгласие на AGSC”, посочва Александър Николов.

 

Ключови думи:

Булгаргаз

Още по темата