facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България претърпя ново поражение по Пакета „Мобилност“

Траспортната комисия в Европарламента одобри всички клаузи, срещу които възразяваха българските превозвачи
11927
 архив
Протестите на българските превозвачи бяха зрелищни, но безполезни

Комисията по транспорт и туризъм на Европарламента одобри днес с 27 срещу 22 гласа споразумението между преговарящите от ЕП и Финландското председателство на Съвета на ЕС за реформата в сектора на автомобилния транспорт, известна като Пакета "Мобилност".

Шофьорите ще трябва да се връщат за почивка в страните си на регистрация на всеки 3-4 седмици, а камионите – на всеки 8 седмици. Освен това шофьорите няма да могат да ползват седмична почивка в кабината на камиона, а ще трябва компаниите, които са ги наели, да им плащат хотел.

Временното споразумение относно правилата за периодите за почивки беше прието с 27 гласа "за", срещу 17 гласа "против" и 5 гласа "въздържал се".

Временното споразумение относно правилата за достъп до пазара за превози на товари, беше прието с 32 гласа „за“, срещу 17 гласа „против“ и 0 гласа „въздържал се“.

В съобщението от пресслужбата на ЕП се казва, че „изменените правила за командированите превозвачи, времето за почивка на превозвачите и по-стриктните правила за каботаж (временно превозване на стоки от превозвачи, установени извън приемащата държавата членка), имат за цел да прекратят нарушенията на конкуренцията в транспортния сектор и да предоставят по-добри условия за почивки на превозвачите“.

Ето накратко главните правила, по които се водеше спор:

Споразумението запазва съществуващите лимити за каботаж (три операции в рамките на седем дни), но въвежда регистриране на преминаването на граници с тахографа на превозните средства, с цел борба с нарушенията.

За да се предотврати „систематичния каботаж“, ще се въведе „срок на прекъсване“ от четири дни преди извършването на по-нататъшни каботажни операции в рамките на същата държава със същото превозно средство.

За справяне с проблема с т. нар. фирми „пощенски кутии“, транспортните дружества ще трябва да провеждат значителна част от дейностите си в държавата на регистрация. Новите правила също ще изискват връщането на камионите в държавата на оперативния център на компанията на всеки осем седмици.

Тъй като операторите все по-често използват микробуси за предоставянето на международни транспортни услуги, тези оператори (използващи леки търговски превозни средства над 2,5 тона) също ще трябва да отговарят на нормите на ЕС за транспортни оператори и ще трябва да оборудват микробусите с тахограф.

Ясни правила за командироването на превозвачите

Правилата на ниво ЕС за командироване на превозвачи ще дадат по-ясна правна рамка за прилагането на правилата за командированите работници в силно мобилния транспортен сектор с цел намаляване на различните национални подходи и гарантиране на справедливо заплащане за превозвачите.

Одобрените правила предвиждат правилата за командироване да се прилагат върху каботажните и трансграничните операции, с изключение на транзит, двустранните операции и двустранните операции с едно допълнително натоварване или разтоварване във всяка посока (или нула на отиване и две на връщане).

По-добри работни услови за превозвачите

Одобреният текст също включва изменения, които помагат за гарантирането на по-добри условия за почивка на превозвачите и им позволяват да прекарват повече време у дома.

Компаниите ще трябва да организират разписанията си по такъв начин, че международните превозвачи да имат възможност да се прибират у дома на редовни интервали (поне на всеки три или четири седмици в зависимост от работния график).

Задължителната почивка в края на седмицата, известна като редовната седмична почивка, не може да бъде взета в кабината на превозното средство, гласи съгласуваният текст. Ако тази почивката се взема извън дома, то настаняването трябва да бъде платено от компанията.

В извънредни случаи, новите правила позволяват на превозвачите да надвишават времето на шофиране при строги ограничения за стигане у дома за седмичната почивка, когато са много близо до основната база.

За да влезе в сила, споразумението сега трябва да бъде одобрено от министрите на ЕС и после от пленарната зала на Парламента, което вероятно ще стане през май

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, цитиран от БНР, коментира вота в комисията така: „Видя се, че макар крехко, има мнозинство да бъде прекарано през комисия споразумението, което беше постигнато по пакет „Мобилност“. Въпреки това тези само 5 гласа разлика ни дават някаква надежда, че би могло да се случи нещо в пленарна зала и аз съм сигурен, че и колегите от БСП, ДПС и ВМРО ще работим в една посока да успеем да го направим. Имаме горе-долу месец да го постигнем“.

Правилата за командироване ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на правния акт. Правилата относно времето за почивки, което включва прибирането на превозвачите, ще се прилага 20 дни след влизането в сила на акта. Правилата относно връщането на камионите и други промени в правилата за достъпа до пазара ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на акта относно достъпа до пазара за превози на товари.

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕК е готова да преговаря с Лондон за отношенията след Брекзит

11.02.2020

230
Европарламентът пусна Великобритания да си ходи

29.01.2020

1353 24
ЕК ще направи нов опит за преговори с Македония и Албания

29.01.2020

335 1

Коментари

Фюри

Що, някой е очаквал нещо друго ли?

Гугутки сладки!

ppipi7766

Възползваха гадовете се че цял Давос Му е на плещите!

Направо като софийски общинари дето не си дават водата.

Форума в Давос ще свърши, дано не излезе някой друг световен проблем и ще ги "оправи".

Stern

Поредно потвърждение, че в ЕС България е безгласна буква - гласува, както ѝ наредят, а ако поиска нещо я игнорират.

Не втора скорост, а направо задна.

inventus

Що така не виждам нищо нередно във изискването на българските шофьори да бъде осигурена що годе прилична седмична почивка както и връщане у дома поне на всеки месец? Че това щяло да намали печалбите на работодателите? Ясно е че ще ги намали ако не вдигнат цените и ги направят съизмерими със цените на местните превозвачи. Но французите не искат някой да им подбива пазара и са си прави. И имат силата и волята да  наложат исканията си.

vasilevil

Браво така и трябва.Някой от пишещите произволно горе изобщо знае ли какво значи да живееш в кабина 1 на 2 и да няма къде да се измиеш когато ходиш в тоалетна по храстите?Тоя кучешки начин на живот трябваше да престане каквото и да значи това.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...шофьорите щастливи...чорбаджиите нещастни...съпругите на тираджиите не знаят дали да се радват...

 

...Джамбаски ще се напие пак от мъка...

ppipi7766

Джамбазки нали следващите 12 месеца няма да е шоьор ще пропусне да се солидализира.

н16
снимка на н16

България претърпя ново поражение по Пакета „Мобилност“

Да ама тука явно не става дума за България на работниците и бачкаторите, а за България на крадците и мошениците. Които се опитват да откраднат от българските шофьори, колкото се може повече?

bay Dragan

Жалко !

Няма да мога да си купя " Бугати Вейрон"

Фюри

Ми що се туткА до сега бе човек?

bay Dragan

Щот съм една тУтка. На жената купих, на децата . Аз артисах.

марк

 

 

 

                       Що така не виждам нищо нередно във изискването на българските шофьори да бъде осигурена що годе прилична седмична почивка както и връщане у дома поне на всеки месец? Че това щяло да намали печалбите на работодателите?

 

 

                                  Наистина ли си мислиш ,че някой се е загрижил за българските шофьори ? Някой добър чичко ? Не се заблуждавай , ако беше така най напред трябваше да се замислят за условията на живот на гастербайтерите ни в Гърция и Италия дето живеят по 10 души натъпкани в кочини и този който им оправя договорите им взема половината пари. Особено в селското стопанство. Шофьорите са високо квалифицирани и могат да намерят и други решения но тези ? А и като са се загрижили за водачите защо трябва да разкарват и камионите от Зап. Европа до тук  ?

аман бе

А кой е длъжен да се загрижи за българските шофьори? Французите, немците, нидерландците? И какво означава "грижа за българските шофьори"?

Второ - шофьорският труд в сравнение с берачите на портокали/маслини/ягоди и т.н. наистина е по-квалифициран, но .... болшинството от българските шофьори, за съжаление, НЕ СА "Парле ву франсе/дойч/инглиш..." и по тази причина освен в български фирми трудно могат да си "намерят други решения".

inventus

Не се заблуждавам уважаеми Марк. Ясно е че по този начин француците защитават преди всичко интересите но собственият си бизнес. Но когато след Великата френска революция техните деди са отнели привилегиите на аристокрацията са казали че целта им не е да принизят аристокрацията до нивото на простолюдието а обратното. Да издигнат нивото на простолюдието до това на аристокрацията. Е сега след повече от двеста години ще кажем че поне са се опитали. Опитват се и сега да дадат същите права на нашите шофьори каквито имат и техните. Само дето не се съобразяват че зорлем можеш да отнемеш но зорлем не можеш да дадеш...Такива ми ти работи уважаеми! Не че ги обичаме франсетата щото и те доста злини са ни причинили но заради това поне следва да ги уважаваме.

Дъбест

Хайде сега да излязат всички гербаджии, които се биеха в гърдите колко са велики и как са защитили интересите на .... който е имал интерес!
Всякаквите им изхвърляния си останаха като .... на мокър пясък.

ИвКо

 Че това щяло да намали печалбите на работодателите? 

 Съответно намалява и печалбата на шофьорите. Спестените пари от командировките са основният стимул за тези шофьори някъде около 2 000 евро са. Заплатите са им много ниски, мисля че са около 800 лв.

.Някой от пишещите произволно горе изобщо знае ли какво значи да живееш в кабина 1 на 2 и да няма къде да се измиеш когато ходиш в тоалетна по храстите?

И ако някой от шофьорите иска да икономиса  парите за хотел и спи в кабината какво правим тогава, ще го арестуваме ли или собственикът на фирмата за превози ще назначи бодигард който да следи къде спи шофьорът. Обикновено повечето от шофьорите са склонили да са такива не заради екстрите, а за да изкарат колкото се може пари. И сега работодателите начисляват пари за нощувки и всеки може да реши дали да иде на хотел или да спи в кабината, тогава за какво е реформата?

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

Проблема на чорбаджийте е много лесен за решаване: регистрират си транспотните фирми в Германия или Франция, по избор. Нали не искат нити шофьорите да се връщат, нито камионите ? 

 

 

Bozhilko

 какви пичове бяхме като бяхме с братушките. Кажат ни не е задължително да правите колхози, ние йок ще правим. Кажат ни не е нужно да отменяте Коледа, ни йок ще я отменим. И все на нашата ставаше.

vvatkov

   Както винаги - всички наопъки, ние на терсене.

А колкото до Джамбаски - осран юнак не е юнак.

марк

 

 

 

                           . Кажат ни не е нужно да отменяте Коледа, ни йок ще я отменим. И все на нашата ставаше.

 

 

                                                   Ний сега Коледата я докарахме през август ! Щот' братушките ...таквоз ....

марк

 

 

 

 

                         Е сега след повече от двеста години ще кажем че поне са се опитали. Опитват се и сега да дадат същите права на нашите шофьори каквито имат и техните.

 

                     Значи да ги уважаваме щото 200г. правели някакви ялови опити ? За резултатите от тези опити свидетелстват последните събития там .  И никой , ама никой не мисли за правата на нашите шофьори а мислят за печалбите на техните фирми и за синдикатите си . Другото е алабализми .

kaily
снимка на kaily

Съответно намалява и печалбата на шофьорите. Спестените пари от командировките са основният стимул за тези шофьори някъде около 2 000 евро са. Заплатите са им много ниски, мисля че са около 800 лв.

съответно или ще качат заплатите на шофьорите, а с това и пенсиите им, или ще духат супата.

Ай сикана, цялата държава я разпарчетосаха и убиха всичкия бизнес, нарязаха заводите на скрап, сега сте ревнали за тираджийските бизнесмени. Ми западните им колеги как издържат? Ако не издържат, да си ходят, подир скрапираните заводи. 

Дробовик
снимка на Дробовик

Шафиорин в читава фирма зима  чисто 2000 Евро  обаче не *бават  з а никакви застраховки и се налага да плащат от джоба си,крадат нафта  ,имат си лична Контрабанда .

 

Познавам 2ма  морски капитани тяхната лична  контрабанда стига до 3 контейнера на курс.

Влез или се регистрирай за да коментираш