Медия без
политическа реклама

Българите с имоти в чужбина трябва да ги декларират до 30 април

Преди да глобява, НАП ще подсеща данъкоплатците за "забравени" апартаменти, вили и наеми

04 Апр. 2024Йоана Бонева
НАП
Срокът за подаване на данъчните декларации за личните доходи изтича на 30 април, напомня НАП.

Българските граждани, които притежават имоти в чужбина, трябва да ги впишат в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ до 30 април, напомни Националната агенция за приходите. Това е декларацията за облагане на личните доходи  - от заплати, хонорари, авторски права, наеми и т.н.   

НАП деликатно съветва данъкоплатците да не се опитват да хитруват и всеки, който има притежания извън България, да си посочи надлежно в декларацията си. Агенцията подчертава, че разполага с данни за недвижимото имуществото на наши сънародници зад граница, както и за доходи от отдаването на тези активи под наем, защото има автоматичен обмен със сродните й данъчни ведомства в държавите от ЕС. Чрез този обмен НАП ежегодно получава информация, анализира я и съпоставя данните с посоченото в декларациите на българските граждани.

Това, което НАП не отбелязва, е, че обменът с държави извън ЕС обаче не е "автоматичен", което означава, че е по-трудно да "хване" имоти, притежавани в такива дестинации. 

 

На поправителен 

От приходната агенция обясняват, че ако установят несъответствия или липсващи данни за задгранични активи и доходи от даването им под наем, ще предложат на "разсеяния" данъкоплатец сам да поправи или допълни данъчната си декларация. Ако необходимите корекциите не бъдат направени и пропуските не бъдат отстранени, спрямо некоректните лица ще бъде образувано контролно производство, предупреждават от НАП.

„Преди да започнем с контролните мерки, ние информираме гражданите за допуснатите пропуски и несъответствия и ги приканваме да ги отстранят. Смятаме, че този партньорски подход е много ефективен и води до коригиране на поведението на данъкоплатците и все по-висок ръст на гражданите и фирмите, които коректно спазват данъчно-осигурителното законодателство“, коментира зам.-директорът на НАП Георги Димов.

 

Полезно

Повече информация за декларирането и плащането на задължения е публикувана в сайта на НАП и Фейсбук страницата на приходната агенция. Разяснения може да получите и от Информационния център на НАП на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл infocenter@nra.bg.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?