facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Борисов: Пипането на данъци е абсолютна грешка, но очаквам приходи

Премиерът накара Горанов да похвали по-ниското ДДС и успокои, че няма да уволнява за инакомислие
Обновена
5 044
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Снимка: Архив

Намаляването на ДДС е абсолютна грешка, то може да доведе до увеличение на други данъци, но Борисов поема риска, пък и се надява на приходи. Такива причудливи съвместни изявления направиха днес премиерът и финансовият министър Владислав Горанов. За капак министър-председателят накара колегата си да похвали смъкването на налога за книгите.

Сценките бяха част от

 

неспирния сюжет из социалните мрежи "Борисов кара джип".

 

В лъскавото возило Борисов повози Горанов, а първоначално и кмета на Пазарджик Тодор Попов, тъй като пътуваха из тамошния регион. 

Малко след 9 часа триото слезе за разговор с репортери. Журналист използва датата 24 май и се поинтересува кога ще стане факт намаляването на ДДС за книгите. Премиерът отвърна, че се чака второто четене в парламента и потвърди, че налогът ще падне от 1 юли. После подкани Горанов да обясни мотивите. "Намаленото ДДС евентуално ще помогне при сегашните цени изданията да станат по-атрактивни за читателите. По принцип

 

ДДС, ако не намали цените, увеличава рентабилността.

 

Или цените ще станат по-достъпни, или издателствата ще станат по-рентабилни, няма трети сценарий", каза Горанов. И двамата се усмихваха, демонстрирайки добро настроение. Горанов иначе е против намаляването на данъка, но преди седмица министър-председателят го скастри задочно: "Имам му доверие, ама аз съм му началник". Борисов бе добавил, че който не е съгласен, следва да подаде оставка.

Запитан за вчерашната заявка на Мая Манолова да участва на избори, Борисов изстреля в следната последователност: "Не съм я гледал", "Не искам да коментирам", "Познавам я много добре", "Тя за какво ли не се е кандидатирала".

По-късно през деня двамата с министъра на образованието Красимир Вълчев посетиха и родопското село Бирково, където откриха нова училищна сграда. Примиерът продължи по темите от дневния ред. По адрес на Манолова заяви: „За всеки свободен пост тя се е явявала,

 

само за директор на това счупено училище не е кандидатствала.

 

Ама сега като откриеме новата сграда, сигурно ще дойде. Тя не е единствена, камо ли пък за жена да кажеш, че е единствена, това е смешно". (Последното изречение е по повод заявката на Манолова, че е единствена алтернатива на управлението).

В Бирково Борисов отказа да коментира има ли напрежение между него и Горанов, но пък последва изненадваща част в думите му: „В ГЕРБ има демокрация. Аз самият съм убеден, че пипането на данъците и приходите е абсолютна грешка. Когато Менда и Горанов ми казаха, че това е грешка, го намалихме за ресторантите и хотелите, защото ги затворихме по време на кризата. Техните браншови организации обещаха да има повече приходи, затова

 

поемам отговорността за едно неправилно политическо решение

 

с ясен риск, но се надявам да има приходи. В този бранш работят 300 хиляди българи“. "Коментарите на критикуващите икономисти за намаляването на ДДС са правилни, но тези критикари трябваше да дойдат на срещите с хотелиерския бранш, за да чуят оплакванията и исканията им", уточни Борисов. И допълни: „Ще намерим тези милиони, които липсват. Има бюджет на приходната агенция, но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми казват кое е неправилно, ще ги изгоня или ще споря с тях“.

Горанов пък каза какво е обяснявал на Борисов: „Защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и се отказваш да определяш политики с повече инвестиции. Сваляне на ДДС ще доведе до повишаване на други преки данъци, което означава цялостно преосмисляне на данъчната система - това казах на Борисов при идеята за сваляне на ДДС".

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков се закани на Борисов и Горанов с тайнствен ключов свидетел

05.07.2020

Обновена

13724 36
Шефът на НСО: Човек от близкия кръг на Борисов е направил снимките

05.07.2020

3840 22
180 нови случая на коронавируса бяха отчетени у нас

05.07.2020

Обновена

5786 214

Коментари

шиши

кмета на Пазарджик Тодор Попов

Тоя го знам исрено и лично. много е страхотен. почти е връхта. не става за инфраструктурен проект, ич. 

Граф де Моне

Да си припомним какво каза Горанов преди няколко месеца: "Докато аз съм министър на финансите размерът на данък добавена стойност няма да се намалява". 😂

 

Изглежда буквата "Б" в абревиатурата ГЕРБ идва от "безгръбначни".

geo_19

Сигурно Борисов му е пуснал на Горанов, само и само да си изкара похвала. Ма явно Горанов не е останал особено доволен от аналните умения, щом е похвалил само ДДС-то за книгите, но не и за ресторантите. Трябва още да се старае Борисов за да получава повече похвали.

'FranceskRivalta'8

Изглежда буквата "Б" в абревиатурата ГЕРБ идва от "безгръбначни".

По-скоро Любителят  на скъпи часовници е верен на първата си политическа любов - Петата колона в подмандатната територия:

След като се видя нивото на грамотност на финансовия министър от един чат, подаден като сигнал от Антикорупционен фонд до прокуратурата, реших да си направя труда да намеря биографията му и да разбера къде, кога и как се е образовал Владислав Горанов. Сравних съдържанието на неговата биография, изложена в Уикипедия, с публикуваната на сайта на Министерски съвет.

...

Как 21-годишен младеж от Плевен, още незавършил висшето си образование в Свищов, се оказва „специалист по извънбюджетни сметки и фондове, експерт и директор“?

Толкова ценен и незаменим експерт, със солидно образование от много престижна академия, че дори и без трудов стаж по специалността го грабват от студентската скамейка в Свищов и направо го водят в София да работи за благото на родината?

Или за правата и свободите на конкретна политическа партия, за която добре знаем, от множеството разследвания на Биволъ, как управлява „Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа“?

...

Или може би тогава е нямало матури, което би обяснило успешното му завършване на училище,  но пък не обяснява как на 22 години става магистър с ниво на грамотност от 4. клас?

2. В качената на сайта на правителството биография липсва изречението „Започва политическата си кариера от плевенската организация на ДПС“, което е налично само в биографията от Уикипедия.

Защо? Г-н Горанов се срамува от членството си в ДПС?

Удобно е спестил този факт, за да не би някой неправилно да си помисли #КОЙ го е изстрелял в политиката, въпреки нивото му на грамотност?

Или без да иска го е пропуснал, за да не би електоратът да заподозре ГЕРБ в зависимости, в тайни договорки с ДПС за доставка на млади кадри и недай си Боже да приеме, че първата партия е просто проект на втората?

Още повече когато биографията му, след горепредставеното изречение, продължава с по-ефектното „После се ориентира към членство в ПП ГЕРБ“, но незнайно защо това изречение от Уикипедия липсва в биографията му от сайта на МС. Последно, в ДПС ли се е образовал политически ...

 

Давид Мавродиев‎: Г-н Горанов, защо се срамувате от членството си в ДПС?

https://frognews.bg/novini/david-mavrodiev-goranov-zashto-sramuva-chlenstvoto-dps.html

шиши

"Не съм я гледал", "Не искам да коментирам", "Познавам я много добре", "Тя за какво ли не се е кандидатирала".

Извършен ловък убавец . Слава на простотията. Слава.

Хулиган

"Или цените ще станат по-достъпни, или издателствата ще станат по-рентабилни, няма трети сценарий", каза Горанов.

Хубаво е, когато касиерката на калинките почне да ломоти, някой от антуража Му да обясни, какво е искал да каже.

Като например, как така ДДС-то влияе на рентабилността в издателствата при същите цени на книгите, предполага се и същите тиражи?

Или юнакът откровено подсказва, че ДДС-то може и да се не внася?

Ама, то и сега може - като си платиш данък-гербер.

Но обикновено се практикува в други сектори...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

 

 

kokojambo
снимка на kokojambo
още по-хубаво би било досадните чугуни да спрат да пробутват кретенските си блогове тук; един (дето пръв се изказваше по 10 теми за 3 минути) слава богу се разкара.
тая горната конска муха колко ли ще трябва да я чакаме...
'FranceskRivalta'8

 „В ГЕРБ има демокрация."

Това вече сме го слушали:

"Ето Марин (шофьорчето на Мето Илиенски) е от ВИС, а аз съм от СИК. Кажете, че не сме демократи!"

 

 

Stern

Всички се вторачват в намаляването на ДДС за хартиени книги (колко такива се купуват, че да се ощети съществено бюджета по 4-5 лв. от книга) и храни в ресторантите до края на годината при вече провален сезон.

А втората част на идеята? Вдигат всички осигурителни прагове в туризма. Върху които ще се плащат осигуровки задължително, независимо дали някой ще влезе в ресторант.

Явно са разчели, че от допълнителните осигуровки ще вземат повече, отколкото ще загубят от намаленото ДДС. То и затова гърбавите не дават дума да се издума за много по-логичното намаляване за основни храни, лекарства, детски стоки, прилагано в доста европейски страни. А и нищо чудно след време да се оправдаят с намаленото ДДС и да вдигнат данъка за останалите стоки ди 22-24%.Зер на Боко му е нужен препълнен бюджет в края на всяка година за да раздава.

nottheone

младежо kokojambo,

този форум е за мнения и спорове по тях, а не за герберски забележки.

хулиган е мислещ човек. няма значение какъв му е блога. по неговите мнения може да се спори, не всички и аз ги одобрявам.

но да наричаш некого кретен в такъв форум означава, че ти самия си некакъв вид такъв.

 

ясно ли ти го казах?

geni1

Бх, не зная какви приходи очакваш, но аз специално няма да похарча и един лев там където не се чувствам като свободен човек!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Като например, как така ДДС-то влияе на рентабилността в издателствата при същите цени на книгите, предполага се и същите тиражи?

 

Никак! И цените, и тиражите ще си останат същите. Защото в книгоиздаването далаверата е точно с тиражите и разпространението. А ако издателствто има собствени книжарници - муци! Не можеш му хвана края.

Минувача
снимка на Минувача

Любопитна информация:

https://pik.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%BA%D1%80%D1%83%D1%88%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0-news914153.html

bigchicken

Отдавна не е любопитно, че под вещото управление на Баце държавата си заминава. 
И не, не казвам, че предните са били по-добре, но за десет години гледаме още по-засилено тичне назад.

Аладар

Отлагането на реформите за да се печелят изборите

предизвиква все по-сложни финансови фокуси

което кара фокусника все по-често да греши

и публиката да напуска представлението.

Минувача
снимка на Минувача

Горанов:

-Данъците и в сутиен да сложат, пак няма да ги пипам!

😉

ppipi7766

Сваляне на ДДС е разумно ако се направи за храни и лекарства.

В не много богата България това облагодетелства заможните - бедните не отсядат в хотели и рядко стъпват в ресторанти.

Приятелски жест за приятели без ефект върху качеството на живот у нас.

nebenebe

Не разбирам, като не понасяме БХ, защо толкоз любопитни има под всяка негова тъпанария. Един бойкот би се отразил здравословно на всички, включително и на него.

шиши

(несериозно) Умолявам Ви, бъдете умни, прилично хубави и се дръште на положение. Не всеки ден е велик, напротив, гаден е. Не е шега. Простете откъм граматиката, ама не ми пука. Кой ми говори мултифункционално? Май се нуждая от специализирана помощ?

шиши

Пипането на данъци е абсолютна грешка

Пипането на каквото и да е е абсолютна прее..ция. Не се  предреждайте, но сте си престъпник. 

paragraph39

При Свободно Пазарно/май, пОзорно?!/ Стопанство и Свободно Ценообразуване, намалянето на ДДС изобщо НЕ води автоматично до намаляне на Цените за крайния Купувач! ТЧК

Който е продавал нещо за 12 лв./10 лв.+ 2 лв. ДДС при 20% ДДС/ пак ще продава за 12 лв., дори и ако цената с ДДС стане 11 лв./10 лв. + 1 лв. ДДС при 10% ДДС/!

Т.е., при намаленото ДДС, Производителят/Търговецът/ ще реализира 1 лв. Печалба отгоре! И никой НЕ може да му каже ни тън, ни пън!

Защото, Демокрация и Частен/НЕ честен!/ Капитализъм Е, БЕ!!!

КАЗАХ!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Намаляването на ДДС е абсолютна грешка, то може да доведе до увеличение на други данъци, но Борисов поема риска, пък и се надява на приходи. Такива причудливи

Море, нещо причудливо се не види.

Намалените ДДСта са грешка от гледна точка на фиска и баланса на индустриите.

Ще повлече увеличение на други данъци, което не е повсеместно лошо.

Мутричко поема риска, защото се надява на приходи -- не от книгоиздаване и книжарска търговия може би, но пък от хотелиерство и ресторантьорство, където има свои лични интереси. Човещинка.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×