facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Борисов обвини ЕС в лицемерие за Зелената сделка

Закриването на въглищните ТЕЦ-ове ще ни струва 20 милиарда
2954
 БГНЕС

20 милиарда ще ни струва закриването на въглищните ТЕЦ-ове и преминаването към екологични енергийни мощности. Сумата съобщи премиерът Бойко Борисов по време на 14-та годишна среща на бизнеса с правителството. 
Той не уточни дали става дума за левове или евро, но и в двата случая сумата е достатъчно впечатляваща и обезпокоителна. 

"Зелената сделка" е факт и дори вече не се коментира, тя ще влезе, въпреки усилията на Полша, Чехия", каза Борисов. Според него Брюксел едва ли ще осигури допълнително финансиране за икономиките, които трябва да трансформират енергетиката си.
"Редукцията трябва да мине през същите европейски програми или парите, които имаме за други дейности. Надали ще се отпуснат допълнително пари. Това ми е усещането. Ще кажат: имате си фондове, вместо за път, ги дайте за това. Защото не трябва да забравяме, че след Брекзит, бюджетът на ЕС е доста по-празен, за да си позволи по-големи харчове", заяви Борисов.

България е сред силно засегнатите икономики от плана на новата Еврокомисия за драстично намаляване въглеродните емисии. 60% от електроенергията, която се произвежда у нас в момента, се получава от въглища, а заетите в този сектор, заедно със свързаните с него отрасли, са близо 100 хиляди.

Борисов посочи, че намира за парадоксално искането на Евросъюза за закриване на въглищните ТЕЦ-ове. "От срещите ми с лидерите извън ЕС не виждам в тях дори мисъл да наподобяват това, което предприема Европа. И то е парадоксално, защото Европа е отговорна едва за около 9% от въглеродните емисии. И ако ги свали на 5-4%, дори няма да се усети в глобалния свят".

--------------------

Покрай екологичната тема премиерът Бойко Борисов запита присъстващите в залата бизнесмени: 
"Камините във вашите къщи и вили работят денонощно, нали? Един-двама може да са на газ. Искате ли да проверим по кварталите от Бояна до Бистрица колко комини в скъпите къщи пушат? Всичко това са вредни емисии. 
Защо в Париж и Лондон не пушат? Ама ще се намери ли кмет, който да забрани това? Ще получи ли обществената подкрепа? Не. По-лесно ни е да кажем, че в циганския квартал печките горят. А във вилите по цялото протежение на Витоша, да си замълчим !."

----------------------
 

Според Борисов повечето европейски държави постъпват лицемерно. "Защото те внасят стомана от Китай и нямат замърсяване. Само че тази стомана е замърсила на няколко хиляди километра планетата по същия начин, както ако е в Холандия, Германия, Франция, България. Какво си променил тогава? Още по-лошо е това лицемерие - аз им го казах - ако тук в Европа нашите мощности, металургията, ТЕЦ-ове на въглища имат филтри, които намаляват въглеродните окиси, а в Китай, Индия или някъде другаде дали си правят този труд и някой ги следи?

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че  според свръхамбициозната програма на Еврокомисията до 2030 г. трябва да се постигне 55%, дори 60% редукция на емисиите. "Това не може да се изчерпи само с мерки в енергетиката, а включва и свръхамбициозни мерки и в транспорта", заяви Дончев.

Той уточни, че няма нито един европейски документ, в който да е записано коя централа колко време може да работи, и че има само политически спекулации.
Според него въпросът по-скоро е докога централите, които захранваме с въглища, ще имат икономическа логика да работят. "В един момент ще бъде по-изгодно да се произвежда електроенергия от паро-газова централа. Това връща със страшна сила темата за ядрено съоръжение. Ако към момента то изглежда необходимо и в него има икономическа логика, ще става съвсем неизбежно".


 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вицепремиерът Дончев: Няма да се поколебаем за по-строги мерки

31.03.2020

1456 21
МВР ще проверява всички доброволци

29.03.2020

Обновена

2483 19
България ще разполага с €1,36 млрд. от ЕС за борба с COVID-19

15.03.2020

13633 38

Коментари

dissidentbg

"преминаването към екологични енергийни мощности"

 

Досещате се до какво гориво ще се опре. 

dobadoba

Чичко Бойко, има ли твой подпис на "Зелената сделка" ?

⚓️

nebenebe

Като понамалеем още и ти останат само циганите, познай какво ще ти се случи. Бе в Банкя нама ли цигани? Аз взех да се заглеждам и в Него напоследък по-внимателно.

Аз искам трътката ТМ да се замени с Томислав Дончев. Искам да го видя министър тоя сериозен човек.

Nick F

Интересно на какво се базира тази оценка. Или има такова усещане че на нас ще ни струва 20 млрд. 

Джиджи

Или има такова усещане че на нас ще ни струва 20 млрд. 

Сигурно не е като усещането за корупция ... Друг вид е!!! ???

Billy-Joe Winchester

Тази оценка се базира на преценката на ПР отдела на ГЕРБ, колко ще бъдат изплашени българите, ако чуят определено число.

nebenebe

Той смята да е жив да ги похарчи и да ни стопли.

марк

 

 

 

                              Сети се Мара да се побара...Със суверенитета кво стана  и кога ще отчетем грешката ?

Boris65

Ще се справим. Това е само началото на края.

Доц.Трътлев

"Защото не трябва да забравяме, че след Брекзит, бюджетът на ЕС е доста по-празен, за да си позволи по-големи харчове"

Стрина Ангелина вчера каза, че трябва Албания и Сев. Македония да бъдат приети в ЕС в най-скоро време.

Вероятно да запълнят дупката в бюджета заради Брекзита.?

ПГеоргиев

Ако преди няколко години не бе спрял Белене, за което се хвалеше наляво и надясно, сега щеше да е построена поне половината централа и до 2023-24, когато трябва да затворим Мариците, щяхме да сме осигурени с ток.

За какво реве, за какво лицемерие говори, като лицемерието го демонстрира той! 

За пръв път, от 1 януари, не изнасяме ток. Защото и за нас няма достатъчно. 

МИ 2 е почти спряла заради въглеродните емисии. Белене няма, а и няма да има скоро.

Скъпият ток го плаща бизнеса, само и само да задържат за бита. Но това няма да е вечно. 

Теменужка ще ходи в САЩ, за да "обсъжда" българската енергийна сигурност?! За да и кажат, че газ по ТП няма да има, ток от Белене няма да има. А като изтече ресурса на Козлодуй? Ще се връщаме в каменната ера ли? 

От това по-голям абсурд няма.

Боже, защо ни наказа така жестоко, Боже? 

Не изстрадахме ли достатъчно? 

Бързат да заявят, че няма да се променя курса на еврото. Но щом го казва той и шутът му, aka финансов министър, значи че ще стане обратното. 

След 50 години последният жив българин ще развие бушоните, ще спре водата, ако има такива и ще напусне територията! 

 

Nick F

Нали и сега сме осигурени с ток, а купуваме от Турция и Румъния ? А токът от Белене ще е по скъп от сегашните нива. И какво ще правим ? Ще сложим на всеки квота ток от Белене и евентуално ако му трябва повече ток тогава да купува от вън по евтино.

dissidentbg

Защо българските политици не са в състояние да говорят с аргумени, а винаги трябва да сравняват България с други държави? В резултат говорят огромни ГЛУПОСТИ.

 

В Англия всяка къща е с камина. Не всяка, но повечето ги ползват и горят въглища или дърва. В последно време все по-малко въглища, а повече с дърва палят камините.  Разнася се отвратителна миризма. Но какво да се каже, дървата са възобновяем енергоизточник.

 

От забраната на въглища в ЕС може някой да помисли, че става дума за лобизъм на Газпром. Природният газ е чист и високоефективен за производство на ел енергия и за отопление. 

Желязко Желев

         Лицемери сър!Германия внася ли ток от Полша?А в Полша колко е дела на ТЕЦовете?Полша ще получи ли отсрочка? А СП2 може ,южен не!Защо?Главанаци сър!

Цялата Еко сделка много ми прилича на ямата на Кейнс дето да се заровят едни пари за да се спаси статуквото в ЕС икономиката.

      Ний и без и с ЕС сме васали на САЩ.Не е лошо да се готви еxit.След няколко години няма да е толкова екзотично.САЩ и Англия ще са дръпнали напред,Полша и Франция могат да поемат по пътя на Англия.

      Б.Б мой да подсмърча,но каквото му кажат ще направи.Практиката го показва недвусмислено.

       П.п Еко-сделката не е ли форма на редуцирането на свръхнаселението?Глобална сила с малтусианска идеология е успяла да се позиционира в Европа и я превръща в опитна мишка???Докато Европа се екологизира САЩ и Китай ще дръпна яко напред.След Япония от 90те години която се самоуби ритуално на път е Европа.В чий интерес???

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/...

 

До две години затварят и ядрените си електроцентрали.

Zmeja

Това не беше ли къщата с камината в Банкя?

https://trafficnews.bg/news/2019/12/24/boiko-boris...

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Гори биомаса. Еколог.

Бронщайн
снимка на Бронщайн
trunk

 Да се слаВи името Му няма проблем да обвинява пред нас ,когото си иска . Стискали МУ да обвини началници те си пред тях самите?

ppipi7766

Баце е застанал на амбразурата и брани американските ТЕЦ.

Нашата ще я затворят няма проблем, пари за филтри няма да даде.

Обаче американските са друга бира.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

По-простичко е. Спират парите. Ще ги харчат германците.

аман бе

"...Още по-лошо е това лицемерие - аз им го казах..."

Дали? Надали!!! ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×