Медия без
политическа реклама

Борисов обвини ЕС в лицемерие за Зелената сделка

Закриването на въглищните ТЕЦ-ове ще ни струва 20 милиарда

28 Яну. 2020МИЛА КИСЬОВА
БГНЕС

20 милиарда ще ни струва закриването на въглищните ТЕЦ-ове и преминаването към екологични енергийни мощности. Сумата съобщи премиерът Бойко Борисов по време на 14-та годишна среща на бизнеса с правителството. 
Той не уточни дали става дума за левове или евро, но и в двата случая сумата е достатъчно впечатляваща и обезпокоителна. 

"Зелената сделка" е факт и дори вече не се коментира, тя ще влезе, въпреки усилията на Полша, Чехия", каза Борисов. Според него Брюксел едва ли ще осигури допълнително финансиране за икономиките, които трябва да трансформират енергетиката си.
"Редукцията трябва да мине през същите европейски програми или парите, които имаме за други дейности. Надали ще се отпуснат допълнително пари. Това ми е усещането. Ще кажат: имате си фондове, вместо за път, ги дайте за това. Защото не трябва да забравяме, че след Брекзит, бюджетът на ЕС е доста по-празен, за да си позволи по-големи харчове", заяви Борисов.

България е сред силно засегнатите икономики от плана на новата Еврокомисия за драстично намаляване въглеродните емисии. 60% от електроенергията, която се произвежда у нас в момента, се получава от въглища, а заетите в този сектор, заедно със свързаните с него отрасли, са близо 100 хиляди.

Борисов посочи, че намира за парадоксално искането на Евросъюза за закриване на въглищните ТЕЦ-ове. "От срещите ми с лидерите извън ЕС не виждам в тях дори мисъл да наподобяват това, което предприема Европа. И то е парадоксално, защото Европа е отговорна едва за около 9% от въглеродните емисии. И ако ги свали на 5-4%, дори няма да се усети в глобалния свят".

--------------------

Покрай екологичната тема премиерът Бойко Борисов запита присъстващите в залата бизнесмени: 
"Камините във вашите къщи и вили работят денонощно, нали? Един-двама може да са на газ. Искате ли да проверим по кварталите от Бояна до Бистрица колко комини в скъпите къщи пушат? Всичко това са вредни емисии. 
Защо в Париж и Лондон не пушат? Ама ще се намери ли кмет, който да забрани това? Ще получи ли обществената подкрепа? Не. По-лесно ни е да кажем, че в циганския квартал печките горят. А във вилите по цялото протежение на Витоша, да си замълчим !."

----------------------
 

Според Борисов повечето европейски държави постъпват лицемерно. "Защото те внасят стомана от Китай и нямат замърсяване. Само че тази стомана е замърсила на няколко хиляди километра планетата по същия начин, както ако е в Холандия, Германия, Франция, България. Какво си променил тогава? Още по-лошо е това лицемерие - аз им го казах - ако тук в Европа нашите мощности, металургията, ТЕЦ-ове на въглища имат филтри, които намаляват въглеродните окиси, а в Китай, Индия или някъде другаде дали си правят този труд и някой ги следи?

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че  според свръхамбициозната програма на Еврокомисията до 2030 г. трябва да се постигне 55%, дори 60% редукция на емисиите. "Това не може да се изчерпи само с мерки в енергетиката, а включва и свръхамбициозни мерки и в транспорта", заяви Дончев.

Той уточни, че няма нито един европейски документ, в който да е записано коя централа колко време може да работи, и че има само политически спекулации.
Според него въпросът по-скоро е докога централите, които захранваме с въглища, ще имат икономическа логика да работят. "В един момент ще бъде по-изгодно да се произвежда електроенергия от паро-газова централа. Това връща със страшна сила темата за ядрено съоръжение. Ако към момента то изглежда необходимо и в него има икономическа логика, ще става съвсем неизбежно".


 

Още по темата