Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов: Когато се обръща посоката, винаги има бунтове

Премиерът присъства в Гърция на подписването на придобиването на 20% дял на "Булгартрансгаз" в газовия терминал

24 Авг. 2020Обновена
ТВ Кадър
Премиерът Бойко Борисов говори преди подписването на договора в Атина.

България и Гърция вече стават основен енергиен хъб и са направили реална стъпка за диверсификация на доставките на втечнен газ. Това изтъкна министър-председателят Бойко Борисов, който пристигна в Атина, за да участва заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис във финализирането на процеса, при който "Булгартрансгаз" ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. 

"На теория съм чувал много за диверсификацията, днес тя става факт. Не само, че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават основен енергиен хъб - и "Александруполис", и "Балкан". Не само за Румъния - Сърбия, Унгария, Хърватия... Това са възможностите на държавите да се диверсифицират, да има истинска борса. Това е много добре за икономиките, за бита, а и за Пакта за зелена енергия. Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите. Ако погледнете картата - ние обърнахме посоката. Когато се обръща посоката, винаги е трудно - предизвиква бунтове, революции, раздразнения. Паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще", посочи Борисов в изказването си. И допълни: "С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на Европейския съюз, на Европейската комисия, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала".

Бойко Борисов добави, че на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България. Той специално благодари за усилията на работещите по енергийните проекти.

Live | Με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov στην τελετή υπογραφής για τη βουλγαρική συμμετοχή στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Monday, August 24, 2020

 

По-късно Борисов написа в профила си във "Фейсбук": "С гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис се поздравихме за сключените днес споразумения, които допълнително укрепват партньорството на България и Гърция в енергийната сфера. Обсъдихме строителството на интерконектора Гърция – България, който трябва да бъде завършен в срок и по него да се доставя природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници. По време на срещата повдигнах въпроса за облекчаване на движението между България и Гърция в условията на коронавируса. За гражданите на двете държави, както и за комуникациите в ЕС е важно да се възстанови работата на възможно най-голям брой гранични пунктове, както и бързото изграждане на ГКПП "Рудозем-Ксанти".

С гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис се поздравихме за сключените днес споразумения, които допълнително...

Posted by Boyko Borissov on Monday, August 24, 2020

В началото на тази година държавното дружество "Булгартрансгаз" предприе стъпки за придобиване на 20% от акционерния капитал на "Газтрейд" - проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен газ край Александруполис.

Днес в гръцката столица двамата премиери присъстваха на официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу, която е основен акционер в "Газтрейд".

Финaнcoвият aнгaжимeнт нa cтpaнaтa ни ce изчиcлявa нa oĸoлo 150 млн. лв., но все още не е обявен официално.

Ocвeн пpидoбивaнeтo нa 20-пpoцeнтeн дял, на последното си заседание МС реши, чe "Бyлгapгaз" EAД щe yчacтвa в oбвъpзвaщaтa фaзa нa пpoцeдypaтa пo пaзapeн тecт зa peзepвиpaнe нa ĸaпaцитeт oт тepминaлa зa втeчнeн пpиpoдeн гaз дo Aлeĸcaндpyпoлиc, ĸaтo peзepвиpa дo 500 млн. ĸyб. м. нa гoдинa, нo нe пo-мaлĸo oт 300 млн. ĸyб. м. нa гoдинa, зa пepиoд oт 3 дo 5 гoдини. Зa изпoлзвaнe нa peзepвиpaния ĸaпaцитeт, "Бyлгapгaз" EAД щe пpoвeдe пpeгoвopи зa peaлизиpaнe нa дocтaвĸи нa втeчнeн пpиpoдeн гaз пpeз интepĸoнeĸтopa Гъpция – Бългapия.

"Подписването на днешното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат", съобщиха от правителствената пресслужба.

След днешното финализиране на документите, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др. Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години, се посочва още в съобщението.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп, припомнят от правителствената пресслужба. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният  капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Ключови думи:

газов терминал, Александруполис, Булгартрансгаз

Още по темата

ОЩЕ ОТ ИКОНОМИКА

Финансовият министър погна билкари и гъбари

28 Септ. 2023

Парламентът одобри споразумението с миньорите

04 Окт. 2023

Санкционираният за корупция Пеевски е недоволен от финансовия министър

02 Окт. 2023

Цигари и бира ще са с по-високи акцизи от 2024 г.

02 Окт. 2023

“Газпром” отчете рекорден срив в добива на газ

30 Септ. 2023

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?