Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГБС поема цялото разширяване на газохранилището в Чирен

Непосилен срок отказал консорциума на "Атоменергоремонт" от поръчката

Булгартрансгаз
Чиренският резервоар за природен газ е от изключителна важност за енергийната сигурност на България.

"Главболгарстрой" (ГБС) поема всички работи, свързани с разширяването на газохранилището в Чирен.

Държавното предприятие "Булгартрансгаз" обяви две обществени поръчки по този свръхважен енергиен обект -  за нови сондажи и за наземна инфраструктура. Първата бе спечелена от консорциума  "Чирен дрилинг 2022"  с водещ партньор "Атоменергоремонт" - компания, свързвана с Христо Ковачки. Но сега става ясно, че победителят се е отказал от договора, защото преценил, че не може да се справи със срока, определен за извършване на дейностите. А тъй като разширяването на газохранилището и без друго се забави драматично през годините, от "Булгартрансгаз" са решили да възложат поръчката на  втория в класирането -  "Екзало дрилинг Чирен", консорциум с водещ партньор "Главболгарстрой" плюс "Главболгарстрой интернешънал" и "Газ проджект девелопмънт".

Договор за изграждането на надземни съоръжения на територията на подземното газово хранилище в Чирен бе подписан на официална церемония на територията на съоръжението в близост до едноименното село, съобщи БТА.

На практика това решение означава, че ГБС ще поеме цялата отговорност и работа по разширяването на критично важния резервоар за природен газ - единствен на България. 

Компанията вече бе определена за изпълнител заедно с американски партньори и на наземната част на проекта. Още в края на януари консорциумът на “Главболгарстрой”, “Солар Търбайнс Юръп” и “Ханиуел” подписа договор за изграждане на нова компресорна станция, която да осигури непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ от новите сондажи, както и нова газоизмервателна станция. Оборудването се доставя от американските компании.

 

Още по темата