Медия без
политическа реклама

ББР разкри измама за 35 млн. лв. с ковид кредити

18 Дек. 2023
Цанко Арабаджиев, изп. директор на ББР

Измама за около 35 млн. лв. ковид-кредити, дадени на фирми, разкри ББР. Малка група служители на търговска банка са участвали в система за злоупотреба, обяви в предаването „120 минути“ на бТВ директорът на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев.

Програмата за подпомагане на фирми и граждани, които по време на ограничителните мерки срещу пандемията бяха възпрепятствани да извършват дейност, стартира през 2020 г. Специално за бизнеса държавата предостави на ББР 500 млн. лв. за гарантиране на кредити. Те бяха раздадени чрез осем търговски банки.

„При един мониторинг забелязахме, че една търговска банка, отпускала кредити по ковид програмата, има значително по-лоши параметри на портфейла. Около 35% от отпуснатите кредити са с просрочване над 90 дни, докато при останалите банки са тези кредити са между 1 и 3%“, посочи Арабаджиев.

Портфейлът на тази банка по ковид-програмата е бил 100 милиона. След направената от ББР проверка се установило, че е създадена "организирана система за злоупотреба с програмата". Различни фирми са били придобивани малко преди да отговарят на условията по ковид програмата, отпуска им се кредит, но парите не се използват по предназначение. Вместо да се покриват оперативни разходи като заплати и плащане на доставчици, се явява трета фирма, която издава фактура за несвойствена дейност – доставка на зърно, примерно, обясни Арабаджиев. Така парите от кредита отивали в третата фирма, след това фирмата длъжник се продавала на малоимотни лица.

„ББР навреме установи тази измама и ние няма да платим гаранцията по тези кредити. Нещо повече, ще искаме тези кредити да бъдат извадени от ковид-програмата, така че никога ББР да не се наложи да покрие гаранцията им", каза Арабаджиев.

По повод измамната схема той уточни единствено, че минавала през два клона на търговска банка в София с участие трима служители в тях. 

По повод големите десетина кредита към шепа близки на властта фирми, с които ББР се прочу преди няколко години, Арабаджиев посочи, че продължава да не е необслужван заемът на фирмата на "Роудуей кънстракшън", свързана с Румен Гайтански - Вълка.

Фирмата е получила кредит от 150 млн. лева, по-голямата част от които банката няма да си получи обратно. „Този кредит не е отпускан, за да бъде върнат", коментира шефът на ББР. Той уточни, че фирмата е взета от ББР като банката е назначила управител. "По неволя сега се занимаваме с пътно поддържане", каза Арабаджиев. Той разказа, че през май прокуратурата е прекратила производството, банката е обжалвала пред по-висшата прокуратура, която също го е прекрати. "Написахме писмо до главния прокурор, нямаме информация какво ще е решението. Чакаме реакция от Борислав Сарафов“, обясни Арабаджиев.

Шефът на ББР съобщи, че за 2023 г. банката ще излезе на 30 млн. лв. печалба, след като през 2020 и 2021 г. е била с 400 млн. лв. загуба.

Още по темата