Quantcast
Американската Linden Energy купува 50% от "Овергаз Инк." | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Американската Linden Energy купува 50% от "Овергаз Инк."

Партньорите планират разширяване на газопреносната мрежа и диверсификация на доставките за България с американски втечнен газ
5 852
 БГНЕС
Президентът на Linden Energy Стивън Пейн и изпълнителният директор на “Овергаз Инк.” Светослав Иванов подписаха договора по време на инициативата “Три морета”. На подписването присъстваха министрите на икономиката и енергетиката Кирил Петков и Андрей Живков, а както и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

Американската компания Linden Energy придобива 50% от "Овергаз Инк.". Договорът бе подписан по време на форума "Три морета" в присъствието на американския посланик у нас Херо Мустафа и министрите на икономиката и на енергетиката Кирил Петков и Андрей Живков. Сделката е част от стратегията на Linden Energy за увеличаване на инвестициите в България и региона.

"Ние сме много ентусиазирани да продължим работата си в България и на Балканите и аз вярвам, че "Овергаз" е перфектният партньор, който от лидер на българския пазар може да се превърне в лидер в Балканския регион. Ние активно ще подпомагаме "Овергаз" в усилията за диверсификация на енергийния пазар в България с добавянето на нови източници на природен газ, единият от които е американски втечнен газ", каза Стивън Пейн, президент на Linden Energy. Той отбеляза, че в някои държави на Балканите като Албания и Косово например газификацията почти не е развита и това отваря огромни възможности за развитие.

"Linden Energy ще подкрепи нашите усилия за развитие на газовия пазар в страните от Западните Балкани с осигуряването на политическа и финансова подкрепа за тези проекти. Плановете ни са за проучване на възможностите за изграждане на система от интерконектори на Западните Балкани и газификация на регионите и в България, и в други държави", каза Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз Инк.".

Linden Energy е основана през 2013 г. от Стивън Пейн и успешно развива газови проекти в Европа и Южна Азия, като е участвала в изграждането на няколко големи газопровода. От 2016 г. Linden Energy е собственик на 10% от капацитета на газовия интерконектор Гърция-България.

Най-голямата българска частна газова компания "Овергаз" е основана през 1991 г. Част от нея е "Овергаз Мрежи", която е най-големият дистрибутор на газ в България с изградени над 2500 км газопроводни мрежи и над 81 000 клиенти.

Ключови думи:

Овергаз, газ, Linden Energy

Още

Млади изобретатели показват роботи, умни чинове и поливни системи
Палежи и битови трагедии помрачиха празненствата в Европа

01.01.2021

2954
Сърбия помириса руски газ от българския "Турски поток"

25.12.2020

49761