Медия без
политическа реклама

Обновеното отделение "Светулка" в Ловеч е готово за прием на малки пациенти

Отделението прилича на място за игра и забавления.
Отделението прилича на място за игра и забавления.

Изцяло преобразеното детско отделение в ловешката болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“ отвори врати на 11 април. То е поредният от проектите „Светулка“.

Отделението е обновено с дарения от частни лица и от фирми по инициатива на фондация „За Доброто“. То е претърпяло пълна промяна, има нови мебели, изцяло обновени санитарни възли, обособени са пространства за всяка възрастова група пациенти. Цялата атмосфера създава уют и предразполага децата да се чувстват комфортно, докато се лекуват.

Надежда Рангелова, председател на фондацията, коментира пред „Сега“, че добрата среда в една болница е важна и за пациентите, а и за медицинския персонал. Според държавните болници в България трябва да настояват за повече капиталови разходи. В следващото отделение, което ще се обнови от „За Доброто“ - в Добрич, идеята е да има финансово участие от самата болница.

На фона на огласените наскоро сериозни финансови проблеми на МОБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и закриването на отделения Надежда Рангелова заяви, че от тази голяма областна болница има нужда, друг е въпросът за липсата на адекватно стратегическо управление от страна на държавата, която е 100% собственик. Според нея не е нормално, че за три години са сменени трима директори на лечебното заведение. 

Въпрос на приоритети 

"Ако една болница не може да поддържа всички отделения, трябва да определи приоритети – например детско и майчино здравеопазване, кардиология, и т.н.", убедена е Рангелова. И добавя: "Отделенията, които съществуват, трябва да отговарят на определени стандарти. Промяната, която се постига с усилията на доброволци и дарители, дава видими резултати. Това е важно не само от гледна точка на болните, а и на персонала. Знаем, че идват млади лекари, за тях е важно да виждат тази промяна и да желаят да останат. Промяната не става от днес за вчера, това е дълъг процес, но всяко дете заслужава да се лекува в добра среда!“ 

В началото на март бе открито обновено детско отделение и в областната болница във Велико Търново. В инициативата за пълно обновяване на двете детски отделения се включи и „Овергаз“. Само за два месеца и половина кампанията „Дари за Светулка, Овергаз ще удвои!“ събра над 36 000 лева. Стотици хора се включиха с дарения, бяха организирани десетки локални събития и паралелни кампании, а „Овергаз“ умножи по две дарените средства. Така газоразпределителното дружество даде своя принос към кампанията на фондация „За Доброто“, в която участие взеха с доброволчески труд и средства десетки малки и големи фирми.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?