Медия без
политическа реклама

"Уроците на Блага" е българският претендент за "Оскар" 2024

След години на скандали той бе избран с пълно единодушие

07 Септ. 2023
Ели Скорчева в "Уроците на Блага".
Арго филм
Ели Скорчева в "Уроците на Блага".

След години на скандали новият български претендент за "Оскар" бе избран единодушно. Това е "Уроците на Блага" - филмът на Стефан Командарев, вече спечелил голямата награда "Кристален глобус" на престижния фестивал в Карлови Вари.

Днес в Националния филмов център се проведе заседание на Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди "Оскар" на Американската филмова академия. Комисията е с председател Людмила Христозова Дякова и членове Зорница София Попганчева, проф. Емилия Стоева, гл. ас. д-р Деян Статулов и Христо Христозов. Всички те гласуваха за "Уроците на Блага".

Останалите кандидати, подали документи за участие в надпреварата за "Оскар" от българска страна, бяха "Януари" на Андрей Паунов, "Случаят Тесла" на Андрей Хадживасилев и "Апокалипсис до поискване" на Петър Марчев. Те останаха с по нула гласове.

"Хайде на добър час да е! Благодаря на комисията към ИА "НФЦ" за доверието! Ще се опитаме да направим достойна и смислена кампания в Холивуд! Всяка подкрепа от приятели, съмишленици и партньори ще е добре дошла!", заяви минути след края на заседанието режисьорът Стефан Командарев. Негова предишна творба е постигала най-големия и единствен до момента (относителен) успех на България в номинациите "Оскар" - през 2009 г. "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" попадна в краткия списък от девет филма, но не успя да се нареди сред петте номинирани. 

Българско-германската продукция "Уроците на Блага" бележи завръщането на екран на Ели Скорчева след 30-годишна пауза. Звездата от "Адаптация", "Ева на третия етаж" и "Дом за нашите деца" се снима в киното за последен път през 1992 г. (във "Вампири, таласъми").  Филмът е по сценарий на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, с оператор Веселин Христов и участието на Ели Скорчева, Герасим Георгиев – Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки. Той разказва историята на пенсионираната и овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонни измамници. 

Сред призовете му до момента са "Кристален глобус", награда за най-добра женска роля на Ели Скорчева и наградата от екуменическото жури на МФФ Карлови Вари, както и награда от официалната конкурсна програма на МФФ Солун 2023. 

Дебютът на "Уроците на Блага" пред българска публика предстои - след броени дни на фестивала на българското кино във Варна "Златна роза" (20-28 септември), а софийската публика ще може да го види за пръв път на 16 ноември, на откриването на "Киномания" в зала 1 на НДК.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Уроците на Блага, Оскар

Още по темата