Медия без
политическа реклама

Французойката Ани Ерно спечели Нобеловата награда за литература

06 Окт. 2022
Уикипедия

Френската писателка Ани Ерно е новата носителка на Нобеловата награда за литература, съобщиха от шведския Нобелов комитет в пряко излъчване онлайн. Тя получава престижния приз за "смелостта и клиничната точност, с която разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения  на личната памет".

Както и всички останали лауреати, като част от церемонията на 10 декември Ерно ще получи 18-каратов златен медал и чек за около 900 хил. долара.

По-голямата част от обществеността очакваше тазгодишният Нобелов лауреат за литература да е авторът на "Сатанински строфи" Салман Рушди, който преди месец пострада тежко от нападение с нож. Сред фаворитите бяха и вечният японски претендент Харуки Мураками, французинът Мишел Уелбек и канадката Маргарет Атууд. Букмейкърите обаче не са изпускали от поглед Ерно - тя бе миналогодишният избор на къщата за залози Nicer Ods, а през 2022 г. отново бе с много високия коефициент 5:1.

Родена през 1940 г. в Нормандия, 82-годишната Ерно е сред най-възрастните носители на Нобелова награда. Рекорда държи Дорис Лесинг, отличена на 88 години. 

У нас Ани Ерно е превеждана още през 80-те - новелата й "Мястото" излиза в общ том на издателство "Народна култура" заедно със "С най-хубавия спомен" на Франсоаз Саган и "Добри момчета" на Патрик Модиано. През 1994 г. изд. "Прозорец" пуска на български и книгата й "Обикновена страст".

"Събитието", един от най-популярните романи на Ерно, излиза на френски през 2000 г. и разказва за нелегалния й аборт като студентка преди събитията от 1968 г. Миналата година мемоарното четиво бе екранизирано от режисьорката Одри Диван. Едноименният филм спечели "Златен лъв" във Венеция и бе показан и у нас. Повечето творби на писателката са подчертано автобиографични, като за неин опус магнум се смята "Годините" (2008) - роман, който тя пише в трето лице единствено число, за да покаже, че нейните страсти и страдания са общовалидни. "Годините" ще излезе до края на годината с логото на "Лист", в превод на Валентина Бояджиева, съобщиха от издателството.

Ани Ерно е носителка на редица национални и международни награди - "Рьонодо", "Маргьорит Дюрас", "Европейска Стрега", "Маргьорит Юрсенар", "Хемингуей", с "Годините" е финалистка и за Международния "Букър". Френският президент Еманюел Макрон приветства писателката за удостояването й с Нобеловата награда с думите: "Ани Ерно от 50 години пише романа на колективната и лична памет на нашата страна. Гласът й е този на свободата на жените и на забравените."

Откъс от "Мястото" можете да прочетете тук.

 

Нобеловата награда за литература се присъжда от 1901 г., като пропуска 1914, 1918, 1935, 1940-1943 година. Нямаше награден и през 2018-а заради разкритията за сексуални посегателства и финансови злоупотреби в Шведската академия, в резултат на които броят на членовете й намаля. След скандалите бе създаден нов Нобелов комитет по литература съвместно с Нобеловия фонд. Той се състои от петима членове на Академията и петима експерти - критици и издатели, а една от заявените му цели бе да направи наградите "по-разнообразни". В крайна сметка през 2019 г. бяха присъдени две отличия - на Олга Токарчук (тя се води лауреат за 2018 г.) и на Петер Хандке (за 2019). Последните носители на наградата са американската поетеса Луиз Глук и танзанийският писател Абдулразак Гурна.

През годините са я почелили имена като Уилям Фокнър, Ърнест Хемингуей, Албер Камю, Михаил Шолохов, Пабло Неруда, Габриел Гарсия Маркес, Кендзабуро Ое, Орхан Памук, Ръдиърд Киплинг (той държи и палмата за най-млад лауреат - само на 42 г). Двама отказват да получат Нобеловата награда за литература -  руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартр - през 1964 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?