Quantcast

Медия без
политическа реклама

Норвежки драматург печели Нобела за литература

Тази година престижната награда е придружена от чек за 11 милиона шведски крони

05 Окт. 2023Обновена
Уикипедия
Юн Фосе

Норвежецът Юн Фосе е лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2023 г.

Решението на Шведската академия обяви постоянният й секретар Матс Ман в излъчване на живо на сайта на Нобеловите награди nobelprize.org. Норвежкият драматург и белетрист е отличен "за новаторски пиеси и проза, които дават гласност на неизказаното".

Фосе коментира, че е "изключително развълнуван, дори уплашен" от новината за получената награда, съобщи Ройтерс. "Гледам на това като на награда за литература - преди всичко и най-вече литература, която е извън други съображения", каза още той. Норвежкият писател, роден през 1959 г. в Хаугезунд, е автор на пиеси, проза и поезия. По думите му Нобеловата награда е признание за неговия език и за движението, което го промотира. Той пише на нинорск, или "нов норвежки" - по-малко разпространената официална версия на норвежкия език, която се използва от около 10 процента от населението на Норвегия. Развива се през 19-и век на основата на регионални диалекти и се превръща в алтернатива на доминиращия датски. Доминацията на датския език е следствие от 400-годишния съюз между Дания и Норвегия.

Юн Фосе твори от 40 години и е автор на повече от двайсет пиеси, на множество романи, есета, стихосбирки и детски книги. По думите на неговия издател творчеството му е издадено на повече от 40 езика, а постановките по неговите пиеси са над 1000. На българския книжен пазар присъства от 2021 г. с романа "Трилогия" (изд. "Лист", превод Стела Джелепова), за който Фосе получи голямата литературна награда на Северния съвет за 2015-а.

Макар да е сред най-популярните автори на пиеси в света, той става разпознаваем най-вече заради прозата си, каза при обявяването на наградата председателят на Нобеловия комитет Андерс Олсон. Дебютният роман на Фосе "Червено, черно" излиза през 1983 г. и представлява гневен изблик, засягащ темата за самоубийството. Европейският пробив на северняка идва с поставената в Париж пиеса "Някой ще дойде" през 1996 г. Фосе редуцира и езиковия израз, и драматичното действие, за да изрази най-силните човешки емоции - тревогата и безсилието в човешкото ежедневие. Способността му да предизвика загуба на ориентация води по един парадоксален начин към по-дълбоко преживяване и в крайна сметка го превръща в голям новатор в съвременния театър. 

Фосе е последовател на Самюъл Бекет, Томас Бернхард и Георг Тракл, чиято песимистична гледна точка споделя. В творчеството му обаче има много топлота и хумор, наивност и уязвимост. Т.нар. магнум опус в прозата на Фосе е неговата "Септология" завършена през 2021 г. На 1250 страници романът се разгръща под формата на монолог в рамките на седем дни. Всяка част започва с едно и също изречение и завършва с една и съща молитва към Бог. Септологията е и елегия за починалата съпруга и размисли за успеха на артиста.

ПРЕТЕНДЕНТИ

Фосе бе сочен от шведските медии като един от фаворитите за Нобел за литература през 2023 г. - заедно с китайската писателка Цан Сюе, шведката Керстин Екман, рускинята Людмила Улицка, кенийският писател и драматург Нгуги уа Тионго, австралиеца Джералд Мърнейн. Споменаваха се още имената на норвежкия писател и драматург Даг Сулста, британския писател от индийски произход Салман Рушди, французина Мишел Уелбек, нигерийската писателка Чимаманда Нгози Адичи, както и на французойката Мариз Конде, удостоена с алтернативната Нобелова награда за литература за 2019 г. в Стокхолм от Новата шведска академия и фаворит на шведските библиотекари в онлайн гласуване.

Букмейкърите даваха предимство на Юн Фосе и Цан Сюе, следвани от Джералд Мърнейн, канадката Ан Карсън, Людмила Улицка, Нгуги уа Тионго, Мишел Уелбек, Салман Рушди и Харуки Мураками, Мариз Конде и Джамайка Кинкейд.

ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ ТАЙНА

Академията не публикува кратък списък, което прави предположенията за избора й трудни. Обсъжданията се пазят в тайна в продължение на петдесет години. Миналата година френската писателка Ани Ерно спечели наградата "за смелостта и клиничната прецизност, с които разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет", припомня ДПА.

Според завещанието на Нобел наградата за литература трябва да бъде присъдена на автора на "най-доброто идеалистично литературно произведение". Какво е имал предвид под "идеалистично произведение" все още е предмет на дискусия.

Членове на Шведската академия и на подобни институции в други държави, професори по литература и лингвистика, носители на награди от предишни години и председатели на писателски организации имат право да номинират. Всяка година през октомври академията изпраща 600-700 покани до своите колеги в различни страни да предложат кандидати. Това трябва да стане до 31 януари, за да може Шведската академия да определи първо 20-те най-заслужили писатели през пролетта, а след това да намали списъка до 5. През лятото членовете на Академията трябва отново да се запознаят с творчеството на номинираните, за да обсъдят кандидатурите им през есента. Новият лауреат се избира чрез гласуване на заседание час и половина преди обявяването на резултатите.

Името се пази в тайна до последния момент. Пълният списък на тазгодишните номинирани ще бъде разсекретен едва след 50 години, а документите ще могат да бъдат разгледани в архива на Шведската академия, който се намира в сградата на Стокхолмската фондова борса в Стария град, през 2073 г. Така например от архивите, отворени тази година, става ясно, че основният конкурент на германския писател Хайнрих Бьол (1917-1985) за Нобеловата награда през 1972 г. е бил неговият сънародник Гюнтер Грас. Сред имената, споменати преди 50 години, фигурират и Хорхе Луис Борхес, Алберто Моравия и Астрид Линдгрен.

ПРОТИВОРЕЧИЯ

Когато става въпрос за наградата за литература (както и за тази за мир), изборът на Шведската академия обикновено предизвиква най-много въпроси както сред обществеността, така и сред експертите. Още първият лауреат през 1901 г., френският поет и есеист Сюли Прюдом, е приет изключително противоречиво. Група шведски културни дейци, сред които писателката Селма Лагерльоф и художникът Андерш Цорн, начело с писателя Аугуст Стриндберг, се противопоставят на решението. Според Шведската академия тя е трябвало да награди Лев Толстой като най-значим представител на световната литература по това време.

Тази година Нобеловата награда е придружена от чек за 11 милиона шведски крони (около 1 милион щатски долара).

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?