Медия без
политическа реклама

Бедните свободни артисти ще получат минимални заплати за 3 месеца

Това на практика е единствената антикризисна мярка в областта на културата, обявена днес от Боил Банов

10 Апр. 2020
Брифинг на министъра на културата Боил Банов

Брифинг на министъра на културата Боил Банов

Posted by Новините на NOVA on Thursday, April 9, 2020

Мерки в подкрепа на културата обяви днес сутринта ресорният министър Боил Банов. Практически тя е една. На най-нуждаещите се хора от сектора - свободни артисти с до 1000 лв. доход на месец през миналата година, ще бъдат предоставени три минимални заплати с осигуровките. Те ще се изплатят за двата месеца от извънредното положение, плюс следващия. Мярката е обсъждана и приета със участието на представители на свободните артисти. 

"„В свободния сектор са заети немалка част от българските артисти, като в тази група се включват актьори, художници, музиканти, танцьори. Това е огромна група хора, която ще получи безвъзмездна финансова подкрепа, в която се включват и социалните осигуровки. Държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие и да дойдат, да се заявят.  Това не е социална помощ, това е грижа в тежка ситуация, като очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, просперитет и позитивно отношение към живота", призова Банов.

Кандидатстването за помощта ще става както онлайн, така и по пощата. Артистите ще могат да избират дали да вземат безлихвен кредит до 1500 лв. на месец или да се възползват от държавната подкрепа за три месеца в размер на 610 лв. месечно, уточни министърът.

„Парите ще се дават през програма на фонд „Култура“ на Министерството на културата. Там ще се кандидатства. Ще се кандидатства онлайн и по пощата, за да няма струпване. Критериите ще бъдат прости и би трябвало до следващата сряда да приемем на Министерски съвет цялата фактология и да започнем приемането на заявленията“, обясни той и добави, че самото изплащане се очаква да започне в края на месеца, както и тогава да станат достъпни и безлихвените кредити.

Трудовите възнаграждения и осигуровките на заетите в държавните културни институти (чиито заплати са обвързани с продадените билети) са обезпечени в рамките на период до шест месеца, така че „и те да бъдат спокойни за своята работа, ако първоначално няма голяма вълна от публика, което може би ще бъде естествено”, обяви още Боил Банов.   

Той обеща след края на извънредното положение административните разходи по проектите да се повишат до 25-30% - с цел устойчивост (в момента са до 10%). Освен това сроковете на проектите ще бъдат удължавани. Голяма яснота по тази мярка обаче все още няма. 

С Банов на извънредния брифинг бе и министър Сачева. Тя обяви, че очаква 1200 души от културния сектор да бъдат подкрепени с минимални заплати, около 2 700 000 лв. щели да бъдат заделени за целта. Малко по-късно Банов разясни, че свободните артисти са общо около 2200. По-богатите от тях, тоест тези с месечен доход над 1000 лв. за миналата година, ще могат да кандидатстват за безлихвен кредит с 5 години гратисен период и връщане до 10 години.

На брифинга свободните артисти бяха представени от арт мениджъра Атанас Маев ("Дерида денс център") и певицата Люси Дяковска, която държа дълго прочувствено слово. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Васил Банов, мерки, култура

Още по темата