Медия без
политическа реклама

"Тесла" изтегля над 2 млн. автомобила заради дефектен автопилот

13 Дек. 2023
Pixabay

Американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla) изтегля повече от 2 милиона превозни средства, за да поправи дефектна система, която трябва да гарантира, че водачите обръщат внимание на пътя, когато използват системите за автопилот. Това съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на документи, публикувани от американският регулатор за автомобилна безопасност.

Изтеглянето на автомобилите последва двегодишно разследване на Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) на поредица от катастрофи, станали по време на използване на частично автоматизираната система за шофиране на "Тесла". Някои от инцидентите са довели до смъртни случаи.

Най-новите автомобилни фабрики на компанията Tesla в Тексас и Берлин губят "в момента милиарди долари", тъй като прекъсванията на веригите на доставки възпрепятстват способността на гиганта в областта на електрическите превозни средства да увеличи производството,

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата казва, че нейното разследване е установило, че методът на автопилота за гарантиране, че водачите обръщат внимание на пътната настилка, може да е неадекватен и "може да доведе до предвидима злоупотреба със системата".

Изтеглянето обхваща почти всички реализирани на пазара в САЩ автомобили на "Тесла", откакто системата за автопилот е активна през 2015 г.

Мнозина от години настояват за по-строго регулиране на системата за наблюдение на водача, която открива основно дали ръцете му са на волана.

Американският производител "Тесла" (Tesla) откри новия си завод за автомобили в близост до Берлин.

Автопилотът може да управлява, ускорява и спира автоматично в своята лента, но е система за подпомагане на водача и не може да шофира сам. Независими тестове са установили, че системата за наблюдение е лесна за заблуда, до такава степен, че шофьорите "зад волана" са били пияни или дори седят на задната седалка, докато автомобилът е придвижва.

Ключови думи:

Тесла, 2 млн. коли, изтегла

Още по темата