Медия без
политическа реклама

Живко Коцев вече е обвиняем по делото за агенция "Митници"

Бившият главен секретар на МВР е на свобода срещу гаранция от 20 000 лв.

17 Апр. 2024Обновена
Живко Коцев беше обвинен, но пуснат под гаранция от 20 000 лв.
БГНЕС
Живко Коцев беше обвинен, но пуснат под гаранция от 20 000 лв.

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група по делото, свързано с Агенция "Митници". Това съобщи Софийската градска прокуратура. Коцев се е възползвал от правото си да не дава обяснения. 

Той е пуснат под гаранция от 20 000 лв.

"Заедно с адвокат Даниела Доковска нямаме съмнения, че Живко Коцев не е извършил абсолютно никакво престъпление", каза Илиян Василев, който е другият адвокат на бившия главен секретар на МВР след края на разпита на Коцев в Комисията за противодействие на корупцията. 

В 14.30 ч. днес Коцев дойде на разпит в комисията, придружен от двамата си адвокати, призован по делото за организирана престъпна група за подкупи, контрабанда и търговия с влияние, свързано с Агенция "Митници".

"На по-късен етап ще получите отговори на всички въпроси. Имайте търпение, моля ви", беше единственият коментар на Коцев на влизане.

Досега беше известно, че Коцев е защитен свидетел на прокуратурата по делото за организирана престъпна група за контрабанда, по което са обвинени вече бившата шефка на митниците Петя Банкова, както и Стефан и Марин Димитрови. По същото дело се издирва и Никола Николов - Паскал, за когото се допуска, че е бил предупреден преди ареста си и е напуснал страната. Няма информация дали Паскал е обявен за издирване.

В момента в ареста са само Банкова и Стефан Димитров. А Софийският апелативен съд два пъти отлага заседанието по жалбата им срещу постоянното им задържане заради адвокатите им. За Марин Димитров прокуратурата още не е искала задържане под стража, тъй като той се почувства зле и влезе в болница. Утре ще е третият опит Софийският апелативен съд да разгледа мярката за неотклонение на Димитров и Банкова.

Живко Коцев се превърна в един от героите в скандала с Агенция "Митници", който в последните дни се вихри и на политическата сцена. Той получи голяма подкрепа от ПП-ДБ, а в последните си часове на поста премиерът Николай Денков сезира специалния прокурор, който разследва главния, със сигнал, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е притискал Коцев да подаде оставка от поста главен секретар на МВР. Коцев наистина подаде оставка, после я оттегли, а в крайна сметка беше освободен с президентски указ от служебното правителство на Димитър Главчев.

Вчера по време на изслушването на шефа на ДАНС Пламен Тонев пред Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях се разбра, че 2 години агенцията е наблюдавала митническата организирана престъпна група, но по неясни причини не е извършвала арести.

През това време е установена среща на "предаване на дарове на паркинга до сградата на Народното събрание". Според Наказателния кодекс дарове и облаги са част от определението за подкуп.

Тончев не уточни кой на кого е давал даровете, но думите му бяха след твърдения, че арестуваните баща и син Марин и Стефан Димитрови са контактували с длъжностните лица, които да осигуряват протекция за групата. "Известен е случай на среща за предаване на дарове на паркинга до сградата на Народното събрание. Знаете, че при изземванията в Стефан Димитров бяха открити много пари в левове и евро", каза председателят на ДАНС. Той обаче така и не обясни защо не са арестувани хората при даването на подкупите например.

Шефът на ДАНС каза още, че в дните преди ареста ѝ бившата вече директорка на митниците Петя Банкова е назначавала всеки, чието име ѝ е било подавано от Марин и Стефан Димитрови. 

"ДАНС работи по групата на Стефан Димитров, Марин Димитров и Паскал от средата на 2022 г. Тогава постъпи оперативна информация за престъпната им дейност, свързана с контрабанда. Тя показа, че са свързани с контакти между чужди и български граждани, които имат нужда от коридори през различни ГКПП-та, длъжностни лица от МВР и митниците", разказа Тончев. По негови твърдения  Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с хора от политическото и професионалното ръководство на МВР.

Тончев нахвърля много имена, чрез които Димитрови са осъществявали влияние в митниците и МВР, като даде да се разбере, че повечето от тях още са на работа по съответните места. Установени чрез СРС са случаи, в които въпросните лица са им предоставяли чувствителна или класифицирана информация. Тончев изреди всички ключови гранично контролно-пропускателни пунктове, на които Димитрови имат хора.

"Например установено е, че членовете на престъпната група разполагат с пълния разпит на свидетел, който ги уличава в престъпления. Това излага живота му на опасност. Интересното е, че разпитът е установен в Стефан Димитров", разказа Пламен Тончев. 

Шефът на ДАНС твърди, че бащата и синът имат контакти с вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев още от времето, когато е директор на ОДМР-София. После Коцев ги водел по ОДМВР в страната, особено тези в райони с митници и гранични пунктове, и им представял сина Стефан Димитров като бизнесмен и човек, на когото може да имат доверие.

В хода на разработката и на използването на СРС е установена и съпричастността на Никола Николов-Паскал, който Тончев описа като незаобиколим фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари.

Шефът на ДАНС така и не успя да отговори свързано и на въпроса защо каналът е оставен да действа цели две години. Веднъж се оправда, че за разработката и събиране на доказателства е трябвало време, после - че се е видяло как се стига до високи политически нива, а това не било лесно за работа.

Ключови думи:

Живко Коцев

Още по темата