Медия без
политическа реклама

Съдът остави в ареста шефката на митниците и Стефан Димитров

В залата е показана снимка как Стефан Димитров дава скъп часовник на гл.секретар Живко Коцев

06 Апр. 2024Обновена
Петя Банкова и Стефан Димитров (вляво) влизат под засилена полицейска охрана в съдебната зала, където научиха, че остават в ареста.
Булфото
Петя Банкова и Стефан Димитров (вляво) влизат под засилена полицейска охрана в съдебната зала, където научиха, че остават в ареста.

Директорът на агенция "Митници" Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши съдът днес, предаде БНТ.

Банкова и Стефан Димитров се явиха днес пред съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. В съда трябваше да дойде и бащата на Димитров - Марин, който също е обвиняем. Непосредствено преди заседанието обаче Марин Димитров е бил откаран в "Пирогов", съобщи съдията. Той е бивш шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури. 

На Петя Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността началник на митнически пункт "Лесово" и го е понижила и е назначила за шеф на митница "Лесово" Мирослав Сарандев. Това се е случило в края на март т.г.

Сериозни кадрови промени са извършени през седмицата в агенция "Митници" и сред началниците на няколко ключови митнически пунктове, съобщават "Хасково. инфо" и свиленградският сайт "Старият мост". На страницата на агенция "Митници" няма съобщение за рокадите.

Съдът приема, че може да се направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов-Паскал са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Последният все още се издирва. 

Съдът отбеляза, че в разпита си като обвиняема Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови, но както от доказателства от СРС-та, така и от свидетелски показания се установява, че Банкова познава Димитрови. По тази причина съдът не се доверява на показанията на Банкова. Освен това има снимки от срещи на Банкова със Стефан Димитров и главния секретар на МВР Живко Коцев. Според обвинението Стефан Димитров е въздействал на Банкова от името на Паскал, за да се осигурява безпрепятствен трафик на камионите с контрабанда. 

Със СРС е била установена среща на Банкова със Стефан Димитров и в хотел "Хаят" в Правец, на която са били обсъждани дейности на агенция "Митници". На директорката е била предадена чанта, в която според прокуратурата е имало пари, съобщи "Дневник". Прокурор не отговорил на журналистически въпрос защо Живко Коцев не е включен в групата на обвиняемите. Коментарът му е, че "на този етап няма процесуално качество". 

Според съдия Тони Гетов не е проблем срещата на Банкова с Коцев, но е притеснително присъствието на Стефан Димитров. Още повече, че има и снимки, от които се вижда, че в края на март в автомобил до летище София Стефан Димитров подарява скъп часовник на Живко Коцев и той поставя часовника на ръката си. Вчера Коцев оттегли оставката си от МВР, след като съобщи, че е бил подложен на натиск от прокуратурата и вътрешния министър Калин Стоянов да напусне. 

По-рано днес прокуратурата поиска постоянно задържане под стража на тримата арестувани. Мярката на Марин Димитров ще бъде гледана идните дни.

Още по темата