Медия без
политическа реклама

Главният секретар на МВР изненадващо оттегли оставката си

Живко Коцев потвърди, че му е оказван натиск от вътрешния министър и висши представители на прокуратурата

05 Апр. 2024Обновена
Брифинг на премиера Николай Денков

▶️ Главният секретар на МВР Живко Коцев е подал молбата си за напускане под натиск – както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. Министър-председателят изтъкна, че е провел разговор с господин Коцев, след което е разговарял и с президента Румен Радев по темата. „Президентът е информиран за това, което сега Ви казвам. Няма да бъде придвижена тази процедура, президентът знае и е съгласен, че при тези обстоятелства не е редно“, категоричен беше акад. Денков. ▶️ Главният секретар на МВР Живко Коцев заяви от своя страна, че оттегля подадената оставка и че е бил подложен на огромен психологически и морален натиск. „Срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист – мен и моите близки“, посочи Коцев и изрази очакване през следващите дни спекулациите и внушенията спрямо него да добият невиждани мащаби. „Очаквам всичко“, добави главният секретар на МВР. ▶️ Живко Коцев изтъкна също, че оставката му е била използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. „Това обстоятелство ме ангажира и задължава – мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения, защото тук не става вече въпрос само за мен, а става въпрос за цялата държава, за всички български граждани, на които ние трябва да осигурим спокойствие, ред и стабилност“, заяви Коцев.

Posted by Министерски съвет на Република България on Friday, April 5, 2024

Главният секретар на МВР Живко Коцев изненадващо оттегли оставката си. Премиерът Николай Денков заяви, че вече е говорил с президента и процедурата няма да бъде придвижена. За освобождаването на главния секретар на МВР е нужен подпис на президента.

Премиерът Николай Денков обясни, че вчера е получил доклад от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за освобождаването на Коцев и го е поканил на среща. Тогава разбрал, че Коцев е подал оставка под натиск от МВР-шефа и на много високопоставени лица в прокуратурата.

Коцев обясни, че оставката му е провокирана и подадена под "огромен психологически и морален натиск". "Виждам какво се случва в системата на МВР. Първоначалната ми реакция бе на огромно разочарование, на обида и болка заради отношението спрямо мен. Забелязвам обаче, че срещу мен се развива изключително грозна кампания и че срещу мен стои сериозна армия, която се опитва да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки", каза той. Коцев очаква през следващите дни срещу него да бъдат преприети атаки в "невиждани мащаби", но не конкретизира какви. Той каза, че очаква всичко. Коцев отказа да конкретизира дали натискът е идвал от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

"Днес забелязах, че моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира и задължава - мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя, защото тук не става въпрос вече само за мен, а и за цялата държава, за всички български граждани, на които ние трябва да осигурим спокойствие, ред и стабилитет", добави Коцев. Днес сутринта кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев обяви, че най-трудно му е било да реши да покани Калин Стоянов като вътрешен министър в своя кабинет, но след като главният секретар на МВР е напуснал, той не може да остави МВР без двамата му ръководители. Ключов детайл в случая е фактът, че главният секретар на МВР оглавява щаба за провеждане на изборите.

Коцев потвърди, че на 3 април е бил повикан в антикорупционната комисия, за да окаже съдействие по съдебно наказателно производство. След това са били извършени "определени процесуални действия в неговото служебно помещение и дома му". Той отказа да уточни за какво става дума, но не били верни твърденията за големи финансови средства. В този ден започна акцията срещу ръководството на Агенция "Митници", при която бе арестуван неговият шеф Петя Банкова, която е обвинена в участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души.

РЕАКЦИИ

Неочакваният развой на събитията намери продължение и с остри реакции от ПП-ДБ. "Живко Коцев току-що каза, че е бил заплашван от висши лица в прокуратурата - ако това е главният прокурор, и ако той е заплашвал главния секретар и под натиск го е накарал да си подаде оставката преди два дни, това е престъпление и връщане към мутренските времена", коментира Кирил Петков в предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви. Той определи това като нещо страшно и като атака на дълбоката държава. "Слагаш най-нехаресвания от втората политическа партия за вътрешен министър и използваш прокуратурата да заплашваш главния секретар. Тези хора забравиха къде са", каза Петков. Ако това е вярно, аз се надявам Даниела Талева да се самосезира и да започва това разследване, каза той, имайки предвид съдията, избрана да разследва Сарафов.

Депутатът от ППДБ Ивайло Мирчев написа във "Фейсбук":

"На извънреден брифинг на премиера току-що се оказа, че прокуратурата и МВР министъра са действали като класически мутри -  в резултат на натиск от тяхна страна гл. секретар на МВР Живко Коцев е подал оставка.

Прокуратурата и МВР министърът са функция на Пеевски. А заповедта за отстраняването на Коцев има една цел - "правилно" провеждане на изборите, по правилата на г-н Пеевски.

Отстраняването на Коцев е брутално - обиски в офиса и дома му, изземване на телефони, заплахи. В типичния стил на Пеевски (който уж санкциониран по Магнитски се оказва мощен покровител на няколко министри, сериозна част от съдебната система и регулаторите) операцията се провежда в безпардонен, арогантен стил.

Въпросите:
- Каква е ролята на гл. прокурор Сарафов за натиска оказан върху Коцев?
- Каква е ролята на Пеевски за оставката?
- Защо МВР министърът излъга на закрито заседание на парламента, че Пеевски не е оказвал натиск върху него за назначения в МВР?
- Възможно ли е Пеевски да си поръчва акции на прокуратурата в различни държавни институции, за да бъдат удряни неудобни?

Гл. секретар Коцев постъпи достойно и оттегли оставката си. Ако сега съдебната система работеше Сарафов и Пеевски трябваше да бъдат разпитани за ролята им в тази атака срещу държавността. А Сарафов трябва веднага да подаде оставка, защото ясно показва, че и той както преди Гешев служат не на страната си, а на стария господар - Пеевски.

Не трябва да имате никакви илюзии - случващото се днес и това, което предстои е отчаяният вой на Пеевски да запази контрола си върху институциите в България - съд, прокуратура, МВР, регулатори. На това трябва да се сложи край!"

 

Какво се случи вчера

Живко Коцев вчера изненадващо подаде оставка и изчезна от публичното пространство. Часове наред нямаше никакво обяснение защо подава оставка. Едва в късния следобед Живко Коцев пусна позиция, публикувана на сайта на МВР, в която прави опит да обясни защо напуска, както и "да предотврати излишни спекулации и внушения спрямо него и Министерството на вътрешните работи". Той обяви, че напуска напълно системата на МВР. След изненадващата оставка лидерът на ПП Кирил Петков и депутатът Бойко Рашков изразиха притеснение, че не могат да се свържат с него. Денков заяви днес, че също не е знаел къде е Коцев и дори е изпратил писмо до ДАНС с въпрос къде е. Днес стана ясно, че не е имало връзка, защото при процесуалните действия е бил иззет и телефонът на Коцев.

 

 

Ключови думи:

Живко Коцев

Още по темата