Медия без
политическа реклама

Денков сезира прокуратурата за натиска върху главния секретар на МВР

Случаят със скъпия часовник е комичен - подарен е на Живко Коцев от приятели на личен празник, казва премиерът в оставка

07 Апр. 2024Обновена
Премиерът в оставка Николай Денков отправи призив към разследващите да проверят връзките на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който също познава лицата от аферата с митниците Стефан и Марин Димитров.
Илияна Димитрова
Премиерът в оставка Николай Денков отправи призив към разследващите да проверят връзките на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който също познава лицата от аферата с митниците Стефан и Марин Димитров.

Премиерът в оставка Николай Денков подготвя доклад, с който ще сезира прокуратурата за оказания натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев, защото според него става въпрос за престъпление.

Денков заяви пред БНР, че Коцев му е докладвал кои лица са оказали натиск, като същото е разказал и на президента Румен Радев. В резултат на това президентът няма да придвижи процедурата по уволнението на Коцев, след като той си подаде оставката, а след това се отказа.

Премиерът в оставка отправи и призив към разследващите да проверят връзките на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който също познавал лицата от аферата с митниците - Стефан и Марин Димитрови.

Според Денков случаят с подарения скъп часовник е "комичен". "Да се твърди, че е облага, при положение, че го получава на публично място, снима се с Ангелкова.... Това означава, че няма никакви притеснения. Питах го - получил го като подарък от приятели във връзка с личен празник", каза Денков. И посочи, че за арестуваната шефка на Агенция Митници Петя Банкова също не са представени доказателства, че е получила някакви облаги.

Николина Ангелкова, ексминистър на ГЕРБ, коментира снимките, на която е с Коцев така: "Познавам Живко Коцев от по-малко от година, но никога не съм се интересувала и не знам подробности за работата му. Съжалявам, че името ми се замесва в тази история с политически и МВР привкус. Подчертавам, че нямам информация за дейността на хора, свързвани с г-н Коцев". Ангелкова, която работи за правителството на Саудитска Арабия, добави: "В България не реализирам никакви професионални дейности, свързани с администрация и институции, за да не създавам фон и спекулации поради биографията ми в изпълнителната власт и политиката. Нямам какво да крия, но отказвам да влизам в политическа интрига и името ми да бъде използвано от политически опоненти в какъвто и да е тълкувателен контекст. Ще съдействам на компетентните органи с истината, ако бъда потърсена".
.

АКЦИЯ 3 В 1

Това е акция 3 в 1, каза Денков по повод ареста на Банкова и натиска върху Коцев. На първо място, за да се отвлече вниманието от въпроса има ли организирана престъпна група по скандалите с "Турски поток", 8-те джуджета, Нотариуса. На второ място - да се ударят шефът на митницата и главният секретар на МВР. Третата цел е да се атакуват политически хора като Асен Василев и Бойко Рашков. 

Денков призова журналистите да питат Бойко Рашков при какви обстоятелства познава Стефан и Марин Димитрови. Той обяви, че Живко Коцев е приел покана за участие в 120 минути днес, но не му е било разрешено от пресцентъра на МВР. 

По повод ареста на шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, премиерът в оставка попита: "Как така стана, че един директор на "Митници" след един месец на тази позиция изведнъж се оказа единственият разследван през последните години по отношение на каналите за контрабанда? Аз не видях никакво доказателство, че тя има някакво отношение, получаване на облаги, което да показва, че тя е част от осъществяване на някакви престъпни намерения. ... Дали тя не се е опитвала просто да си свърши работата?"

Денков отбеляза, че от години съществуват контрабандни канали, но ДАНС не е представяло доказателства за това досега. "Когато се появи един неудобен човек, който, може би, спира каналите, защото видяхме, че беше хваната контрабанда, бяха хванати и наркотици, този човек изведнъж се оказва цел на същите тези служби. Това е скандалът на годината", смята Денков. И добави: Не искаме невинни хора да се оказват жертва на политически борби.

"Случващото се в МВР и в митниците е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за компрометиране на политическия конкурент", заяви пред БНР съпредседателят ПП-ДБ Атанас Атанасов и даде пример с подобно "мероприятие" преди местните избори, когато ДАНС се опита да компрометира машинното гласуване.

По думите му с опита да се отстрани главният секретар се цели "осигуряване на чадър върху купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС" като министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обслужва интереси именно на тези две партии.  

"За периода на управлението на правителството на Николай Денков ние се убедихме, че като вътрешен министър Стоянов директно обслужва интересите на ГЕРБ и ДПС по всякакъв начин. Миналата година, не случайно по време на парламентарната ваканция, за един ден той смени 17 или 18 директори на областни директори на вътрешните работи. Без никакъв парламентарен контрол и без никакво обяснение. В последствие от нашите партийни структури в страната се получи информация, че новоназначените са хора, които са близки до ГЕРБ и до ДПС". Той подчерта, че досега са "стискали зъби, за да върви управлението напред", затова чак сега казват тези критики.

По думите на Атанасов трябва радикална реформа на службите за сигурност: "Има информация, че шефът на военното разузнаване поддържа контакт с руските служби. ... Мълчах толкова време, защото ми е болно и не искам да водим публични битки със службите за сигурност, но ... той се занимава с това да си решава личните битови въпроси, като организира компроматна атака срещу съпредседател на партията, която е мандатоносител. Давате ли си сметка за какво става дума? Да не говорим за цивилното разузнаване, където имаше една друга ужасна афера - дадоха им ваучери за пазаруване, на които пише, че са от Държавна агенция "Разузнаване". Ужасна история е секторът за сигурност, но нашите партньори от ГЕРБ и лично Бойко Борисов отказаха да проведем реформа и да се установи кой за кого работи".

Като провокация към втората по големина политическа сила „Продължаваме промяната“ определи пред bTV Лена Бориславова обявеният служебен кабинет. По думите ѝ съставът му е не само политически неприемлив за ПП, а е силно провокативен и повдига изключително много озадачаващи въпроси по отношение на трите големи скандала в момента.

Бориславова критикува избора за министри в ресорите МВР, енергетика, електронно управление. Тя определи като скандално в една европейска държава прокурори да заплашват главния секретар на МВР Живко Коцев и да му искат оставката. "На Живко Коцев му е изписано на лицето, че не е престъпник", заяви Лена Бориславова. 

Ключови думи:

Живко Коцев

Още по темата