Quantcast

Медия без
политическа реклама

Управляващите очаквано предложиха Живко Коцев за главен секретар на МВР

Вътрешният министър започна внедряването му в централното ръководство още в началото на юли

01 Септ. 2023Обновена
МВР
Живко Коцев (правият)

Управляващите очаквано ще предложат Живко Коцев за най-висшия професионален пост в МВР - този на главния секретар. Това стана ясно от реплика на премиера Николай Денков. 

За главен секретар на МВР вътрешният министър ще предложи за разглеждане в Министерския съвет и за съгласуване с президента досегашния зам.-главен секретар Живко Коцев, заяви министър-председателят. Думите му идват още преди официално да е освободен сегашният главен секретар Петър Тодоров. Президентът отказа да го махне, после Тодоров сам подаде оставка, но и до момента няма има указ на Радев. 

Главният секретар на МВР Петър Тодоров най-после подаде оставка. Това стана само часове, след като стана ясно, че президентът Румен Радев отказва официално да подпише предложението на вътрешния министър да го освободи.

В късния следобед в петък, Петър Тодоров обяви, че вече е задвижена процедурата по неговото особождаване. "Вече е факт отпреди час, че президентът съгласува оставката и я изпрати към Министерския съвет за решение и издаване на указ", уточни Тодоров. 

Още в началото на юли т.г. вътрешният министър започна издигането и внедряването на Коцев в централното ръководство на МВР. Калин Стоянов временно го преназначи за зам.-главен секретар на МВР. Като причина за решенето тогава бе посочена дългата невъзможност на главен комисар Станимир Станев да изпълнява задълженията си.

"Като приоритет пред работата на Коцев министър Стоянов постави противодействието на нелегалната миграция, както и борбата с пътно-транспортния травматизъм. От своя страна старши комисар Коцев благодари за доверието. Той подчерта, че е преминал през всички нива в системата на МВР", написаха по онова време от пресцентъра на МВР.

Човек от НСО, който се е грижил за охраната на Кирил Петков в периода, в който беше премиер, става зам. министър на вътрешните работи.

Коцев постъпва на работа в МВР през 1991 г. като полицай  в СДВР. Работил е като инспектор в сектор „Престъпления против личността и грабежи“, началник на сектор „Грабежи“, началник на Четвърто РУ-СДВР, директор на ОДМВР-Велико Търново, зам.-директор на СДВР. От март 2022 година досега е директор на ОДМВР-София.

По закон главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в системата, се назначава и освобождава по доклад на вътрешния министър, последващо предложение на Министерски съвет и указ на президента. 

Още по темата