Медия без
политическа реклама

Жалба спря предсрочното освобождаване на Андре Токев

Затворническата администрация оспори пускането му, защото целите на наказанието не са изпълнени

18 Юли 2022
БГНЕС архив

Жалба срещу решението на Софийски градски съд за пускането на Андре Токев от затвора, спря предсрочното му освобождаване.

Софийският градски съд го освободи предсрочно преди дни, но администрацията на софийския затвор е пуснала жалба срещу решението, съобщава Би Ти Ви. Така материалите по делото ще бъдат изпратени в Апелативния съд. Дата за делото там още не е определена.

Популярният готвач Андре Токев, който през ноември бе хванат да шофира след употреба на алкохол, влиза в затвора, съобщиха от Софийския районен съд. Токев е сключил споразумение с прокуратурата, според което получава 7 месеца ефективно наказание.

Още по време на делото в СГС беше ясно, че затворническата администрация е против предсрочното пускане на Токев. В нейното становище, което се изисква в процедурата по условно предсрочно освобождаване, тя изразява отрицателно становище. Според служителите в затвора целите на наказанието не са изпълнени, оценката от рецидив е непроменена, има и план за поправяне, който не е изпълнен, заради което наказанието трябва да се изтърпи изцяло.

СГС обаче не прие това становище и обяви, че част от изводите на затворническата администрация са необосновани и неправилни. Съдът посочи, че в процеса на адаптация Токев е демонстрирал много добри комуникативни умения, бил е спокоен и балансиран, без прояви на агресия, което потвърждавало липсата на зависимости, включително и алкохолна. Не е бил наказван нито веднъж и се е отличавал с безупречна дисциплина, готовност и нагласа да изтърпи наказанието - фактори, многократно надвишаващи очакванията и изискванията.

Преди месец известният готвач поиска да излезе от затвора, като съдът изиска затворническото му досие и образува дело. Той бе хванат да шофира след употреба на алкохол и по джанти през ноември м.г., и бе осъден за шофиране в пияно състояние. През януари т.г. съдът одобри споразумение между него и прокуратурата за ефективно наказание от седем месеца.

Заради предишна 3-месечна условна присъда, постановена от варненски съд, отново за шофиране в нетрезво състояние, ефективната му присъда обаче беше удължена и изтича през октомври. 

Андре Токев бе арестуван в столицата, след като шофира с близо 1,9 промила алкохол. Той бе лишен от право да управлява автомобил за срок от година и половина. Токев беше спрян на Околовръстния път на София след сигнали на граждани, а видео, разпространено в интернет показа, че автомобилът му се движи по джанти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата