Медия без
политическа реклама

"Зелено движение" напусна ПП-ДБ за изборите

Коалицията не защитаваше достатъчно ефективно демокрацията и реформите, смятат в екопартията

15 Апр. 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Тома Белев

"Зелено движение" - една от партиите, участващи в дясното обединение ПП-ДБ, няма да участва на изборите 2 в 1 заедно с коалицията. Такова решение е взело партийното ръководство днес. Екопартията дълго време се раздираше от вътрешни проблеми и изглежда е стигнала до момента, в който това я накара да изостави ПП-ДБ.

"Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи. Гласуването на Националния съвет бе предшествано от широко допитване до членовете на партията, което също показа подкрепа за явяването извън ПП-ДБ. Решението на партията е за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат. "Зелено движение" традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си", обясняват от партията в позиция до медиите.

В момента "Зелено движение" се оглавява от двама съпредседатели – Тома Белев и Даниела Божинова. Преди това водещата фигура на партията беше Владислав Панев, който обаче подхвана собствен проект – клуб "Ускорение". Наскоро партията беше изоставена и от депутата си Илина Мутафчиева, която твърдеше, че партийното ръководство спускало "еднолични решения". В ретроспектива тези случаи изглеждат като предвестници на раздялата с ПП-ДБ.

Междувременно, "Зелено движение" под водачеството на Белев и Божинова многократно се противопоставяше на действия на по-старшите си партньори в ПП-ДБ, засягащи сглобката с ГЕРБ и ДПС. Многозначителна, макар и неефективна, беше публичната съпротива на екопартията срещу избора на герберския депутат Десислава Атанасова за съдия в Конституционния съд. В края на миналата година зелените обявиха, че свалят подкрепата си от екоминистъра в кабинета "Денков-Габриел" Юлиян Попов - действие, което остана като цяло незабелязано.

"Волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, загубиха темпо. Направените компромиси не доведоха до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени и предизвикаха отлив на доверие към настоящата коалиция", констатират сега зелените.

Те обаче не си затварят напълно вратата към доскорошните си партньори - посочват, че "в бъдеще ни предстоят още много усилия в общите ни каузи за повече демокрация, модернизация на икономиката и справедливост".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?