Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заразени българи в кланиците в Германия са се върнали у нас

22 Юни 2020www.dw.de
Работническите общежития вече се охраняват от полиция. В България вече няма карантина и завърналите се от Германия, вероятно заразени, не са длъжни да спазват уединение.

В кланиците на фирмата „Тьонис" до момента има над 1300 работници и служители, заразени с коронавирус. Някои от тях са в тежко състояние и са приети в интензивни отделения на болниците.

Голяма част от работещите в кланицата са наети чрез подизпълнители от Полша, България и Румъния. Част от тях не са били открити в общежитията, в които са настанени, за да им бъде връчено писменото разпореждане да останат в карантина.

"Някои от тях явно са отпътували за родните си места"

Председателят на синдиката на работещите в хранително-вкусовата индустрия Мохамед Будих казва следното: „Предполагаме, че някои от тях са отпътували към родината си".

За да бъде предотвратено по-нататъшното разпространяване на заразата, част от въпросните общежития са блокирани с външни ограждения, заяви министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет в интервю за германската телевизия ZDF.

Той призна, че мярката е била предприета, включително и поради това, че е било трудно да се установи контакт с част от чуждестранните работници поради липсата на преводачи за съответните езици.

На всички работници и служители на месопреработвателния комбинат на фирма „Тьонис" в Реда-Виденбрюк е разпоредено да останат в домашна карантина до 2 юли.

От работещите в концерна близо 6 000 души до неделя вечерта с положителен тест за коронавирус бяха 1331. Взривът на заразата там предизвика нова дискусия за условията на труд за чуждестранните работници, много от които са българи и румънци. Локални взривове на зараза преди това имаше и в други кланици из Германия.

Апели за търсене на съдебна отговорност

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан настойчиво апелира към собственика на кланицата в Реда-Виденбрюк Клеменс Тьонис да предприеме всички необходими предпазни мерки, за да се предотврати пренасяне на заразата из околните окръзи.

Министърът на труда Хубертус Хайл даже смята, че Тьонис трябва да носи съдебна отговорност. Хайл заяви, че много добре разбира гнева на всички в окръга, които сега не могат да изпращат децата си на детска градина и училище, нито да ходят на работа заради новия взрив на епидемията.

Още по темата