Медия без
политическа реклама

Запор на бивш шеф на комисията по хазарта падна заради липсващ подпис

Данъчните са осъдени да платят 510 лв. разноски по делото, водено от Огнемир Митев

БГНЕС
Огнемир Митев

Бившият шеф на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Огнемир Митев, който сега е обвиняем по едно от делата срещу Васил Божков, е спечелил административен процес срещу данъчните. Това видя "Сега" в деловодството на Административния съд в София. Падат запорите, наложени върху сметките на Митев в три банки за сумата от 37 300 лв., както и запорите върху притежавани от него ценни книжа. Причината е е липсващ подпис на данъчните. А решението на съдия Калин Куманов от 16 юли е окончателно.

Митев атакува в съда решението на шефа на НАП в София от юли 2020 г., с което са отхвърлени възраженията му срещу постановлението за налагане на обезпечителни мерки от 9 март, издадено от публичен изпълнител. От делото се вижда, че ревизията на Митев е възложена през февруари 2020 г. Тя е за периода 2014 г. - 2019 г. Данъчните установяват, че през това разходите на Митев са 132 725 лв., в това число над 107 хил. лв. за автомобил. Митев е получавал доходи като председател на ДКХ, като в декларация пред антикорупционната комисия КПКОНПИ към края на 2017 г. е декларирал 0 лв. като налични парични средства и суми по влогове/депозити, а към края на 2018 г. е декларирал общо 313 000 лв. по влогове/депозити.

Данъчните са поискали запори, защото изчислили очакваните задължения на 37 300 лв. - 31 300 лв. главница и останалото - лихви към март 2020 г. Тъй като Митев няма имоти на свое име, са запорирани сметките и ценните му книжа.

Съдът обаче отменя решението на данъчните. По закон налагането на обезпечителни мерки трябва да бъде направено след постъпване на мотивирано искане. В случая не може да се приеме, че постановлението е издадено въз основа на искане от орган по приходите, тъй като в него липсва подпис.

Подписът е съществен белег на документа, обяснява съдът. И допълва, че подписът има съществено правно значение, тъй като поставилият го се приема за издател на документа и автор на изявлението в него. Ако няма подпис, дори и текстът да е изцяло завършен, става дума само за проект за документ. Неподписаният документ е лишен от формална доказателствена сила. Според съда това е толкова ключов порок на постановлението, че е напълно достатъчно основание за отмяната му.

"Изложеното дотук налага да се приеме, че приходната администрация е действала незаконосъобразно при предприемане на действията по обезпечаване на фискалните тежести. Решението на директора на НАП - София, с което е потвърдено постановлението на публичния изпълнител, противоречи на процесуалния и на материалния закон и следва да бъде отменено", пише още съдът.

Така в тежест на данъчните остават разноските по делото - Митев настоява за 1115 лв., но съдът уважава възражението на данъчните, че размерът им е прекомерен, тъй като процесът не е особено сложен. Затова НАП е осъдена да плати на Митев 510 лв.

Обвинението

От началото на 2020 г. срещу Васил Божков бяха образувани няколко дела, като по едно тях той е обвинен, че от 2014 г. ръководи престъпна група от петима души, отговорна за изнудване, финансови и данъчни престъпления в особено големи размери, подкуп и длъжностни престъпления. Основната част от обвиненията обаче са свързани с нарушения на Закона за хазарта. Прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над половин милиард лева. По това дело обвинение има и Борис Бекяров, който беше съдружник на Божков в "Еврофутбол", както и бившите шефове на ДКХ Александър Георгиев и Огнемир Митев.

Министърът на финансите Владислав Горанов продължава да твърди, че не е имал представа за поразиите в хазарта - въпреки че този бизнес е в неговия ресор и че той лично назначава председателя на Държавната комисия по хазарта.

 

Още по темата